Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Zo creëer je ergonomische werkplekken in de mediatheek

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Zo creëer je ergonomische werkplekken in de mediatheek

Medewerkers en leerlingen in de mediatheek is een goede werkhouding van groot belang. Niet alleen moet er soms langdurig achter computers worden gewerkt, maar ook is er vaak sprake van fysieke belasting bij het sorteren en opbergen van boeken. Ergonomische werkplekken zijn in deze ruimte op school daarom van groot belang! In dit blog lees je hoe je in de mediatheek het beste ergonomische werkplekken volgens de arboregels kunt inrichten.
 

Denk vanaf de bouw al na over ergonomische werkplekken

Te vaak wordt er pas na de bouw van een school in het algemeen of de mediatheek in het bijzonder nagedacht over ergonomische werkplekken. Wanneer er tijdens de bouw al wordt nagedacht over de gebruiksfunctie van een ruimte en de bijbehorende arbotoepassingen, kunnen een hoop extra kosten en problemen worden voorkomen! Denk direct na over het aantal medewerkers en leerlingen dat gebruik moet kunnen maken van de faciliteiten in de mediatheek. Zo kan ervoor gezorgd worden dat er ruimte is voor voldoende computers. Bovendien kan er dan gelijk een ventilatiesysteem worden aangelegd dat is afgestemd op het aantal computers in de ruimte. Dit is een goed voorbeeld van een maatregel die na de bouw van de mediatheek niet meer zo snel genomen zal worden. Het achteraf aanpassen van het ventilatiesysteem is namelijk meer werk en kost extra geld. Wanneer dit meteen goed aangelegd wordt, scheelt dit zowel tijd als geld!

Betrek arbodeskundige bij bouw mediatheek

De beste manier om niets op het gebied van ergonomie over het hoofd te zien, is een arbodeskundige bij de bouw betrekken. Hij of zij kan ervoor zorgen dat direct de juiste investeringen worden gedaan. Wanneer er pas op een later moment aan bepaalde arbotechnische zaken wordt gedacht, kost dit meer geld dan wanneer dit direct tijdens de bouw wordt meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan speciale vloerbedekking die ervoor zorgt dat bureaustoelen goed kunnen rollen. De arbodeskundige kan er op toezien dat er direct arbotechnisch apparatuur en schoolmeubilair worden aangeschaft.

Handig, want de plaatsing van deze meubels is tevens van invloed op het formaat en de vorm van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de tactische plaatsing van boekenkasten, waardoor er ‘beschut’ in groepen gewerkt kan worden. De initiële investering bij de bouw van een mediatheek is misschien wat hoger. Dit zorgt er echter voor dat er na de oplevering bijna geen kosten meer gemaakt hoeven te worden voor de inrichting van de mediatheek.

Kies voor ergonomische bureaustoelen en tafels

In de mediatheek werken zowel medewerkers als leerlingen. Er zit vaak nogal een verschil in lichaamslengte tussen medewerkers en leerlingen uit verschillende klassen. Vandaar dat het belangrijk is dat individuele gebruikers een werkplek naar eigen behoeften kunnen inrichten. Kies daarom voor verstelbare bureaustoelen, tafels en beeldschermen in de mediatheek. Belangrijk is wel dat medewerkers en leerlingen leren hoe zij hun werkplek op de juiste wijze moeten instellen. Investeer hier daarom tijd in. Instrueer medewerkers hoe ze hun werkplek goed kunnen instellen. Zij kunnen op hun beurt de leerlingen in de mediatheek instrueren. Het doel is dat zowel medewerkers als leerlingen zich bewust worden van een juiste werkhouding. Zorg daarom dat medewerkers de werkplekken van de leerlingen goed kunnen overzien. Op die manier kunnen zij leerlingen die niet in een goede werkhouding werken zien en helpen om hun werkplek wel goed af te stellen.

Ergonomische werkplekken in de mediatheek

Wanneer in een vroeg stadium al wordt nagedacht over ergonomische werkplekken in de mediatheek kan een hoop leed en geld worden bespaard. Zo blijkt in de praktijk dat de verzuimcijfers dalen en de kans op fysieke klachten verkleind wordt. Belangrijk is dat er naast ergonomisch schoolmeubilair, ook aandacht wordt besteed aan ergonomische hardware. Denk hierbij aan ergonomische toetsenborden en muizen om klachten als een muisarm te voorkomen. Tot slot is het van belang dat er voldoende aandacht blijft voor het werken in de juiste werkhouding. Het is daarom verstandig om een bedrijfsarts of fysiotherapeut in te huren die medewerkers aanleert om in de juiste houding te werken. Hij of zij kan tevens ondersteuning bieden bij klachten. Zo houd je de arbeidsomstandigheden op school ook na oplevering van de mediatheek goed!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels