Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Kostenbesparing belangrijk bij invoering flexwerken

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Kostenbesparing belangrijk bij invoering flexwerken

Uit het Internationaal Flexibel Werken Onderzoek 2013 van BakkerElkhuizen blijkt dat de Nederlandse bedrijven flexwerken willen invoeren om kosten te besparen. Dit onderzoek is gedaan in verschillende landen. Meer dan 400 HR managers zijn onderzocht, waarvan 67 uit Nederland. Andere landen die zijn onderzocht zijn, zijn Engeland, Duitsland en België. Het onderzoek is in 3 onderdelen verdeeld: Algemeen, Inrichting & faciliteiten en Organisatie.

1. Flexibel werken algemeen

In de afgelopen jaren is het flexibel werken steeds meer gaan leven in het bedrijfsleven. In het artikel ‘stijging in het aandeel flexwerkers’ bleek al een toename van het aantal thuiswerkers. In dit onderzoek werd gevraagd of het bedrijf al aan flexwerken doet. Zo blijkt dat 48% van de Nederlandse bedrijven flexwerken, maar dit is veel minder dan in Engeland (64%).

percentage-organisaties-flexwerken

In mindere mate komt de wens om te flexwerken uit de werknemers. Slechts 21% van de bedrijven wil werknemers tegemoet komen.

2. Werkplekinrichting en faciliteiten

In dit onderdeel werd er aan de bedrijven gevraagd of ze faciliteiten en/of cursussen/trainingen aanbieden. Het blijkt dat 93% van de Nederlandse bedrijven cursussen of trainingen aanbieden en 86% geeft aan dat zij producten aanbieden om flexibel te gaan werken. Deze percentages zijn veel hoger dan bij andere landen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 80% van de ondervraagde HR-managers een flexwerkplek heeft ingericht voor meerdere mensen. In Duitsland zijn ze nog wat traditioneler ingesteld, want daar biedt 80% nog een vaste werkplek aan.

aanbod-werkplek-werknemers

3. Organisatie

In de meeste gevallen heeft de directie of het managementteam de beslissende stem om flexwerken in te voeren. Vervolgens is de HR en ICT betrokken. In Nederland zijn 3 groepen betrokken voor invoering van flexibel werken, namelijk HR, ICT en Facility.

De HR-managers vormen dus een belangrijke groep in het beslissingsproces. Uit dit onderzoek blijkt ook dat de mens centraal moet staan. Daarnaast zijn 41% van de HR-managers het eens met de volgende stelling “de besparingen die je in één jaar realiseert op huisvestingskosten door invoering van flexibel werken, moet je investeren in begeleiding van medewerkers of de aanschaf van ondersteunde accessoires”.

Invoering flexwerkplekken

Bij het invoeren van flexwerkplekken komt heel wat kijken, bijvoorbeeld welke kantoormeubelen? Om een flexwerkplek te maken moeten de kantoormeubelen aan de Arbo normen voldoen. Een flexplek bestaat uit een arbo bureaustoel, arbo bureau en mobiel ladeblok.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels