Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Van knipperen tot koffie halen: voorkom computerogen met deze tips

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Van knipperen tot koffie halen: voorkom computerogen met deze tips

Heb je aan het einde van een werkdag vaak last van hoofdpijn of vermoeidheid? Dit kan liggen aan het binnenklimaat (ventilatie, stof, planten), maar veel waarschijnlijker ligt het aan je eigen ogen. Werd er tientallen jaren geleden nauwelijks met computers gewerkt, nu kunnen we ons geen kantoordag indenken zonder. En ook thuis en onderweg staren we regelmatig naar een scherm: mobiele telefoons, tablets of een serie bingewatchen vanaf de bank. Het gevolg? Computer Vision Syndroom – oftewel computerogen – met alle klachten van dien. Gelukkig kun je dit met enkele trucjes voorkomen.
 

Oogyoga

Wanneer je langdurig naar een beeldscherm staart, drogen de ogen uit. Je kunt dit al snel linken aan het droge kantoorklimaat, maar de oorzaak zit hem in knipperfrequentie. In ontspannen toestand knipperen we gemiddeld elke 20 seconden met onze ogen. Wanneer we focussen op een beeldscherm neemt dit af tot gemiddeld elke 45 seconden. Mensen die lenzen dragen, zullen dit waarschijnlijk nog sneller merken. Wat al kan helpen is om bewust je ogen vaker te sluiten. Train daarnaast je oogspieren door af en toe naar andere punten op je beeldscherm te kijken. Hoe je dat precies doet, wordt uitgelegd in punt 5 van dit blog.

Draag een beeldschermbril

Het blauwe licht van beeldschermen is erg vermoeiend voor de ogen. Op korte termijn kun je last krijgen van hoofdpijn, wazig beeld of tranende ogen. Op langere termijn kan het zelfs zorgen voor slaapstoornissen en vorming van staar. Er zijn brillen verkrijgbaar die 100% van de UV-straling en 40% van de schadelijke straling van het blauw licht spectrum blokkeren. Ze zijn met en zonder sterkte verkrijgbaar.

Ook bij opticiens kun je speciale beeldschermbrillen krijgen. Hiervan zijn de glazen zo geslepen dat ze geschikt zijn voor normale leesafstand, beeldschermafstand en grotere afstand (bijvoorbeeld voor presentaties). Hierdoor hoeven de ogen minder vaak te schakelen en extra inspanning te leveren.

Goed ingerichte werkplek

Zorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek. De hoogte van het beeldscherm moet bijvoorbeeld goed afgesteld staan. De bovenzijde hoort iets boven oogniveau te staan. Hiervoor zijn speciale monitorsteunen en monitorarmen verkrijgbaar. Ook de afstand tot het beeldscherm is belangrijk: 50-65 centimeter. Verder is het beter om zo veel mogelijk reflectie in het scherm te voorkomen. Zet het bureau haaks ten opzichte van het raam: zo reflecteert er geen licht in het beeldscherm en kijk je zelf ook niet tegen het licht in. In plaats van de felle kantoorverlichting kun je zorgen voor een bureaulamp met warmer licht.

Sta op!

Tot slot is het goed om regelmatig je werkzaamheden te onderbreken en je ogen rust te gunnen. Bijvoorbeeld door even drinken te halen. De Pomodoro techniek is een goede timemanagement truc die helpt om efficiënter te werken maar je ook dwingt om elke 25 minuten even een paar minuten rust te nemen.

Meer tips? We schreven al eerder een blog met tips om je ogen te ontlasten.

Blijven de (oog)klachten ondanks de tips en tricks aanhouden? Ga dan zeker even langs een opticien of oogarts voor een controle.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels