Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Werken voor 10.00 ’s morgens. Gezond of niet?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Werken voor 10.00 ’s morgens. Gezond of niet?

Het was de afgelopen weken regelmatig in het nieuws: is werken voor 10.00 uur ’s morgens nu wel of niet gezond? De reden dat deze discussie op gang komt, is het resultaat van het onderzoek van Paul Kelley. Hij is als ‘slaapexpert’ verbonden aan de Universiteit van Oxford. “Vóór 10.00 uur beginnen met werken is ongezond”, zo stelde hij. En 9 tot 5-banen zouden een pure marteling zijn. Een nogal opvallende uitspraak, maar hoe zit het nu precies?

De biologische klok van mensen komt niet overeen met de tijden waarop bij de meeste bedrijven gewerkt wordt, zo stelt Kelley. Voor volwassenen is het door die biologische klok niet mogelijk om optimaal te concentreren in de uren vóór 10.00 uur. Bijzonder aan de uitspraken van deze onderzoeker is dat het mensen over één kam scheert. Hij gaat ervan uit dat de biologische klok van iedereen gelijk is, maar de een is nu eenmaal veel eerder wakker (en volledig uitgerust) dan de ander. Daarbij is het in de zomer veel vroeger licht, waardoor de biologische klok ons ook eerder wakker maakt dan in de winter, dus hij zou op zijn minst een nuance moeten aanbrengen in werktijden in de zomer en winter, maar dat doet hij niet.

Wakker worden met een wekker is ook al lange tijd onderwerp van discussie en onderzoek. Als je namelijk wakker wordt van een wekker, dan was jouw lichaam daar blijkbaar nog niet klaar voor. Wekkers als een wake-up light van Philips maken dat wakker worden iets natuurlijker, maar dan nog is het niet helemaal natuurlijk.

Echt veel hebben werkgevers dus niet aan dit onderzoek, maar de wijze les is wel dat niet iedereen ’s morgens op zijn of haar best is. Het kan invloed hebben op het nemen van beslissingen tijden vergaderingen of de productiviteit in de eerste uren van de werkdag. Flexibiliteit voor werknemers zou dus een oplossing zijn: geef werknemers de mogelijkheid om hun eigen dagindeling te bepalen en hun werk op de voor hen beste tijden uit te voeren. Al leent niet iedere branche zich daar naar en ook moet er rekening gehouden worden met werktijden van collega’s.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels