Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Onderzoek: flexibele werkplekken hebben de toekomst

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Onderzoek: flexibele werkplekken hebben de toekomst

Het aantal werknemers met tijdelijke contracten en externen (de ‘flexibele schil’) wordt steeds groter. Uit cijfers van het CBS (2016) blijkt dat ruim 25% van de werknemers in Nederland in 2015 een tijdelijk contract had. Daarnaast passeerde het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in 2015 de miljoen. Redenen voor werkgevers om meer werk uit te besteden, zijn de meer projectmatige aanpak bij bedrijven en de focus op kerncompetenties. Uit onderzoek van PwC (2015) blijkt dat de flexibele schil bij ondernemingen in de zakelijke en financiële dienstverlening in verhouding tot het totale medewerkersbestand in de komende tien jaar verder groeit. Dit vraagt niet alleen om veranderingen bij werkgevers en werknemers, maar ook om flexibele werkplekken.

Enkele jaren geleden werd de flexibele schil vooral gebruikt om pieken en dalen in de hoeveelheid werk binnen een organisatie op te vangen. Nu steeds meer organisaties de flexibele schil gebruiken om medewerkers met specifieke capaciteiten aan te trekken voor projecten, lijkt die tijd voorbij. Maar liefst 92% van de respondenten [1] van het onderzoek van PwC (2015) geeft aan in de eigen onderneming een toename van de flexibele schil te verwachten. Sterker nog: waar bij de meeste respondenten nu 0% tot 20% van het medewerkersbestand tot de flexibele schil behoort, verwachten ze dat dit in 2025 20% tot 40% is. Dit zorgt voor een flinke opschudding van de arbeidsmarkt. Een opschudding die zowel werkgevers als werknemers wel blijken te zien zitten.

Goed werkgeverschap

Werkgevers en werknemers moeten agile werken om in deze flexibele omstandigheden te kunnen floreren. De term employagility is hier op zijn plaats: ‘het bewustzijn en vermogen van zowel organisaties als medewerkers om snel te kunnen reageren op veranderingen en daardoor waarde te kunnen blijven toevoegen’. Toekomstige werknemers veranderen met grote regelmaat van werkgever, of willen zelfs helemaal niet in loondienst werken. Goed werkgeverschap wordt belangrijker dan ooit om talenten bij je te houden. Goed werkgeverschap heeft volgens het onderzoek van PwC (2015) vooral te maken met de werkomgeving. Op de vraag wat het meest bijdraagt aan de kwaliteit van werk antwoorden de meeste respondenten uitdaging (84%), gevolgd door een inspirerende werkomgeving (75%) en op de vijfde plaats flexibele werktijden en de werklocatie (27%).

Inspirerende werkomgeving

De werkomgeving van de toekomst moet dus inspirerend en flexibel zijn. Om inspirerende en flexibele werkplekken te creëren, moet veel aandacht worden besteed aan de inrichting. Er zijn verschillende ruimtes nodig om te kunnen werken, vergaderen en socializen. Er dienen bureaus te zijn om aan te werken en overleggen. Varieer in de hoogte van deze bureaus, zodat je medewerkers zowel zit- als staanplaatsen kan bieden. Zorg ook voor een aantal afgesloten vergaderruimtes waar ook klantgesprekken kunnen plaatsvinden. Tot slot is het ook belangrijk om in een informele setting te kunnen socializen of brainstormen. Richt hier aparte ruimtes voor in, zodat andere medewerkers hier niet door gestoord kunnen worden. Afhankelijk van waar de medewerker behoefte aan heeft, kan hij de juiste flexibele werkplek in het kantoor zoeken.

Volledige kantoorinrichting

Inofec Kantoormeubelen beschikt over alle kennis en producten voor het creëren van inspirerende en flexibele werkplekken. Met ons uitgebreide assortiment zijn wij in staat om van iedere ruimte een uniek kantoor te maken. Van bureaus en stoelen tot tussenwanden en van kasten en kantoorbenodigdheden tot designmeubelen, Inofec Kantoormeubelen levert het allemaal. We bieden de keuze uit diverse kleuren en materialen, zodat u uw eigen uitstraling kunt bepalen. Bent u benieuwd wat wij u kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak!

Bron

PwC (2015). Digitalisering en robotisering vragen om employagility. De toekomst van de arbeidsmarkt in de zakelijke en financiële dienstverlening. Geraadpleegd op https://www.pwc.nl/nl/publicaties/digitalisering-en-robotisering-vragen-om-employagility.html

[1] De respondenten van het kwantitatieve onderzoek van PwC (2015) zijn 106 bestuursleden en door de organisaties aangewezen toptalenten met overwegend hogere managementfuncties binnen veertig verschillende organisaties in de zakelijke en financiële dienstverlening.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels