Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Rugpijn oplossen met zit-sta-bureaus en goede stoelen

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Rugpijn oplossen met zit-sta-bureaus en goede stoelen

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Hoe komt dat precies en hoe kun je de kans hierop met kantoormeubilair verminderen? Lees snel verder voor het antwoord!

Wist je dat het grootste deel van de Nederlanders dat een bezoek aan de huisarts brengt, dit doet vanwege rugpijn. Dat is best schokkend! Zeker als je bedenkt dat er vaak geen directe oorzaken voor de rugklachten te vinden zijn. In bijna 90% van de gevallen blijft de oorzaak van de klachten zelfs onbekend. Maar hoe kun je rugpijn oplossen? Kantoormeubelen kunnen hier al een heel groot aandeel in leveren! In dit blog vertellen we welke kantoormeubelen helpen.

Zitten is het nieuwe roken

De precieze oorzaak van de vele rugklachten weten we niet. Wat wel duidelijk is, is dat we tegenwoordig heel lang zitten. Wat vaak dus zorgt voor veel, vooral lage, rugpijn. We zitten achter de tv, in de auto en op ons werk. Alles bij elkaar zitten we gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag (Leefstijlmonitor 2015). Terwijl we eigenlijk niet meer dan 4 uur per dag zouden moeten zitten!

“Zitten is het nieuwe roken” wordt tegenwoordig ook veel gezegd. Zitten is namelijk net zo slecht voor mensen als roken. Het zorgt voor een statische belasting van de rug, wat inhoudt dat je vaak voor lange tijd in een verkeerde houding zit. Hierdoor worden je rugspieren continu op de verkeerde manier gespannen en eenzijdig belast. Wanneer je dus te veel zit en te weinig beweegt, kan dat de rug verzwakken. Wanneer je met een zwakke rug een verkeerde beweging maakt, kan dit snel leiden tot ergere rugklachten als spit of een hernia. 

Veelvoorkomende rug- en nekklachten ontstaan door verkeerd zitten

Wanneer je te veel krom naar achteren zit en je onderrug en kont niet goed ondersteunt zal je geleidelijk aan last gaan krijgen van lage rugpijn. Door rechter op te gaan zitten ontlast je de onderrug en maak je het mogelijk van de klachten af te komen. 

Vaak zien we ook mensen die te veel naar voren hangen, bijvoorbeeld omdat ze typen op een laptoptoetsenbord en kijken naar het te laag gepositioneerde scherm van de laptop. Dat resulteert in hoge rugpijn, bij de schouderbladen. Zet de laptop op een verhoging en sluit een extern toetsenbord aan. Nog beter maak gebruik van een zit-sta bureau, zodat je ook in houding voldoende kan variëren.

Nog zo'n veelvoorkomende klacht, last van een vastzittende nekwervel. Deze klacht kan ontstaan wanneer je vaak schuin kijkt naar een (tweede) monitor of een beeldscherm dat in ieder geval niet recht voor je staat geplaatst. Het is altijd verstandig het beeldscherm waar je het meeste op recht ten opzichte van je stoel te zetten.

Wat te doen bij rugpijn? 

Heb jij wel eens last van je rug wanneer je opstaat uit je bureaustoel of van de bank? Let dan goed op of de rugpijn niet vaker terugkomt. Als dat wel het geval is, is je rug waarschijnlijk al verzwakt. Wanneer je hier niets aan doet, wordt de rugpijn alleen maar erger. Neem je klachten dus serieus en doe er iets aan!

Je kunt je rug versterken door meer te bewegen. Sporten speelt hierbij een belangrijke rol. Maar met alleen rugspieroefeningen ga je niet voldoende herstellen van je rugklachten. Het is ook belangrijk om slechte bewegingen voor je rug zoveel mogelijk te vermijden. Het statisch belasten van je rug door langdurig te zitten, moet je dus proberen te voorkomen..

Voorkom lang zitten met een zit-sta-bureau

Nu is het natuurlijk best lastig om lang zitten te voorkomen. Zeker als je een kantoorbaan hebt. Dan zit je waarschijnlijk dagelijks uren achter je computer. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop manieren om dit te minderen. Hoe dan? Met de juiste kantoormeubelen! 

Hét meubelstuk dat niet mag ontbreken is het zit-sta-bureau. Met een zit-sta-bureau kun je met een druk op de knop de hoogte van het bureau verstellen. Zo kun je gedurende de dag afwisselen in zittend en staand werken! Lees hier meer redenen waarom je achter een zit-sta-bureau zou moeten werken.

Wanneer je voor het eerst staand werkt, is dat natuurlijk even wennen. Verwacht ook niet dat je uren staand moet werken want ook dat kan zorgen voor een statische belasting van je rug. Het gaat vooral om de afwisseling van zittend naar staand werken.

Actieve werkhouding met een stahulp of deskbike

Naast staand werken aan een zit-sta-bureau zijn er nog meer kantoormeubelen die rugpijn kunnen oplossen of verminderen. Zo zijn er stahulpen beschikbaar die je ondersteunen tijdens het staand werken en tegelijk een dynamische zithouding stimuleren. Dit maakt staand werken een stuk laagdrempeliger en voorkomt ook het statisch belasten van de rug.

Een ander kantoormeubel dat beweging op kantoor stimuleert, is de deskbike of bureaufiets. Dit is een combinatie tussen een kruk en een crosstrainer. Zo kun je al fietsend werken! Wanneer je zo’n deskbike of stahulp combineert met een zit-sta-bureau heb je de ideale combinatie gevonden. Je kunt dan namelijk afwisselen tussen staand, zittend én bewegend werken. Dit gaat je rugpijn zeker ten goede komen! Lees hier meer over de voordelen van een deskbike.

Rugpijn oplossen en voorkomen met kantoormeubelen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Heb je dus geen last van rugpijn? Investeer dan nu in de juiste kantoormeubelen. Met een zit-sta-bureau, stahulp en deskbike voorkom je namelijk een statische houding en de gevolgen daarvan. Merk je juist dat je al last van je rug hebt? Ook dan is het goed om te investeren om zo te zorgen dat de klachten niet erger worden! Voor persoonlijk advies mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. 

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels