Gratis verzending
Inclusief montage en installatie
5 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Wat is ergonomisch verantwoord werken?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Wat is ergonomisch verantwoord werken?

Als het gaat om de inrichting van een werkplek of de aanschaf van nieuwe bureaustoelen, dan gaat dit onderwerp ineens spelen: ergonomisch verantwoord werken. Maar wat is ergonomisch verantwoord werken nu eigenlijk? Ergonomie heeft alles te maken met gebruiksvoorwerpen (zoals bijvoorbeeld stoelen) die comfort, veiligheid, gezondheid en doeltreffend functioneren van de mens bevorderen.

Voor een werkgever zijn deze genoemde zaken (comfort, veiligheid en doeltreffend functioneren) van groot belang voor de werknemers. Veiligheid wordt vaak vanzelfsprekend gevonden, maar comfort en doeltreffend functioneren wat minder. Gezondheid wordt gezien als een onderwerp waar de werknemer zelf voor moet zorgen, maar een werkgever kan hier ook grote invloed op uitoefenen. Door te lang in dezelfde houding hetzelfde werk uit te moeten voeren, kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Of moeten zitten op een verkeerde stoel, kan klachten geven. En ook comfort heeft de werkgever in de hand: het gaat dan niet alleen om het comfort van de stoel, maar ook om de temperatuur, verlichting en sfeer op de werkplek.

Wil de werkgever deze ergonomische zaken, veiligheid, gezondheid en comfort, bevorderen, zal moeten worden geïnvesteerd in een goede werkplek. Om te voldoen aan ‘ergonomisch verantwoord werken’ zijn richtlijnen opgesteld (ARBO) waar een werkgever zich aan kan houden. Deze richtlijnen beschrijven voor stoelen bijvoorbeeld de hoogte, zitdiepte, verstelbaarheid en stabiliteit. Maar naast stoelen speelt ook de bureautafel een belangrijke rol in ergonomisch verantwoord werken. Daarbij spelen kleur, hoogte en verstelbaarheid een rol.

Ergonomisch kantoormeubilair, zoals een stoel en een tafel, kunnen dus bijdragen aan een betere manier van werken, maar bij werknemers zelf ligt ook nog een taak. Zo kan de stoel wel volgens de richtlijnen zijn vormgegeven, en de tafel aan alle richtlijnen voldoen, dan nog steeds is je eigen houding ook een belangrijke factor. Zo dien je rechtop, met voeten op de grond en met je armen op de armleggers te werken, om de kans op klachten te verkleinen.

Voor een deel ben je dus voor ergonomisch verantwoord werken afhankelijk van wat de werkgever beschikbaar stelt, maar ook is er voor werknemers zelf werk aan de winkel.

Bron: dewerkplekvan

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

en installatie

5 jaar garantie

op ons hele assortiment