Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Was thuiswerken slechts een hype?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Was thuiswerken slechts een hype?

Thuiswerken wordt in steeds meer Nederlandse bedrijven geaccepteerd. Maar waar bedrijven zich in Nederland steeds flexibeler opstellen tegenover de locatie van de werkplek, worden Amerikaanse bedrijven langzaamaan juist stroever. De pioniers op het gebied van thuiswerken krabbelen nu terug door hun beleid hieromtrent aan te scherpen. IBM, Yahoo en Honeywell hebben het werken vanuit huis al teruggeschroefd. Zijn dit uitzonderingen of was thuiswerken slechts een hype?

Thuiswerken immens populair in Nederland

Hoewel een aantal Amerikaanse bedrijven hun beleid op het gebied van thuiswerken hebben verscherpt, is thuiswerken in Nederland nog immens populair. Volgens het CBS werken bijna 3 miljoen van de 8 miljoen werkenden in Nederland thuis. 3 op de 5 werknemers geeft aan op incidentele basis vanuit huis te werken. Vanwege de grote populariteit van het werken vanuit huis, is er sinds vorig jaar zelfs een wet van kracht gegaan die medewerkers meer vrijheid geeft om thuis te werken.

Overgewaaid uit de Verenigde Staten

Thuiswerken is overgewaaid uit de Verenigde Staten. De bedrijven die het toen als eerste omarmden, komen hier nu van terug. Zij claimen nu dat medewerkers beter werken als ze samen in hetzelfde pand werken. Hierdoor kunnen ideeën sneller worden uitgewisseld en kan hier direct over worden gespard. Zo leren medewerkers meer en sneller van elkaar dan wanneer ze thuis zitten. Ook worden beslissingen op deze manier sneller genomen, waardoor je als bedrijf flexibeler en wendbaarder wordt. Samenwerken stimuleert bovendien creativiteit en innovatie. Dit is volgens de Amerikaanse bedrijven belangrijk om te kunnen overleven in deze veranderende wereld. Uiteraard mogen werknemers in noodgevallen nog wel thuiswerken, maar in de regel werkt iedereen gewoon vanaf kantoor.

De nadelen van thuiswerken

De reden dat deze Amerikaanse bedrijven hun beleid omgooien is dat zij steeds duidelijkere nadelen van thuiswerken zien. Hoewel werknemers in het begin productiever en gemotiveerder worden, voelen ze zich al snel vrij om ‘even tussendoor’ andere activiteiten te doen. Een ander nadeel voor de werkgever is dat er steeds meer behoefte is aan een vaste groep medewerkers op kantoor. Dit komt doordat het aantal werknemers met tijdelijke contracten en externen steeds groter wordt. De verwachting is dat dit aandeel alleen maar verder gaat groeien. Tot slot kleeft er ook voor werknemers een nadeel aan thuiswerken. Werknemers die veel vanuit huis werken raken letterlijk uit beeld bij hun leidinggevende. Dit komt de kans op een promotie niet bepaald ten goede.

Vanaf nu weer allemaal naar kantoor?

Hoewel thuiswerken ooit als de heilige graal is geïntroduceerd (minder files, minder kantoorruimte en gemotiveerder personeel), lijkt thuiswerken ondertussen over zijn hoogtepunt heen te zijn. Toch zijn er nog veel bedrijven die het thuiswerken faciliteren. Hun standpunt is dat wanneer je goede afspraken met elkaar maakt, medewerkers vanuit iedere locatie moeten kunnen werken. Thuiswerken vereist discipline en de grens tussen werk en privé moet goed worden bewaakt. Door de populariteit van nieuwe werkvormen als scrum, zou er wel ineens een stuk minder vanuit huis gewerkt kunnen worden. Voor deze werkvormen moet je namelijk fysiek samen zijn. De kans bestaat dus dat er ook in Nederland steeds minder vanuit huis gewerkt gaat worden.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels