Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Motiveren van je personeel door samenwerken

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Motiveren van je personeel door samenwerken

Het is voor leidinggevenden soms moeilijk om personeel te motiveren. Maar daar is nu een oplossing voor. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat één simpel woord het personeel kan motiveren. Maar wat is dit woord?

Mensen zijn van nature sociaal, en dit sociale staat centraal om mensen te motiveren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat samenwerken de motivatie positief beïnvloedt. Het draait dus allemaal om het woord ‘samen’.

Samenwerken is het toverwoord om je personeel te motiveren

Het draait dus allemaal om het samen zijn. Zo moeten er bijvoorbeeld gezamenlijk teamdoelstellingen worden opzet. Maar ironisch genoeg wordt er vervolgens bijna niet samengewerkt. Als iemand een analyse uitvoert, zal er niet iemand naast zitten, maar worden de resultaten later met de groep besproken. Het gaat voornamelijk om het gevoel dat er wordt samengewerkt, ook al doen ze dat technisch niet. Door enkel het woord ‘samen’ te gebruiken, ervaren werknemers dat ze wel degelijk samenwerken. Dit is middels een studie van Standford University eenvoudig aangetoond. Deelnemers werden in kleine groepjes verzameld, voordat ze gescheiden werden en individueel een ingewikkelde puzzel moesten oplossen. De ‘psychologisch samen’ groep kreeg te horen dat ze samen aan een taak zouden werken, ook al werkten ze in afgescheiden kamers. Daarbij werd ze verteld dat ze een tip van een teamgenoot zouden krijgen om te puzzel te helpen oplossen. Bij de ‘psychologisch alleen’ groep werd het woord ‘samen’ juist vermeden en kregen de deelnemers de tip van de researchers zelf. Het enige verschil was dus wat het gevoel van ‘samen’ teweeg kon brengen.

De resultaten van deze studie waren aanzienlijk, de ‘psychologisch samen’ groep werkte tot 48% langer door, loste meer problemen op en kon zich beter herinneren wat ze hadden gezien. Ze gaven ook aan minder vermoeid te zijn. Bovendien gaven ze aan het oplossen van de puzzel interessanter te vinden omdat ze het samen deden. Het toverwoord ‘samen’ wakkerde de intrinsieke motivatie meer aan, in plaats van de extrensieke motivatie, waarin het meer gaat om de verplichting tegenover het team.

Het samenwerken wordt ook gezien als een soort beloning. Mensen voelen zich ergens aan verbonden en horen er bij. Leidinggevenden moeten elk moment kunnen gebruiken om het woord ‘samen’ te gebruiken.

Bron: Facto

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels