Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Schoolmeubilair en normeringen

Schoolmeubilair en normeringen

In een eerdere blogpost werden de ARBO normeringen voor de kantoormeubelen al uitgelegd. In deze blogpost zal het gaan over de normeringen van schoolstoelen en tafels.

In een eerdere blogpost werden de ARBO normeringen voor de kantoormeubelen al uitgelegd. Deze ARBO normeringen zijn ook van toepassing voor scholen als men een kantoor gaat inrichten of een werkplek voor de docent. Voor de schoolstoelen en schooltafels waar de leerlingen gebruik van maken, zijn er ook normeringen. In deze blogpost zal ik de verschillende normeringen uitleggen.

NEN-EN 1729

Sinds 2006 is de NEN-EN 1729 (ENV 1729) normering van toepassing voor schoolmeubilair. Deze normering vervangt de oude NEN 3531. De NEN-EN 1729 is onderverdeeld in deel 1 en deel 2. De NEN-EN 1729-1 normering gaat over de functionele afmetingen, zoals de maatgroepen. En de NEN-EN 1729-2 normering gaat over de veiligheidseisen en beproevingsmethodes en is vooral bedoeld om het materiaal te testen.

Maatgroepen
De NEN-EN 1729-1 normering gaat over de maatgroepen. Een maatgroep geeft aan welke schoolstoelen of schooltafels een leerling nodig heeft. In totaal zijn er 7 maatgroepen en deze maatgroepen worden bepaald door middel van de zithoogte van de leerling. De maatgroepen lopen van 1 tot en met 7.

In bovenstaande tabel kun je eenvoudig aflezen welke maatgroep een leerling nodig heeft. Hierbij is de zithoogte bepalend. Voor het voortgezet onderwijs wordt over het algemeen maatgroep 6 gebruikt. Op de basisscholen ligt dit anders.

Indicatie
Vooral voor basisscholen is het lastig om te bepalen welke maatgroepen benodigd zijn. Er kunnen namelijk grote verschillen in lengtes ontstaan in een klas. Daarom heeft de NVS een indicatie gemaakt van welke maatgroepen er nodig zijn per leerlingengroep.

Vooral maatgroep 2 tot en met 5 worden in diverse groepen gebruikt. Bovenstaande tabel is een indicatie en dit kan in de praktijk dus afwijken. Wil je er zeker van zijn dat je het juiste schoolmeubilair aanschaft, dan kun je ook voor verstelbare schooltafels en schoolstoelen kiezen.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels