Gratis verzending
Inclusief montage en installatie
5 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Rugpijn voorkomen met zit-sta-bureaus en goede stoelen

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Rugpijn voorkomen met zit-sta-bureaus en goede stoelen

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Hoe komt dat precies en hoe kun je de kans hierop met kantoormeubilair verminderen? Lees snel verder voor het antwoord!

Het grootste deel van de Nederlanders dat een bezoek aan de huisarts brengt, doet dit vanwege knie- en rugpijn. Schokkende cijfers, zeker als je bedenkt dat er vaak geen directe oorzaken voor deze rugklachten zijn te vinden. In bijna 90% van de gevallen blijft de oorzaak van de klachten zelfs onbekend. In dit blog duiken we dieper op dit probleem in. Daarnaast kijken we natuurlijk naar manieren om met kantoormeubilair de kans op rugpijn te verminderen. Daar zijn tegenwoordig namelijk hele goede oplossingen voor! Lees snel verder.

Zitten is het nieuwe roken

Waarom we precies zoveel last van onze rug hebben, weten we niet. Wat wel duidelijk is, is dat we tegenwoordig veel meer zitten dan vroeger. We zitten achter de tv, in de auto en op ons werk. Alles bij elkaar zitten we gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag (Leefstijlmonitor 2015). En dat terwijl we eigenlijk niet meer dan 4 uur per dag zouden moeten zitten!

“Zitten is het nieuwe roken”, wordt er tegenwoordig ook wel gezegd. Zitten is namelijk net zo slecht voor mensen als roken. Het zorgt voor een statische belasting van de rug, wat inhoudt dat je vaak voor lange tijd in een verkeerde houding zit. Hierdoor worden je rugspieren continu op de verkeerde manier gespannen en eenzijdig belast. Wanneer je te veel zit en te weinig beweegt, kan dat de rug verzwakken. Wanneer je met een zwakke rug een verkeerde beweging maakt, kan dit snel leiden tot ergere rugklachten als spit of een hernia.

Last van rugpijn, wat nu?

Heb jij wel eens last van je rug? Bijvoorbeeld als je opstaat vanaf je bureaustoel of vanaf de bank? Let dan goed op of de rugpijn niet vaker terugkomt. Mogelijk is je rug dan namelijk al verzwakt. Niets doen, kan de rugpijn alleen maar erger maken. Neem je klachten dus serieus en doe er iets aan!

Je kunt je rug versterken door meer te bewegen. Sporten speelt hierbij een belangrijke rol. Maar met alleen rugspieroefeningen ga je niet voldoende herstellen van je rugklachten. Hiervoor moet je ook slechte bewegingen voor je rug zoveel mogelijk vermijden. Het statisch belasten van je rug door langdurig te zitten, moet dus ook worden vermeden.

Voorkom langdurig zitten met een zit-sta-bureau

Langdurig zitten is voor veel mensen lastig te vermijden. Zeker als je een kantoorbaan hebt, zit je waarschijnlijk dagelijks uren achter je computer. Er zijn echter manieren om ook op kantoor langdurig zitten te voorkomen. Hét meubelstuk dat daarbij niet mag ontbreken is het zit-sta-bureau. Aan een dergelijk bureau kun je vaak met een druk op de knop je bureauhoogte verstellen. Zo kun je het bureaublad laag zetten en er vanaf je bureaustoel aan werken. Het is echter ook mogelijk om het blad hoog te zetten om er staand aan te werken. Ideaal om langdurig zitten te voorkomen! Lees hier meer redenen waarom je achter een zit-sta-bureau zou moeten werken.

Actieve werkhouding met een stahulp of deskbike

Wanneer je voor het eerst staand werkt, zal je merken dat dat even wennen is. Verwacht ook niet dat je voortaan uren staand zult werken, want ook dat kan zorgen voor een statische belasting van je rug. Het gaat vooral om de afwisseling van zittend naar staand werken.

Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die dat afwisselend zittend en staand werken wat makkelijker maken. Zo zijn er stahulpen beschikbaar die je ondersteunen tijdens het staand werken, maar wel een dynamische zithouding stimuleren. Dit maakt staand werken een stuk laagdrempeliger en voorkomt tegelijk het statisch belasten van de rug.

Een ander kantoormeubel dat beweging op kantoor stimuleert, is de deskbike. Dit is een combinatie tussen een kruk en een crosstrainer vanaf waar je al fietsend kunt werken. Een zit-sta-bureau kun je op iedere gewenste hoogte instellen. Zo kun je ook vanaf een deskbike achter je bureau werken. Lees hier meer over de voordelen van een deskbike.

Rugpijn voorkomen met kantoormeubilair

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Heb je dus geen last van rugpijn, investeer dan nu in het juiste kantoormeubilair. Met een zit-sta-bureau, stahulp en deskbike kan een statische houding en de gevolgen daarvan worden voorkomen.

Merk je juist dat je al last van je rug hebt? Maak je geen zorgen: herstel is mogelijk. Hier zal alleen wel wat tijd overheen gaan. Zorg dat je voldoende beweegt, maar je rug niet forceert. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk het statisch belasten van je rug door onderuitgezakt op de bank te hangen of in een verkeerde houding te werken. Voel je rugpijn ontstaan? Stop dan direct met wat je aan het doen bent en kom in beweging. Luister goed naar de pijn en doe er iets aan!

Contact

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

en installatie

5 jaar garantie

op ons hele assortiment