Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Kantooretiquette: kledingadvies bij warm weer

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Kantooretiquette: kledingadvies bij warm weer

Zodra de temperatuur boven de 20 graden Celsius stijgt, rijst de vraag: wat trek je aan naar kantoor? De afgelopen jaren is binnen veel bedrijven de kantooretiquette een stuk informeler geworden. Ook onze kledingstijl wordt steeds meer casual. Er zijn nog maar weinig werkvloeren waar men écht strak in pak loopt. Door deze verschuiving, zijn we de weg een beetje kwijtgeraakt als het gaat om kledingetiquette bij warm weer. Er kan veel, maar er zijn grenzen…
 

Casual Friday everyday

Onze samenleving en levensstijl is door onder meer social media steeds ‘opener’ geworden. Er kan meer, we delen meer en lijken soms gewoon niet goed meer te weten wat wel en niet kan.

In sommige gevallen kleden we ons alsof we een terrasje gaan pakken, onze festival-outfit uit de kast hebben getrokken of een dagje strand gepland hebben. Zeker wanneer het weer warmer en plakkeriger wordt, verschijnen de eerste verschijnselen van sandalen, spaghettibandjes en bermuda broeken op de kantoorvloer. We zijn hier en daar een beetje afgedwaald naar ‘casual Friday everyday’.

Creatievelingen versus Suits

Dat hoeft geen probleem te zijn, mits de bedrijfscultuur dat toelaat. Bij creatievere werkomgevingen zoals reclamebureaus, zul je maar weinig driedelige pakken tellen. Loop een willekeurig advocatenkantoor binnen (of zet de serie Suits op) en het aantal gestreken overhemden, stropdassen en mantelpakjes neemt in rap tempo toe.

Een eerste belangrijke regel voor kantooretiquette en -kleding is dus: kijk goed wat binnen je eigen bedrijfscultuur past. Zorg er in ieder geval voor dat je er zakelijk en representatief bijloopt wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer je veel klantencontact hebt.

Korte broeken en teenslippers

Houd wel in gedachten: het blijft je werk. Als daar een t-shirt en sweater cultuur toegestaan is, prima! Maar sommige dingen moeten we op de werkvloer eigenlijk echt niet willen. We kunnen daarbij een goed voorbeeld nemen aan Fransen, Spanjaarden en Italianen. Terwijl wij vooral lijken te kiezen voor comfortabel en praktisch, kleden zij zich uiterst stijlvol naar kantoor. Zoek bijvoorbeeld maar eens op ‘sprezzatura summer outfit’.

Wat is er – hoe tropisch de temperaturen ook zijn – echt not done op kantoor?

Allereerst de korte broek. De term ‘Bermuda’ verklapt het eigenlijk al een beetje. Dit draag je in je vrije tijd. Op vakantie. In een warm oord. Houd het classy en kies voor een luchtige chino. Dit is een tijdloze katoenen broek met rechte pijp. Nette sneakers of bootschoenen eronder, klaar! Een korte broek met behaarde benen en sandalen of slippers eronder straalt nu eenmaal geen professionaliteit uit.

90% nay, 10% yay

Dat is meteen een tweede: teenslippers en sandalen. Maar liefst 90% van de Nederlanders vindt dat teenslippers niet kunnen naar je werk. Het zal best zijn dat er nette leren exemplaren verkrijgbaar zijn. Maar voeten moet je niet willen showen op kantoor. Voor vrouwen zijn er natuurlijk wel de chique sandalettes met een hakje. Zorg er dan voor dat het geheel er verzorgd uitziet. Met gelakte teennagels en al.

Voor vrouwen is de (zakelijke) jurk of kokerrok natuurlijk ideale kantoorkledij met warm weer. Maar ook daar zijn enkele regels aan verbonden. Zo zijn fladderige strandjurkjes, strapless en spaghettibandjes een no go. De lengte van rok zou bij voorkeur tot net boven de knie moeten zijn, zo zie het er ook nog charmant uit wanneer je plaats neemt achter je bureau. Ook hier geldt: doe je best om het er verzorgd uit te laten zien. Een dunne panty of beetje zelfbruiner kan al heel veel verschil maken!

Lekker luchtig: kies het juiste materiaal

Tot slot: kies het juiste materiaal. In het zomerseizoen dragen we vaak lichtere kleuren (wit, beige) die in combinatie met luchtige stoffen doorschijnend kunnen zijn. Niet zo chique. Draag er dan een nette top onder en zorg voor huidkleurig of rood ondergoed.

Zweten als een otter terwijl je een meeting hebt met een belangrijke klant is natuurlijk ook allerminst charmant. Selecteer je zomerkleding zorgvuldig en let daarbij vooral op de stof. Draag ademend katoen, linnen, light wool en viscose. Ban synthetische stoffen als polyamide en polyester zo veel mogelijk uit je kledingkast. Dit gaat ontzettend schelen!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels