Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Nieuwe werknemer? Aan deze 5 arbo-regels moet je denken!

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Nieuwe werknemer? Aan deze 5 arbo-regels moet je denken!

Een goede werkhouding achter het bureau is ontzettend belangrijk. Als een bedrijf een nieuwe werknemer aanneemt, is het daarom ook raadzaam om je werknemer vanaf het begin goed achter zijn computer te zetten. Een slechte werkhouding kan namelijk vervelende klachten opleveren. Maar hoe ga je te werk? Wij geven vijf tips waar je als werkgever rekening mee moet houden als er een nieuwe werknemer start.

1. Goede instelling van de bureaustoel

Voor een werknemer is het verleidelijk om onderuit gezakt te zitten als zijn stoel niet goed ingesteld staat. Zorg er daarom voor dat de werknemer met zijn voeten plat op de grond staat en dat hij zijn knieën in een hoek van 90 graden heeft gebogen. Kunnen de voeten niet bij de grond? Zorg dan voor een voetensteun onder het bureau. De armleuningen van de bureaustoelen dienen gelijk te staan met de hoogte van het bureaublad. Op deze manier kunnen de armen leunen op de leuningen van de stoel en op het bureaublad. Ook is het van belang dat de werknemer met zijn onderrug tegen de bureaustoel gaat zitten.

2. Het bureau instellen

Op veel kantoren wordt er gewerkt met verstelbare bureaus. Voorheen moest je bureaus vaak handmatig verstellen, maar nu gaat dit ook elektrisch door middel van gasveren. Lekker makkelijk! Niet iedereen is even lang en een werkplek dient voor iedere persoon afzonderlijk te worden ingesteld. Pas de bureauhoogte aan zodat deze gelijk is aan de armsteunen. Staat het bureau te hoog ingesteld en is het niet in hoogte instelbaar? Maak dan gebruik van een voetensteun.

3. Afstand van het beeldscherm

Het is ook belangrijk om naar de afstand van het beeldscherm ten opzichte van de werknemer te kijken. Het beeldscherm mag niet te ver weg staan, maar ook niet te dichtbij. Zet het beeldscherm zo weg dat je er recht op kunt kijken, dus met een gestrekte nek. De bovenrand van het beeldscherm dient ongeveer op ooghoogte te staan. Wordt er gewerkt met een laptop? Zorg dan dat er een laptopstandaard is, anders kan de werknemer rug- en nekklachten krijgen. Het is handig om het beeldscherm haaks op het raam te plaatsen. Zo schijnt er geen licht op je scherm en hoef je ook niet tegen het licht in te kijken. Ook worden je ogen niet onnodig vermoeid.

4. De positie van de muis

Er wordt misschien niet vaak over nagedacht, maar dat is wel van belang: het gebruik van de muis. De muis moet zich vlak naast het toetsenbord bevinden. Voor de afwisseling kun je de muis ook even voor het toetsenbord plaatsen. Om pols- en vingerklachten te voorkomen is het belangrijk om de pols zo recht en neutraal mogelijk te houden. De pols en de onderarm dienen hiervoor in een horizontale lijn te staan. Als je gaat ‘muizen’, beweeg dan de hele arm in plaats van alleen de pols.

5. Van houding wisselen

Als de werknemer eenmaal de juiste werkhouding heeft gevonden, is het niet de bedoeling dat hij de hele dag zo blijft zitten. Adviseer de medewerkers om ieder half uur bewust van houding te veranderen. Voor de werkhouding is het niet goed om acht uur lang achter een computer te zitten, dus zorg ervoor dat de werknemer bijvoorbeeld ook staand kan vergaderen. Zorg voor afwisseling in werk door ook eens niet achter de computer te zitten. Het is goed om af en toe de werkplek te verlaten om een stukje te wandelen. Plaats archiefkasten bijvoorbeeld niet altijd in dezelfde ruimte, zodat werknemers gestimuleerd worden om even van hun plek te gaan. Zo blijft iedereen ook efficiënt werken.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels