Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Thuiswerken of toch naar kantoor?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Thuiswerken of toch naar kantoor?

Het Nieuwe Werken is de laatste jaren enorm aan het stijgen, wat inhoudt dat veel werknemers die niet plaatsgebonden zijn een of meerdere dagen vanuit huis werken. Opvallend is dat over dit verschijnsel, dat wereldwijd aan het toenemen is, nog maar weinig wetenschappelijke kennis bestaat. De kennis die al wel is opgedaan, laat beide kanten van het thuiswerken zien.

De voordelen van thuiswerken:

- Thuiswerken is productiviteit verhogend;

- Werknemers hebben minder stress;

- Werknemers staan niet meer in de file;

- Werknemers kunnen zelf hun uren bepalen, waardoor uren beter worden benut;

- Balans tussen werk en privé is beter;

- Stijging van de tevredenheid van de werknemer, wat leidt tot lager verzuim;

- Thuiswerken is winstverhogend.

Uit deze punten komt het positieve beeld van thuiswerken naar voren. Het laat zien dat werknemers thuis minder snel worden afgeleid. Uit onderzoek blijkt dat een werknemer ongeveer elke 11 minuten wordt gestoord, dit kan leiden tot stress en een lagere productiviteit. De onderbrekingen op kantoor nemen gemiddeld 2,1 uur in beslag van de totale werktijd. Het duurt na een onderbreking zo’n 25 minuten om het werk weer op te pakken en terug te komen in de focus. Door deze feiten heel zwart wit te nemen, wordt inderdaad de winst verhoogd als de werknemer thuis werkt. Door minder stoorfactoren wordt de ‘verloren’ 2,1 uur thuis wél in volle focus benut.

Nadelen van thuiswerken:

- Het is lastig voor managers om betrokkenheid te creëren bij het team dat zij aansturen;

- Band met het bedrijf neemt af bij de werknemers;

- Er ontstaan sneller misverstanden;

- Werknemers zijn in mindere mate controleerbaar.

Nadelen hebben voornamelijk te maken met communicatie en betrokkenheid. Het is voor managers lastig om een bepaalde betrokkenheid te creëren. Het gaat mis op het moment dat managers denken dat medewerkers zelf maar aan de bel moeten trekken als er problemen zijn. Moderne managers moeten de gave bezitten te ‘ruiken’ wanneer hun thuiswerkers bij elkaar geroepen moeten worden en wanneer zich problemen voordoen. Een lastig proces, dat de kans op het ontstaan van misverstanden verhoogt. Het voordeel dat de productiviteit stijgt, hangt dus vooral samen met hoe het werkproces wordt ingericht.

Een dagje per week thuiswerken klinkt dus niet zo gek. Maar alle gezelligheid van kantoor missen? Nee, dat liever niet. Hoe en waar werken jullie het fijnst?

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels