Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Wearables en apps voor een killerkantoorbody

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Wearables en apps voor een killerkantoorbody

Zitten is het nieuwe roken: slecht nieuws wanneer je een kantoorbaan hebt. En des te meer reden om vaker naar het koffiezetapparaat te lopen, de trap te nemen, staand te vergaderen en met de fiets naar je werk te gaan. Dit heeft ook voordelen voor werkgevers: met meer beweging verlaag je de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je lichaam. Zo ga je letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel zitten. Duwtje in de rug nodig? Er zijn tegenwoordig handige wearables en apps beschikbaar die meer beweging stimuleren.
 

Activity trackers

Activity trackers zijn handige wearables die je dagelijkse beweging monitoren en een seintje geven wanneer je te lang niet beweegt. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld van Fitbit en Garmin. De nieuwe activity tracker vívosmart 3 van Garmin stimuleert niet alleen je dagelijkse portie beweging. Hij is daarnaast ook voorzien van wellness-tools. Hij houdt bijvoorbeeld je slaapritme en stressniveau bij. Ook goed ter bevordering van je mentale gezondheid dus. De wearable meet je hartslag in rust en kan daaruit berekenen hoe veel stress je hebt. Zit je op leveltje stresskip? Dan geeft het slimme apparaat je ademhalingsoefeningen om weer een beetje tot rust te komen. Met de app Garmin Connect kun je het stressniveau over een langere periode zien, zodat je leert bepaalde patronen te herkennen.

Apps die beweging stimuleren

Soms moet je gewoon van iets of iemand horen dat het nú tijd is om een rondje te wandelen. Naast wearables zijn er ook diverse apps die je beweging bijhouden en voor de nodige motivatie zorgen. Bekendere apps zijn bijvoorbeeld Human en Moves. Human registreert de hele dag door je activiteiten, zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken. Je kunt je prestaties vergelijken met mensen in de buurt door middel van een ranglijst. Goed voor de motivatie! Moves heeft een stappenteller en houdt ook je dagelijkse route en je favoriete locaties bij.

Je werkhouding monitoren

Minstens zo belangrijk voor je gezondheid is je werkhouding. Zelfs hier zijn apps en wearables voor beschikbaar. Nekoze is bijvoorbeeld een app die je op de computer installeert. Via de camera houdt hij in de gaten of je wel de juiste houding hebt. Zodra je onderuitgezakt zit, verschijnt er een kat die zegt dat je recht moet gaan zitten. Lumo Lift is een sensor die je aan je kleding bevestigt en zo registreert of je de juiste werkhouding hebt. Het apparaatje gaat trillen zodra jij een niet ergonomisch verantwoorde houding aanneemt. Handig!

Big Brother is watching you

Met de intrede van de mobiele telefoon en andere technieken, liggen werk en privé steeds dichter bij elkaar. We zijn continu bereikbaar en voor bedrijven wordt het steeds makkelijker om de activiteiten van hun personeel te registreren.

Het registreren van al die data kan jou als werknemer goed op weg helpen, omdat je zo kunt zien waar je verbeterpunten liggen. Maar het kent ook een keerzijde. Om gezondheid van werknemers te bevorderen en ziekteverzuim te verminderen, zijn er werkgevers die bepaalde maatregelen nemen. Zo zijn er al slimme kantoorgebouwen die automatisch data registreren. Maar bedrijven bieden hun personeel ook apps en wearables aan om de gezondheid van hun werknemers te verzamelen.

Dit lijkt een positieve ontwikkeling, maar toch moeten werkgevers hier mee oppassen. De informatie die ze binnenkrijgen van hun werknemers is privacygevoelig en mag niet zomaar opgeslagen worden. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt dit nauwlettend in de gaten. Bovendien kan het juist heel demotiverend werken als je werknemers het gevoel hebben steeds gecontroleerd te worden.

Andere mogelijkheden voor een killerkantoorbody

Een betere oplossing om stress en een hoog ziekteverzuim tegen te gaan, is het inhuren van een gespecialiseerde coach die het geluksgevoel op de werkvloer bevordert. Denk daarnaast aan een ergonomische kantoorinrichting met mogelijkheden om staand te werken of een gratis fitnessabonnement. Minstens zo effectief als het gaat om verlaging van vetpercentages en het stressniveau!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels