Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Klaslokaal inrichten: 3 tips

Klaslokaal inrichten: 3 tips

De balans tussen fun en functionaliteit bij de klasinrichting is altijd een lastige. Met deze 3 tips wordt het klaslokaal inrichten echter een eitje!

Een klaslokaal inrichten is nog niet zo makkelijk. De inrichting van de klas heeft namelijk invloed op het gedrag van de leerlingen. Die moeten zich natuurlijk zoveel mogelijk op hun gemak voelen. Aan de andere kant mag een klaslokaal de leerlingen ook niet te veel afleiden. De balans tussen fun en functionaliteit is een lastige. Met deze 3 tips wordt het klaslokaal inrichten echter een eitje!

1. Een modern klaslokaal is niet te vol

Een klaslokaal met een groep kinderen erin is al snel vol genoeg. In een modern klaslokaal zet je daarom niet meer schoolmeubelen dan nodig. Denk goed na hoeveel schoolstoelen, schooltafels en kasten je nodig hebt. Is het bijvoorbeeld wel noodzakelijk dat iedere leerling zijn eigen tafel heeft? Misschien wel niet als er vaak in verschillende groepen wordt gewerkt in de klas. Dat zorgt al weer voor extra ruimte in het klaslokaal.

Bedenk ook goed of je de ruimte vaak anders moet inrichten. Werken de leerlingen bijvoorbeeld veel afwisselend in groepen en dan weer individueel? Dan is het handig als ze licht schoolmeubilair hebben dat gemakkelijk verschoven kan worden. Zo kun je het klaslokaal voor ieder leerdoel eenvoudig anders inrichten.

Het belangrijkste bij een klaslokaal inrichten is dat er zoveel mogelijk ruimte vrij blijft voor kinderen om te bewegen. Belangrijke zaken om hierbij in het achterhoofd te houden zijn:

- Kunnen de leerlingen gemakkelijk bij alle spullen die ze nodig hebben?

- Storen kinderen elkaar niet te veel?

- Zijn de ‘looppaden’ om het klaslokaal in en uit te komen en spullen te pakken vrij?

- Staan belangrijke zaken op ooghoogte voor de kinderen?

- Staan jouw spullen op ooghoogte voor jou, zodat kinderen er minder makkelijk bij kunnen?

 

2. Klaslokaal inrichten met voldoende bergruimte

Om het klaslokaal netjes en overzichtelijk te houden, zijn voldoende schoolkasten een must. Ook de opstelling van de kasten kan veel schelen in hoe rommelig het klaslokaal oogt. Zo is het slim om schoolkasten met de rug of zijkant richting de ingang van het lokaal te zetten. Dit oogt rustiger dan wanneer je bij binnenkomst direct de kasten inkijkt.

Stop kasten ook niet te vol met spullen. Zorg dat je geen materialen in de kasten hoeft op te stapelen. Dit wordt al snel rommelig en nodigt niet uit om spullen uit de kast te gebruiken. Maak daarom gebruik van een vaste indeling per kast die je bijvoorbeeld met labels duidelijk maakt.

Is een kast toch te vol? Plaats dan een extra kast in het lokaal. Leg de spullen in ieder geval niet op de kast om ze vervolgens te vergeten en te laten verstoffen. Dat is immers zonde!

Geen ruimte voor een extra schoolkast in de klas? Plaats dan een kast op de gang. Zet hier spullen in die om de zoveel tijd gewisseld kunnen worden met de spullen in de klas. Denk bijvoorbeeld aan deel 2 van de boeken waar de leerlingen momenteel in werken.

 

3. Klasinrichting ideeën die het onderwijs ondersteunen

Het belangrijkste bij een klaslokaal inrichten is dat de klasinrichting het onderwijs ondersteunt. Dit houdt in dat je het lokaal zo inricht dat het leerlingen stimuleert om te leren volgens jouw onderwijsmethode.

Stel, je vindt het belangrijk dat leerlingen goed leren samenwerken. Dan is het verstandig om schooltafels in groepjes van vier samen te zetten. Is het op gang brengen van een klassikale discussie juist je doel? Dan is een tafelopstelling in een U-vorm meer geschikt. Wil je juist dat leerlingen individueel werken en klassikaal de les volgen? Dan is het belangrijk dat alle schooltafels en stoelen richting de voorkant van het lokaal gericht zijn.

Er is niet een opstelling die het beste is. Dat hangt af van het leerdoel. Het kan ook best zijn dat je de ene dag kinderen met elkaar in discussie wil laten gaan en de andere dag hun volle aandacht nodig hebt. Licht schoolmeubilair is dan erg praktisch. Dan kun je de klasinrichting gemakkelijk veranderen.

Bedenk ook waar het bureau van de docent moet komen. Gebruikt de docent zijn bureau vaak? Dan is een centrale plek praktisch. Loopt een docent juist veel rond en zit hij of zij eigenlijk alleen na de lessen aan het bureau? Dan kan een bureau beter tegen een muur of in een hoek van het klaslokaal geplaatst worden.

 

Klaslokaal inrichten: appeltje eitje!

Met een paar handvatten, blijkt een klaslokaal inrichten best mee te vallen. Achteloos een paar tafels en stoelen in een klaslokaal plaatsen, is niet aan te raden. Met een beetje logisch nadenken over de klasinrichting kom je echter een heel eind!

De experts van Inofec Kantoormeubelen hebben al meer dan 3.500 scholen ingericht. Zij weten dus heel goed waar ze allemaal aan moeten denken bij het inrichten van een klaslokaal. Ze helpen u graag ook bij uw klasinrichting! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels