Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Wat is een goede bureaustoel?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Wat is een goede bureaustoel?

Een goede bureaustoel voldoet aan een aantal eisen. Eén minimale eis is dat de bureaustoel voldoet aan de (N)EN-1335 norm.

Wat is een goede bureaustoel? 

Voor een productieve dag op jouw werkplek is een ergonomische stoel essentieel. Een goede bureaustoel stimuleert een betere houding, verlicht & voorkomt rugpijn, spiergevoeligheid en verhoogt de productiviteit. Ergonomisch kantoormeubilair is essentieel voor mensen die veel uren aan een bureau zitten of een computer gebruiken. Ervaring leert dat het hebben van een ergonomische opstelling in jouw werkruimte voor jouw lichaam de ideale manier is om dagelijkse pijntjes en kwalen te voorkomen.

Door ergonomische benodigdheden, zoals een goede bureaustoel (van een hogere kwaliteit) te gebruiken, kun je voorkomen dat je jouw nek en rug overbelast. Daarnaast verdeel je je gewicht over jouw knieën en heupen, terwijl je tegelijkertijd jouw houding verbetert.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische stoel is een geweldig hulpmiddel om in jouw werkruimte te hebben, omdat je alle elementen van de stoel kunt aanpassen aan jouw natuurlijke lichaamshouding. Het is een bureaustoel die speciaal ontworpen is voor en naar het menselijke lichaam. Deze stoel biedt voldoende bewegingsvrijheid en ondersteuning aan de gebruiker.

Mensen zijn niet gemaakt om te zitten, we willen variatie en beweging. Daarom is een goede ergonomische bureaustoel ook dynamisch in te stellen.

Je kunt aan een ergonomische bureaustoel verschillende zaken aanpassen:

  • * Zithoogte en diepte;
  • * Hoek van de rugleuning;
  • * Kantelmechaniek / synchroon effect;
  • * Lendensteun die vast of verstelbaar kan zijn;
  • * Eventueel een hoofdsteun ter ondersteuning van de nek.


Om de beste ergonomische bureaustoel te kiezen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, waaronder hoe lang je gaat zitten, jouw lichaamslengte en -gewicht en jouw bureauafmetingen.

Zorg ervoor dat de zithoogte kan worden aangepast aan jouw lengte. Je moet comfortabel met je voeten op de grond of een voetensteun kunnen zitten.

Zorg ervoor dat de rugleuning verstelbaar is en een stevige lendensteun heeft die bij je past.

Zorg ervoor dat het zitvlak comfortabel voor jou is. Het moet gemaakt zijn van ademende materialen, die warmte minimaliseren en comfort maximaliseren!

Zorg ervoor dat de zitdiepte en -breedte bij jouw lichaam passen. Je moet in jouw ergonomische stoel kunnen zitten zonder druk op de achterkant van de knieën en een comfortabele en gelijkmatige druk voelen over de hele bureaustoel.

Zorg ervoor dat de stoel een stabiele basis heeft voor comfort en veiligheid.
De armleuningen moeten jouw armen gelijkmatig ondersteunen, in hoogte en afstand van de stoel kunnen worden versteld en je in staat stellen jouw ellenbogen in een rechte hoek in een ontspannen positie te laten rusten.

Wat is een normale prijs voor een bureaustoel? 

Dit kan variëren van 95 euro tot 200 euro tot meer dan 750 euro. Er zijn zelfs bureaustoelen van meer dan 1000,- euro.
Maar hiervoor geldt wel; een dure bureaustoel is niet per definitie de beste bureaustoel en een goedkope bureaustoel niet perse een slechte stoel. Er is voor ieder budget een goede bureaustoel te koop, al spelen er wel wat zaken mee met het maken van je keuze. Daarover later meer.

Goedkope bureaustoelen onder de 200 euro zijn gemaakt van goedkopere materialen, waardoor ze sneller slijten en de stoel minder lang meegaat. Afhankelijk van je budget en hoe vaak je de bureaustoel wilt gebruiken, kun je een goede keuze maken voor de beste koop in jouw situatie.

Is een dure bureaustoel het waard?

Aan een stoel die je veel gaat gebruiken, vele uren aaneengesloten per dag en meerdere dagen per week, wil je waarschijnlijk niet minder dan 300 euro uitgeven. Zoals we hiervoor al aangaven, een goedkope stoel slijt sneller.
Een kwalitatieve bureaustoel gaat een jaar of 10 mee. Uitgesmeerd over 10 jaar valt een stoel van 400 euro dan wel weer mee. Er zijn gemiddeld 260 werkdagen per jaar. Oftewel 2.600 werkdagen over de gehele levensduur van een bureaustoel. Dit komt dan uit (bij een stoel van 400 euro) op 0,15 eurocent per werkdag!

Dus; Ja een duurdere bureaustoel kan het geld zeker waard zijn.

Echter als je een bureaustoel niet meer dan enkele uren per week (denk aan 8 tot 12 uur) gebruikt is een duurder model niet noodzakelijk en volstaat een goedkoper model bureaustoel.

Wat is de beste bureaustoel voor je rug?

Elk lichaam is uniek, ook met ieder zijn unieke pijnpunten. Een gewone bureaustoel kan niet altijd de juiste steun bieden omdat de stoel niet altijd ingesteld/aangepast kan worden op plekken waar het nodig is. Bijvoorbeeld in de onderrug. Bij een ergonomische bureaustoel kun je de instellingen perfect op je lichaam laten aansluiten, zodat de stoel de juiste ondersteuning biedt.

Mogelijke klachten die je oploopt in een ‘gewone’ bureaustoel kunnen leiden tot verzuim. Alle voordelen van een ergonomische bureaustoel op een rij:

  • * Minder lichamelijke klachten;
  • * Goede ondersteuning;
  • * Meer productiviteit;
  • * Hoger comfort;
  • * Voldoende bewegingsvrijheid en variatie.


Welke Ahrend bureaustoel? 

De bureaustoelen van het merk Ahrend variëren van basismodel tot topklasse. Zo is er voor ieder budget een geschikte bureaustoel. Ook hier geldt een goedkope variant is niet perse een slechte keuze. De bureaustoelen van Ahrend hebben een hoge standaard en zijn stoelen die wij niet verkopen. Inofec heeft ervoor gekozen om het merk Girsberger te voeren. Ontworpen en geproduceerd in Zwitserland, matchen de bureaustoelen van Girsberger de kwaliteit van Ahrend en winnen het op prijs. 

Wat is een goede bureaustoel voor thuis?

Werk je enkele uurtjes thuis, dan is een dure bureaustoel niet nodig. Werk je echter meer thuis dan op het werk dan is het zeker een goede investering om voor een wat duurdere en kwalitatief betere stoel te kiezen. Staat deze in het zicht, dan zijn er vaak ook nog leuke kleurtjes of witte bureaustoelen te koop die wat minder ‘donker’ zijn en mee kleuren met je interieur.

Daarnaast zijn er ook zit/sta-bureaus voor thuis zodat je lekker kunt afwisselen en een dynamische werkdag thuis kunt hebben.

Waar koop je een goede bureaustoel? 

Bij een aankoop focus je waarschijnlijk al snel alleen op prijs en uiterlijk. Binnen een jaar gaat de stoel kapot en wat blijkt: een slechte kwaliteit.

Want je kunt tegenwoordig al bij bouwmarkten, groothandelaars, en Ikea's je bureaustoelen kopen. Naast fysiek winkelen is tegenwoordig via het internet bestellen ook een optie. Vele webshops, groot en klein, bieden bureaustoelen aan. Wij vinden het belangrijk dat we een klant goed advies kunnen geven. Het liefst in onze showroom of anders met uitleg via de webshop waarin de stoel verkocht wordt. Vandaar dat wij 10 belangrijke criteria op een rijtje gezet hebben als je gaat zoeken naar een goede bureaustoel.

Onderdelen en kwaliteit

  1. Koop niet enkel een trendy bureaustoel
    Er worden veel trendy bureaustoelen verkocht, die niet ‘compleet’ zijn. Met compleet bedoelen we een bureaustoel die functioneel is met een: vijfpotige kruisvoet met wielen, een gasveer, een zitvlak, een rugleuning en twee armsteunen.

  2. Vervangbare onderdelen
    Armleuning stuk? Zonde om de gehele stoel dan weg te gooien. Vraag daarom bij je aankoop of je de onderdelen te zijner tijd kan vervangen. Dit is een stuk goedkoper, bespaar je zo kosten en is het beter voor het milieu.
    Bij Inofec Duurzaam springen we creatief om met bureaustoelen die om deze rede weggegooid worden. (link hier).

  3. Goede bouwkwaliteit die bij je past
    We gaven al eerder aan dat je een stoel moet aanschaffen die bij de gebruiker past. Goedkoop kan duurkoop zijn als je de stoel intensief gaat gebruiken. Ook kun je er op letten of de stoel stevig aanvoelt en of dit bij je past. Iemand van 90 kilo of meer creëert meer piekbelasting tijdens het opstaan en zitten. In deze situatie is bijvoorbeeld de keuze voor een duurdere stoel van staal en een krachtigere gasveer snel gemaakt!

  1. Goede kwaliteit bekleding en schuim
    Er zijn tests die wat kunnen zeggen over de kwaliteit van bekleding. Kijk eens naar de Martindale test. Als de bekleding getest is op 100.000 toeren Martindale, weet je dat de stof lang meegaat. Ook voorkomt een goede kwaliteit schuim dat je binnen een aantal jaar op houten planken zit.


Instellingen en vorm

  1. Rugleuning heeft een S vorm
    Als een rugleuning de vorm van de ruggenwervel niet volgt, ontstaan er klachten aan rug, schouders en nek. Als dit wel het geval is, heeft de rugleuning een S vorm. Belangrijk is hierin dat de bolling van de rugleuning precies in het holle (lumbale) gedeelte van de rug valt.

  2. Versteltraject in de rug
    Naast de holling heeft de stoel dan ook een bolling. Bij bureaustoelen die voldoen aan de NPR 1813 is het versteltraject (van die bolling) 170-230mm, oftewel zes centimeter. Dit dient zo groot mogelijk te zijn voor iemand die buiten de gemiddelde lengte en verhouding valt. Dus een erg klein of erg groot persoon. Hoe groter het versteltraject in de rugleuning hoe groter de kast dat het bij de persoon past.

  3. Verstelbaarheid van armsteunen
    Uiteraard moeten armsteunen de armen ondersteunen. Dit gebeurt echter niet altijd en wij vinden het belangrijk om dit zelf te ervaren en te beoordelen. Let bij het beoordelen op: 1- of de schouders en nek ontlast worden, 2- of de schouders niet omhooggaan en 3- of de ellenbogen recht onder de schouders op de armsteunen rusten.

  4. Versteltraject van de overige onderdelen
    Zoals we al aangeven, hoe meer je kan verstellen hoe groter de kans is dat het bij een lichaam past. Let daarom ook op het versteltraject van zithoogte en zitdiepte.


Harmonie

  1. Test de stoel
    Maak gebruik van een testperiode om de stoel goed in te stellen en te leren kennen. Dan kom je er pas achter of hij voldoet, zeker als het gaat om grote hoeveelheden nieuwe bureaustoelen. Ervaar de stoelen op de eerste 8 punten die we hierboven genoemd hebben. En… wat je leest over de stoel kan erg verschillen met wat je werkelijk ervaart. Goed om dit op tijd te ontdekken.

  2. Zoek een stoel die écht ‘past’
    Het kan voorkomen dat een bureaustoel gewoon niet bij je past. Ieder mens heeft namelijk andere lichamelijke maten en verhoudingen.
    Als bijvoorbeeld;

… de zitting te lang is, word je gedwongen om op de punt te gaan zitten.

… de rugleuning niet hoog genoeg ingesteld kan worden, drukt de rugleuning tegen het bekken waardoor je onderuitzakt of op de punt gaat zitten.

… als de armleuningen niet (goed) in te stellen zijn, zijn ze onbruikbaar.

Als een stoel niet letterlijk ‘past’, is deze niet geschikt voor je.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels