Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Nederlanders zitten te veel, maar hoe los je dit op?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Nederlanders zitten te veel, maar hoe los je dit op?

De gemiddelde Nederlander zit gemiddeld 8,7 uur per dag, dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Jongeren tussen de 12 en 20 zitten ruim 10 uur per dag. En dat is te veel.

Met 8 uur slaap erbij betekent dat jongeren maar 6 uur per dag bewegen, en dat is te weinig. Gemiddeld zitten Nederlanders bijna 9 uur per dag en dat is langer dan in de rest van Europa. Amerikanen zitten gemiddeld 13 uur per dag. Hierin is wel een verschil te zien tussen hoger- en lageropgeleiden. Lageropgeleiden doen vaker fysieker werk. Dat jongeren zo hoog scoren, heeft te maken met dat ze op school zitten, daarna huiswerk maken en vaak achter de computer kruipen.

Gezondheidsrisico’s

Lang zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo heb je een grotere kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten. We kunnen zelfs vatbaarder worden voor een depressie. Het vele zitten is niet op te lossen door vaker te gaan sporten. Onze benen zijn onze grootste spiergroep en als we niet bewegen, heeft dat een ongunstig effect op onze stofwisseling. Die komt bijna tot stilstand. Na een maaltijd stijgt de bloedsuiker. Suikers die niet worden gebruikt door de spieren, worden opgezet in vet.

De oplossingen

Het is niet nodig om buiten werktijd ineens heel veel te gaan sporten, want dat heft de nadelen van zitten niet op. Je moet ook niet de hele dag gaan staan, want hierdoor heb je meer kans op rugklachten en spataderen. Het is daarom goed om tijdens je werkdag zitten, staan en bewegen af te wisselen. Het is natuurlijk moeilijk om een bedrijfscultuur te veranderen, maar de inrichting kan al veel doen. Zo kunnen er wellicht speciale stabureaus worden gemaakt, waar je even aan kunt werken als je daar behoefte aan hebt.

Probeer het dus af te wisselen. Ga een uurtje zittend werken achter je bureau, haal een kop koffie, loop naar de wc en ga daarna even staand werken. Misschien kun je collega’s zover krijgen om ook staand of lopend te overleggen. Zo maak je direct een ommetje en ben je weer even buiten geweest.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels