Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Warme of koude verlichting op kantoor?

Warme of koude verlichting op kantoor?

De kleur, intensiteit en temperatuur van verlichting zijn erg bepalend voor de sfeer in een ruimte. Wij vertellen je hoe deze sfeer te creëren is.

De kleur, intensiteit en temperatuur van verlichting zijn erg bepalend voor de sfeer in een ruimte. Zo kunt u onder meer kiezen uit warm of koud licht voor een bepaalde ruimte. Er zijn zelfs systemen die automatisch de kleurtemperatuur kunnen regelen. In een huiselijke sfeer zal veelal voor warm licht gekozen worden, terwijl in kantoorruimtes kouder lichter de boventoon zal voeren. Goed licht is erg belangrijk en een goed verlichtingsplan dient dan ook zeker niet onderschat te worden. Hier dient voldoende aandacht aan besteed te worden. Onderzoek heeft namelijk bewezen dat er een verband bestaat tussen een gebrek aan licht en depressie. Met name in de wintermaanden, van november tot maart, raakt het bioritme van veel mensen verstoord door een gebrek aan licht.

Kleurtemperatuur van kantoorverlichting
De kleurtemperatuur van licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe lager het cijfer, hoe warmer het licht en hoe hoger het cijfer, hoe kouder het licht. Voordat u een goed verlichtingsplan voor uw kantoorpand kunt maken, dient u na te denken over de functie van de verschillende ruimtes. In operationele kantoorruimtes wordt een kleurtemperatuur van 3000K tot 4000K geadviseerd. Bij de kleurtemperatuur van 3000K kunt u aangenaam werken, terwijl een hoogte van 4000K een nog zuiverder en efficiënter gevoel geeft. Een kleurtemperatuur van 6000K creëert een heldere en alerte werkomgeving. Voor receptie-, lounge- en koffieruimtes wordt juist gekozen voor warm licht van circa 2700 Kelvin. Hiermee ontstaat een gezellige en intieme sfeer.

Kleurtemperatuur-in-Kelvin

LED verlichting
TL verlichting verdwijnt meer en meer uit beeld en wordt vervangen door LED verlichting. LED verlichting staat er immers om bekend dat het een lange levensduur heeft, energiezuinig is en geen flikkering vertoont. Bij LED verlichting heeft u de keuze uit warmwit (2000K – 2700K), natuurlijk wit (4000K) of koud wit (6000K – 6500K) licht. LED verlichting behoudt zijn vaste kleurtemperatuur en kan niet worden aangepast aan de lichtomstandigheden.

Evolutie LED verlichting
Dankzij de sterke evolutie van de LED verlichting is het mogelijk om de kleurtemperatuur handmatig of automatisch te sturen. Hierdoor zijn we in staat een ochtend-, middag- of avondstemming te creëren. Bij het uitvoeren van werkzaamheden waarbij diepe concentratie vereist is, is warm licht aan te raden. En kies voor koeler licht bij actieve werkzaamheden, zoals een brainstormsessie. Deze toepassing staat bekend als de ‘Tunable White’ technologie. Veel fabrikanten spelen in op deze technologie. Zo heeft Philips het Hue Ecosysteem ontwikkeld. Dit systeem maakt het mogelijk om lampen individueel aan te sturen via een smartphone, de Hue Tap (een fysieke knop) en online. Het is zelfs mogelijk de LED verlichting te laten reageren wanneer u bijvoorbeeld een e-mail ontvangt. Naast de regeling van warm of koud licht is er ook een variant waarbij zelfs de kleur van het licht ingesteld kan worden.

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting maken het mogelijk om iedere ruimte van de juiste verlichting te voorzien. Als u vooraf maar goed stilstaat bij de functies van de verschillende ruimtes en welke verlichting daar het beste bij past.

Bron: blog.inofec.be

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels