Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Lunch op kantoor: kostenpost of investering?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Lunch op kantoor: kostenpost of investering?

De meeste Nederlandse werknemers betalen hun eigen lunch. Iets meer dan een kwart van de werknemers ontvangt van de werkgever een compensatie voor de gemaakte lunchkosten. Het Europese gemiddelde ligt met 35 procent hoger dan dat van Nederland. Vooral in Portugal (69 procent) en Tsjechië (66 procent) kunnen werknemers rekenen op compensatie van hun lunchkosten. Dit blijkt uit het European Eating at Work-onderzoek dat TNS in opdracht van bedrijfscateraar Eurest uitvoerde. De vraag die dit onderzoek oproept is: moeten werkgevers wel of niet investeren in een lunch voor hun werknemers en waarom?

Voordat we deze vraag beantwoorden, eerst nog een aantal interessante feiten uit het onderzoek: Nederlandse werknemers geven gemiddeld 2,94 euro per dag uit aan de lunch. Dit is ruim 1,50 euro minder dan het Europese gemiddelde. Dit is niet verrassend als je ziet dat Nederlandse werknemers aangeven hun keuze voor waar ze eten voornamelijk te baseren op de prijs. Prijskwaliteitverhouding, kwaliteit en versheid en vertrouwdheid maken de top 4 van redenen om op een bepaalde plaats te gaan eten compleet. Opvallend is dat in de keuze wát werknemers eten, de smaak het wint van de prijs.

Generatieverschillen in uitgaven lunch

Het blijkt dat verschillende generaties andere bedragen aan de lunch op de werkvloer uitgeven. Bij het Eating at Work-onderzoek is onderscheid gemaakt tussen de volgende vier generaties:

1. Generatie Z: geboren tussen 1992 en 2010

2. Generatie Y: geboren tussen 1976 en 1994

3. Generatie X: geboren tussen 1961 en 1980

4. Babyboomers: geboren tussen 1945 en 1960

Het blijkt dat hoe jonger de generatie is, hoe meer geld ze besteden aan de lunch. Babyboomers zijn dus het zuinigst. De Nederlandse babyboomer geeft gemiddeld 1,99 euro aan een lunch uit. Eén op de drie Nederlanders geeft helemaal geen geld uit aan het middageten.

Compensatie lunchkosten

De lunchkosten van werknemers worden op verschillende manieren gecompenseerd. Soms worden er lunchvouchers uitgereikt of kunnen werknemers voor een gereduceerd tarief hun lunch aanschaffen. Slechts 13 procent van de Nederlandse werknemers wordt op een dergelijke manier gecompenseerd door hun werkgever. Het Europese gemiddelde ligt op 27 procent. In de meest extreme vorm worden de lunchkosten van werknemers volledig vergoed. Hierin loopt Nederland voorop: 13 procent van de Nederlandse werknemers krijgt een gratis lunch van de werkgever.

Kostenpost of investering?

De meeste werkgevers zien de lunch vooral als een kostenpost. Dit is echter niet helemaal terecht. Werkgevers kunnen zichzelf daarom ook eens afvragen wat een gratis lunch oplevert. Zo kun je door het aanbieden van een gezonde lunch bijdragen aan de productiviteit van je werknemers. Salades vragen bijvoorbeeld de minste energie om te verteren. Door je werknemers een salade aan te bieden, kun je korte metten maken met de beruchte after lunch dip.

Teamgeest versterken

Door een lunch aan te bieden zorg je er daarnaast voor dat werknemers op dezelfde plaats hun lunch zullen moeten halen. Hiermee stimuleer je dat collega’s de lunch vervolgens samen opeten. Dat is een stuk gezelliger en beter voor de teamgeest dan wanneer collega’s alleen achter hun bureau lunchen. Wil je weten hoe je samen lunchen verder kunt stimuleren? Lees dan dit blog.

Eating at Work-onderzoek

Het European at Work-onderzoek is uitgevoerd onder 9.477 werknemers. Deze werknemers komen uit tien verschillende landen, te weten Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Bedrijfscateraar Eurest is de opdrachtgever van het onderzoek. Commercieel directeur Remco Kokkelink wil met dit onderzoek het belang van een gezonde lunch onderstrepen. “Werkgevers zien vaak nog onvoldoende het belang in van een goede lunch. In de meeste organisaties is het gebruikelijk om je eigen bammetje mee te nemen, die snel tussendoor wordt gegeten. Zonde, want de lunch is juist het moment waarop collega’s nader tot elkaar kunnen komen, wat de teamband versterkt”, aldus Kokkelink.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels