Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Waar moet je als zzp’er op letten met stemmen voor de verkiezingen?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Waar moet je als zzp’er op letten met stemmen voor de verkiezingen?

Op 15 maart kunnen we weer gaan stemmen voor de verkiezingen. Als ondernemer heb je vaak een aantal extra punten waarop je moet letten dan als medewerker. Dit zijn de belangrijkste zaken van de partijen met twee of meer zetels om te overwegen als zzp’er.

Arbeidsongeschiktheid, WW en pensioen

Als zelfstandig ondernemer moet je zelf nadenken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, WW en pensioen. De partijen PvdA, CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie zien een verplichte collectieve basisverzekering wel zitten. CDA en GroenLinks zijn ook voor een verplicht pensioen. Hoe het pensioens- of verzekeringsstelsel eruit zou moeten komen te zien, verschilt per partij. De VVD, D66 en SGP zien niet zoveel in verplichte verzekeringen. De VVD en SGP zeggen dat ze willen dat zzp’ers zelf kunnen bepalen hoe ze dit willen vormgeven. D66 en Partij voor de Dieren melden dat het vrijwillig sparen voor een pensioen of verzekering gemakkelijker moet worden.

Over de stelling ‘het minimum aantal uren voor zelfstandigenaftrek (het urencriterium) moet vervangen worden door een minimumwinst’ zeggen partijen het volgende: CDA, ChristenUnie, SGP, SP en VVD zijn het hiermee oneens. GroenLinks en PvdA zijn het hier wel mee eens en D66 blijft neutraal in dit standpunt. PvdA is voorstander van loonbescherming voor zzp’ers, vooral bij zelfstandigen in de kunst- en cultuursector. D66 wil goedkope zzp-tarieven voorkomen door de arbeidsinspectie te versterken. Hiermee willen ze voorkomen dat de machtsverhouding tussen opdrachtgever en zzp’er scheefgroeit.

Inkomstenbelasting

Hoe denken de verschillende partijen over inkomstenbelasting? De PvdA, CDA, SP, D66 en GroenLinks vinden dat de inkomstenbelasting vooral verlaagd moet worden voor de lage en middeninkomens. De VVD vindt ook dat de inkomstenbelasting omlaag moet door bijvoorbeeld minder toeslagen uit te keren. De PVV wil ook verlagen, zonder enige uitleg over hoe ze dit willen doen. ChristenUnie geeft aan dat ze tot 70.000 euro een tarief van 35 procent willen hanteren en daarboven 49 procent. SGP wil minder belastingschijven en minder tarieven. Ook de Partij voor de Dieren wil verlagen: milieuvervuilende producten moeten worden belast om dit te bekostigen. 50PLUS wil de 4 procent extra ouderentaks in de eerste belastingschijf afschaffen.

Nog een paar losse punten op een rij:

- SP wil voor kleine bedrijven de kleinschaligheidsaftrek verhogen

- D66 pleit voor het blijven van de zelfstandigenaftrek

- De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren ziet graag dat de VAR terugkomt om voor meer zekerheid te zorgen voor zzp’ers en opdrachtgevers

Innovatie en kredietverlening

Veel partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma voor een ontwikkelingsbank. Zo wil VVD dat er meer geld beschikbaar komt voor nieuwe ondernemers door innovatiekredieten te verhogen. Ook willen ze financiële startups helpen met een ‘bankvergunning light’, zodat mkb’ers makkelijker krediet bij banken kunnen aanvragen. PVV wil de subsidiekraan voor innovatie dicht hebben. PvdA wil de Nederlandse Gemeenten en Waterschapsbank omvormen tot investeringsbank. Ze komen direct met een concreet bedrag hiervoor: ze krijgen 10 miljard euro om te investeren in mkb-bedrijven. CDA pleit voor een vergelijkbaar financieel instituut, maar richt zich meer op duurzame initiatieven. GroenLinks wil ook een bank die zich richt op groene projecten. SP ziet daarentegen een bank voor zich die kredieten verleent aan het mkb om ontwikkeling en innovatie te bevorderen. D66 wil een bank met een miljard euro extra voor innovatie. SGP noemt ook een investeringsbank in het programma en zij pleiten voor extra geld voor het innovatiefonds Mkb+. 50PLUS wil een overheidsbank met goed voorbeeldgedrag op alle fronten waar het mkb van moet profiteren.

Stemmen als zzp’er

Er zijn dus een hoop punten in de verkiezingsprogramma’s opgenomen die betrekking hebben op zzp’ers. Informeer je daarom als zzp’er goed over deze punten en ga na wat ze voor jou betekenen. Zo kun je uiteindelijk de beste keuze voor jou als burger én als zzp’er maken. Vergeet woensdag 15 maart 2017 niet je stem uit te brengen!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels