Gratis verzending
Inclusief montage en installatie
5 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Klaslokalen van veel scholen moeten gezonder

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Klaslokalen van veel scholen moeten gezonder

De klaslokalen van veel kinderen in de Benelux zijn ongezond. Dat blijkt uit onderzoek van Gezonde Scholen gedurende twee jaar. Gedurende twee jaar hebben de onderzoekers bezoeken afgelegd aan ruim duizend onderwijsinstellingen. Daaruit zijn een aantal grote problemen naar voren gekomen.

De ‘gezondheid van een klaslokaal’ hangt af van een aantal verschillende punten, zoals de akoestiek, de luchtkwaliteit en de temperatuur. Ook spelen de ergonomie van het schoolmeubilair, het energiegebruik en het binnenmilieu in het algemeen een belangrijke rol als het gaat om de gezondheid.

Uit het onderzoek van Gezonde Scholen is gebleken dat de problemen wel geconstateerd worden, en ook worden opgelost, maar dan fragmentarisch. Om een gezond binnenklimaat terug te brengen in scholen, is een grote investering met een globale aanpak nodig.

De gezondheidsproblemen van scholen
Of het is te koud, of het is te warm in het klaslokaal. De temperatuur is dus een groot probleem. Onvoldoende ventilatie leidt tot een verhoogd CO2-gehalte en slechte luchtkwaliteit, wat weer ten koste gaat van het concentratievermogen. De akoestiek is ook niet wat het moet zijn: klaslokalen hebben geluidsoverlast van aangrenzende ruimtes. Dan is er ook nog eens te weinig licht in de klaslokalen. En door het ontbreken van gordijnen is het met zonlicht ook niet prettig in de lokalen. Slechte isolatie zorgt voor hoge energiekosten.

Problemen oplossen
Een hoop scholen hebben deze problemen al langer in het visier, en willen daar ook graag iets aan doen. Het probleem is in veel gevallen het budget. Er is simpelweg geen geld voor. Toch hebben twee van de drie scholen (ver)bouwplannen gemaakt. Het gebrek aan geld houdt dat op dit moment nog tegen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

en installatie

5 jaar garantie

op ons hele assortiment