Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Staand vergaderen: sneller, goedkoper en gezonder

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Staand vergaderen: sneller, goedkoper en gezonder

Deze zomer werd het weer aangetoond: Nederlanders zitten te veel. Uit de Leefstijlmonitor 2015, waar onder andere RIVM, VeiligheidNL en CBS bij betrokken zijn, blijkt dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen. Vooral hoogopgeleiden zitten veel op doordeweekse dagen: gemiddeld 10,1 uur. Tel daarbij op dat mensen gemiddeld een kwart van hun werktijd aan vergaderen besteden. Gezien de meeste vergaderingen te lang en inefficiënt zijn, is het interessant om eens kritisch naar deze vergaderingen te kijken. Zou staand vergaderen een goed alternatief zijn?

De voordelen van staand vergaderen

Tijdens de meeste vergaderingen is er wel iemand aan het dagdromen, afwezig of stiekem ander werk aan het doen. Achteraf klagen medewerkers dat de vergadering te lang duurde en grotendeels off topic was. Hoe zorg je dat vergaderen geen moetje wordt waar iedereen tegenop ziet, maar een efficiënte bijeenkomst waardoor iedereen juist weer opgeladen verder kan? TNO deed in 2009 al onderzoek naar staand vergaderen aan een speciale, in hoogte verstelbare tafel. De onderzoekers kwamen tot opvallende conclusies: staand vergaderen is sneller én goedkoper. Daarnaast waren de deelnemers aan het onderzoek erg positief: 85 procent van de deelnemers die regelmatig staand vergaderden, zouden graag doorwerken met de in hoogte verstelbare vergadertafel. Hieronder vind je de drie belangrijkste voordelen van staand vergaderen:

1. Staand vergaderen gaat sneller

Staand vergader je volgens TNO sneller dan zittend. De vergadertijd werd maar liefst met een derde verkort door staand te vergaderen. Staand dwaal je nu eenmaal minder makkelijk af dan in je comfortabele stoel. Daarnaast wil je ook niet te lang stilstaan, want dan is het uiteindelijk ook niet comfortabel meer. Hierdoor blijft de vaart in de vergadering, waardoor iedereen er met zijn hoofd bijblijft en beslissingen sneller worden genomen. Geen oeverloze discussies en herhalingen van zetten, maar gewoon vergaderen over hetgeen je voor bij elkaar bent gekomen. Deze manier van vergaderen past tevens perfect binnen agile organisaties (wendbare, snel innoverende organisaties).

2. Forse kostenbesparing

Tijd is geld. Daarom heeft TNO berekend wat er in kosten aan arbeidsuren bespaard kan worden wanneer er voortaan staand wordt vergaderd. De cijfers liegen er niet om: momenteel kosten vergaderingen € 30 miljard per jaar in Nederland. Staande vergaderingen leveren een tijdsbesparing van een derde op. Dat betekent dat er maar liefst € 10 miljard per jaar te besparen valt. Naast dat er minder tijd nodig is om te vergaderen, kunnen de uitkomsten van de vergadering ook direct in de praktijk worden gebracht.

3. Meer beweging, dus gezonder

Wanneer je zit, bewegen je spieren amper. Wanneer je je spieren te weinig gebruikt, wordt suiker en vet minder goed opgenomen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en diabetes wordt vergroot. Ook de kans op vroegtijdig overlijden verhoogt wanneer je tussen de 8 en 11 uur zittend doorbrengt. Bij mensen die langer dan 11 uur per dag zitten, wordt deze kans nog groter. We zitten al te veel, dus we kunnen wel wat extra beweging gebruiken. Wanneer we meer bewegen door onder andere staand te vergaderen, kan dit uiteindelijk leiden tot minder ziekteverzuim.

Kantoormeubilair voor staande vergaderingen

zit-stahulp-sway

Tijdens een staande vergadering hoef je echt niet allemaal in een kringetje te gaan staan zonder enig meubilair. De speciale, in hoogte verstelbare tafels die tijdens het onderzoek van TNO zijn gebruikt, zijn gewoon via Inofec Kantoormeubelen te verkrijgen en zijn zeer betaalbaar. Zo kan er tijdens een vergadering nog steeds gemakkelijk genotuleerd worden. Daarnaast kan er tijdens langere vergaderingen gebruik worden gemaakt van stahulpen. Deze bieden steun en zorgen voor een actieve en gezonde zithouding. Benieuwd naar alle mogelijkheden die wij bieden voor staand vergaderen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels