Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Zzp’ers minder vaak burn-out dan werknemers

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Zzp’ers minder vaak burn-out dan werknemers

Zzp’ers hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers die in dienst zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook ervaren zzp’ers minder werkdruk. Ruim 7 procent van de zzp’ers voelt zich enkele keren per maand opgebrand door het werk en werknemers voelen dat ruim twee keer zo veel. Over het algemeen draaien zelfstandigen zonder personeel wel meer uren en hebben meer mogelijkheden om hun tijd zelf in te delen. Ze geven ook minder vaak aan dat ze veel werk hebben of extra hard of snel te moeten werken. Ondernemers geven ook aan meer bevlogen te zijn met hun werk: 75 procent gaat helemaal op in hun werk en bij werknemers is dit 60 procent. Zelfstandigen voelen zich ook vaker fitter en vinden hun baan gevarieerder en uitdagender dan werknemers die in dienst zijn. Ook wordt er in het onderzoek gezegd dat zzp’ers minder vaak burn-outklachten hebben dan werknemers.

Zzp’er vs. werknemers

Zzp’ers geven aan dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Dit geldt vooral voor mensen die werken in de bouw, landbouw of industrie.

TNO en het CBS baseren hun conclusies op onderzoek onder een kleine 5.000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp’ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en geen andere nieuwe baan konden vinden.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels