Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Zo stimuleer je creativiteit op de werkplek

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Zo stimuleer je creativiteit op de werkplek

Veranderingen volgen elkaar in sneltreinvaart op. Het is daarom belangrijk om als bedrijf te blijven vernieuwen. Vandaar dat creativiteit een belangrijke eigenschap is op de zakelijke markt. We zien steeds vaker innovation labs en brainstormruimtes op kantoren. Dragen deze ruimtes echter wel bij aan de creativiteit van medewerkers? Hoe kan de werkomgeving de creativiteit van medewerkers verder stimuleren?

Brainstormruimtes en innovation labs zijn interessante ruimtes om creatief in samen te werken. Je kunt er samen met je collega’s sparren om tot nieuwe ideeën te komen en van elkaar te leren. Zijn deze ruimtes echter voldoende om op de lange termijn creatief te blijven? Uit de Leesmanindex blijkt dat er kortweg drie zaken belangrijk zijn bij het bevorderen van de creativiteit op de werkplek:

1. De mogelijkheid om samen te werken

2. De mogelijkheid om individueel te werken

3. Een variëteit aan verschillende werkruimtes

In dit blog bespreken we hoe je deze drie zaken in de werkomgeving kunt realiseren.

Creatief samenwerken

Bij creatief werken, denken we meestal aan samenwerken. Door met anderen te werken, leer je van elkaar. Ook informele sociale interacties stimuleren creativiteit. Er dient daarom veel aandacht te worden besteed aan gemeenschappelijke ruimtes op kantoor. Denk hierbij aan grote ruimtes met tafels en stoelen waar iedereen elkaar zomaar tegen het lijf kan lopen en gemakkelijk met elkaar kan praten. Het is belangrijk dat deze ruimte gezelligheid en sfeer heeft. Zo wordt het voor medewerkers ook echt aantrekkelijker om er langer te verblijven om te overleggen of pauzeren. Vergeet ook niet om een aantal vergaderruimtes in te richten. Hier kan indien nodig, spontaan worden vergaderd.

Toegankelijke werkplekken

Om samenwerking te stimuleren is het belangrijk dat je collega’s gemakkelijk bereikbaar zijn. Kleine werkkamers en dichte deuren dragen hier niet aan bij. Wanneer je gebruikmaakt van kleine werkkamers, kies dan in ieder geval voor glazen scheidingswanden. Zo kun je zien of je bij een collega kunt binnenlopen of dat hij of zij in gesprek is. Grote open ruimtes met meerdere bureaus zorgen ervoor dat de spreekwoordelijke ‘drempel’ om naar een andere collega te gaan helemaal weg is. Op deze manier kunnen creatieve ideeën direct gedeeld worden, waardoor je meteen van elkaar kunt leren.

Vergeet de afgezonderde werkplek niet!

Het creëren van afgezonderde werkplekken waar je even gefocust kunt werken, wordt tegenwoordig nog weleens over het hoofd gezien. Trap echter niet in deze valkuil! Hoe creatief iemand ook is, iedere medewerker heeft tijd nodig om ongestoord te kunnen nadenken en op zijn ideeën te reflecteren. Zorg daarom dat een deel van het kantoor een aantal stilteruimtes bevat waar medewerkers alleen of met zijn tweeën ongestoord kunnen werken. Zo is er ook ruimte tot reflectie en productief en efficiënt werken.

Zorg voor een variatie aan werkruimte

Kortom: om creativiteit te stimuleren is het van belang om medewerkers verschillende ruimtes te bieden. In de ene ruimte kunnen ze creatief samenwerken en leren van elkaar, terwijl ze in de andere geconcentreerd kunnen werken en op hun ideeën kunnen reflecteren. Goede overlegruimtes in verschillende formaten zijn ook van belang om samenwerking te stimuleren. Maak zowel grote open ruimtes als een aantal meer gesloten stilteruimtes. Zo geef je medewerkers de keuze om de werkruimte te kiezen waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Door deze ruimte te bieden, is de werkplek in ieder geval geen belemmering voor de creativiteit!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels