Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Speciaal lettertype voor mensen met dyslexie

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Speciaal lettertype voor mensen met dyslexie

Dyslexie is een probleem dat veel mensen parten speelt en betekent letterlijk: niet kunnen lezen. De term komt uit het Grieks: ‘dys’ staat voor ‘niet goed functioneren’ en ‘lexis’ betekent ‘taal’ of ‘woorden’. De Nederlandse grafisch ontwerper Christian Boer is één van de vele mensen die last heeft van dit probleem. Om lezen voor zichzelf, en uiteindelijk ook voor anderen, makkelijker te maken, heeft Boer een speciaal lettertype ontwikkeld. Op basis van het lettertype genaamd ‘Dyslexie’ zouden mensen met dyslexie gemakkelijker moeten kunnen lezen. Benieuwd naar dit lettertype? Lees dan snel verder.

Ook op de werkvloer lopen veel mensen met dyslexie rond. “Mensen zonder dyslexie raken erg gefrustreerd”, vertelt Boer in een interview. “Ze zeggen ‘zie je niet wat voor fout je maakt?’. Nee, dat zien we niet. Als we het zouden zien, zouden we de fout niet maken. Het kost vijf keer meer energie om iets te lezen wanneer je dyslexie hebt. Het is daarom erg vermoeiend om alles van verkeersborden en verpakkingen tot lange artikelen te lezen. Daarom ben ik het lettertype gaan ontwikkelen”, legt Boer uit.

Speciaal ontwerp

Terwijl Boer aan het lettertype werkte, merkte hij dat veel meer mensen er baat bij zouden hebben. Het plan is daarmee uitgegroeid tot een wereldwijd project voor iedereen die baat heeft bij een dergelijk lettertype. Mensen met dyslexie verwisselen, spiegelen en draaien letters vaak om zonder dat ze het in de gaten hebben. Dit komt doordat sommige letters erg op elkaar lijken of te dicht op elkaar staan. Ook is het begin van een zin niet altijd duidelijk, waardoor mensen met dyslexie twee zinnen als één lezen. Boer heeft de letters daarom zo ontworpen dat ze:

1. Moeilijk door de hersenen om te draaien zijn

2. Vetter aan de onderkant zijn

3. Meer witruimte tussen de letters laten

4. Grotere hoofdletters bevatten

Hierdoor is iedere letter uniek. Zo zouden mensen met dyslexie, teksten in het lettertype gemakkelijker moeten kunnen lezen.

Gratis beschikbaar

Het lettertype Dyslexie is gratis te downloaden via de website. Hiermee worden alle teksten op het apparaat en op internet in het lettertype weergeven. Om het project verder uit te breiden, is Boer een Kickstarter-campagne gestart. Hiermee wil Boer ervoor zorgen dat pdf-bestanden voortaan ook omgezet kunnen worden naar het Dyslexie lettertype. Als het doelbedrag tweemaal wordt gehaald, gaat hij tevens een browser add-on ontwikkelen. Hierdoor kan iedereen vanuit iedere internetbrowser het dyslexie font gebruiken. Wordt het doelbedrag driemaal gehaald, dan gaat hij tevens een IOS en Android app ontwikkelen. De campagne is tot 21 november 2016 te steunen.

Kritische geluiden

Ondanks de mogelijkheden die het lettertype biedt, zijn er ook kritische geluiden te horen. Er zou (te) weinig wetenschappelijk bewijs zijn voor de voordelen van het gebruik van het lettertype. Er zouden bijvoorbeeld geen significante verschillen gevonden zijn tussen het lettertype Dyslexie en reguliere lettertypes als Arial. De organisatie achter het lettertype is daarom meer onderzoek gaan doen naar het lettertype en vond wel degelijk significante verschillen. Ze beamen echter dat meer onderzoek naar het lettertype noodzakelijk is. Vooralsnog is het succes van het lettertype voornamelijk gebaseerd op positieve reacties van gebruikers.

Test het zelf op kantoor

Wellicht heb jij of één van je collega’s last van dyslexie. Gezien het lettertype Dyslexie gratis te downloaden is, kun je het gewoon eens proberen. Helpt het niet? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Helpt het wel? Top! Dan worden je werkzaamheden vanaf nu waarschijnlijk een stuk gemakkelijker. Om te zorgen dat je altijd en overal van dit lettertype gebruik kunt maken, zou je de Kickstarter-campagne van Boer ook nog kunnen steunen. Wellicht dat je werkgever hier wel in wil investeren? Zo kan iedereen straks een stuk gemakkelijker lezen.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels