Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Wat is het juiste kantoorklimaat?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Wat is het juiste kantoorklimaat?

Om je werk goed te kunnen doen, is het van groot belang dat er sprake is van het juiste kantoorklimaat. Dat gaat verder dan alleen temperatuur, het kantoorklimaat heeft ook te maken met de luchtvochtigheid en de luchtsnelheid (tocht). Is dit niet in orde, dan heeft dat grote invloed op de productiviteit en gezondheid van de mensen die er werken. Maar wat is nu het juiste kantoorklimaat? De ARBO geeft gelukkig wat handvatten.

De juiste temperatuur op kantoor

Een té warme werkplek leidt tot vermindering van de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt. Werk je in een ruimte waar het te warm is, dan zul je merken dat je sneller moe en slaperig wordt. Ook werken in een ruimte die te koud is, is niet goed voor je. Prestaties zullen ook lijden onder een te lage temperatuur, omdat je lichaam meer aandacht heeft voor het opwarmen van koude handen en voeten, dan te zorgen voor optimale concentratie. De juiste temperatuur op kantoor is ongeveer 19°C. Bij deze temperatuur is de productiviteit het hoogst en zullen de meeste mensen dit als een aangename temperatuur ervaren.

Luchtsnelheid op orde

Maar kantoorklimaat gaat dus verder dan alleen temperatuur, ook de luchtsnelheid moet op orde zijn. Met luchtsnelheid wordt bedoeld in hoeverre de lucht in de ruimte in beweging is. Ventilatie zorgt ervoor dat lucht in de ruimte beweegt, maar wanneer de snelheid waarmee dat gebeurt ook hinderlijk wordt, is sprake van tocht. Wanneer je in opperste concentratie aan het werk bent, maar steeds afgeleid wordt door tocht, heeft je werk eronder te lijden. Tochtstrips kunnen op ramen en deuren al voor een oplossing zorgen, maar ook kan vermeden worden dat ramen en deuren tegelijkertijd open staan.

Dat betekent natuurlijk niet dat er geen frisse lucht meer mag zijn op de werkplek, integendeel. Frisse lucht is van groot belang, omdat deze lucht zuurstofrijk is en we die zuurstof hard nodig hebben als we aan het werk zijn. Ongeacht het soort werk dat je doet. Zolang de temperatuur rond de 19°C blijft en er geen sprake is van tocht, is het juist zeer verstandig om een raampje open te zetten!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels