Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Zitten is het nieuwe roken

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Zitten is het nieuwe roken

Een inactieve leefstijl is misschien wel de grootste bedreiging voor de mens in de toekomst, de grootste oorzaak van ziekte en de grootste oorzaak van vroegtijdig sterven. Inactiviteit heeft ook een enorme impact op onze leefkwaliteit. Als we de 25 jaar voorbij zijn, begint automatisch een degeneratie proces van het lichaam. Met name door langdurig zitten, langer dan 1,5 à 2 uur aaneengesloten, wordt dit degeneratieproces enorm versneld. Zitten is daarmee het roken van de 21e eeuw geworden.

Het bioritme zoals slaapwekritme, regulatie lichaamstemperatuur, regulatie immuunsysteem, hartritme, de behoefte aan eten en drinken en de gevoeligheid voor medicatie. Het is een greep aan processen die worden ontregeld en aangetast door inactiviteit, waardoor deze processen sneller degenereren dan normaal.

Verminderde spierkracht, lenigheid en uithoudingsvermogen

De fysieke fitheid begint rond de 30 jaar behoorlijk achteruit te gaan, vooral als we inactief leven. Onze spierkracht vermindert, we worden steeds minder lening en onze mobiliteit en coördinatie neemt af. Ook het uithoudingsvermogen daalt 3% tot 6% per decennium tussen ons 20e en 40e levensjaar, met 8-10% tussen ons 40e en 70e levensjaar en met meer dan 20% per decennium na ons 70e. Door vaak langdurig te zitten neemt de spiermassa versneld af, waardoor in rust de stofwisseling daalt en we gemakkelijk zwaarder worden. We proberen dan af en toe een dieet, maar dat zorgt alleen maar voor meer afname van de spiermassa. De spieren worden namelijk gebruikt als energiebron als het lichaam te weinig energie binnen krijgt. Hierdoor doet het jojo-effect zijn intrede.

Hart- en vaatziekte

Door veel zitten, verhoogt het vetpercentage in ons bloed, neemt het slechte (LDL) cholesterol toe en lopen we groter risico op hart- en vaatziekten. Ook neemt de kans op dichtslipping van de bloedvaten enorm toe. Inactiviteit verhoogt het risico op hartritmestoornissen enorm en de kans bestaat dat de kwaliteit van de botten achteruit gaat.

Obesitas en diabetes

Na verloop van tijd leidt inactiviteit onherroepelijk tot diabetes. In Nederland komen er meer dan 70.000 diabeten per jaar bij. En bijna logisch vervolg is dan overgewicht gevolgd door obesitas en hoge bloeddruk. Tezamen spreken we dan van het metabool syndroom.

Slaapproblemen en ontstekingen

Door veel langdurig zitten, raken we sneller vermoeid en ontstaan er gemakkelijker slaapproblemen. De concentratie van neurotransmitters verlaagt het reactievermogen en tast ons geheugen aan. Ook neemt door de chronische inactiviteit de elasticiteit van het centrale zenuwstelsel af en wordt het niveau van ontstekingseiwitten verhoogd, waardoor we steeds vaker ontstekingen krijgen.

Cognitief prestatievermogen

Onze inactiviteit en het vele zitten zorgt voor een versnelde afname van het cognitief prestatievermogen, zoals reactiesnelheid en geheugen. Dit komt onder meer door de negatieve invloed op de doorbloeding van de frontaalkwab en daarmee op het uitvoeren van executieve functies (het nemen van complexe beslissingen), het concentratievermogen, de snelheid waarmee we informatie verwerken en geheugentaken. Door inactiviteit en langdurig zitten ontwikkelt zich op termijn vaak een depressie en chronische vermoeidheid.

Het nieuwe 'medicijn'

Overgewicht, diabetes, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, slaapproblemen, depressie. Het stapelt bij velen helaas vaak op, met veel gebruik van medicijnen tot gevolg. In veel gevallen ontwikkelt zich, zeker als men te veel zit, dan ook nog een burnout waardoor we nog minder actief worden. Onze mobiliteit gaat nog verder achteruit en we kunnen op den duur steeds slechter voor onszelf zorgen. Jaarlijks sterven er in Nederland alleen al 8.000 mensen vroegtijdig aan het Sedentary Death Syndrome (SdeS), het zittende leefstijl syndroom. En dan te bedenken dat dit leed voor meer dan 90% te voorkomen is door elk dagdeel 10 tot 20 minuten te bewegen en 2 keer per week te sporten. Een goede reden dus om uit de stoel te komen en meer te bewegen.

Bron: www.fitmagazine.nu

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels