Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

In de spotlight: een goed licht plan verhoogt de productiviteit

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
In de spotlight: een goed licht plan verhoogt de productiviteit

Bij de (her)inrichting of het ontwerp van je kantoorpand zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Allereerst natuurlijk de ergonomie voor een gezonde werkhouding. Vervolgens kun je letten op dingen als akoestiek, de gelegenheid om staand te werken en een goede balans in open ruimten met flexplekken en afgesloten ruimten. Op het gebied van uitstraling wordt er vervolgens al snel gekeken naar de huidige interieurtrends. Zo zie je nu veel kantoorpanden met een industriële look. Denk aan materialen als (bak)steen, staal, hout, beton, kurk en leer. Maar wist je dat kleur en licht veel effect kunnen hebben op het concentratievermogen, de (mentale) gezondheid en productiviteit? Goed om bij stil te staan als je aan de slag gaat met het interieur!
 

Feeling blue

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van verlichting. Zo weten we dat de intensiteit en kleur van het licht deels bepalen hoe we ons voelen. Dit heeft te maken met ons bioritme. Het natuurlijk daglicht van de ochtend heeft een blauwe kleur. Dit maakt ons wakker en alert. Dit is ook de reden waarom blauw licht wordt gebruikt als lichttherapie tegen een winterdip. In de winter is het overdag minder lang licht, wat bij veel mensen een direct effect heeft op hun gezondheid en geestelijke gesteldheid. Vanaf het najaar komen er bijvoorbeeld meer klachten op het gebied van depressie, stress, concentratieproblemen en vermoeidheid voor dan midzomer. Je kunt dat deels voorkomen door meer beweging, frisse lucht en proberen zo veel mogelijk daglicht op te pikken. Maar op een kantoordag schiet dat er – zeker in de koude, natte winterperiode – vaak bij in.

Blauw licht van beeldschermen

Hoewel verlichting met een blauwe ondertoon dus een positief effect kan hebben op onze gezondheid en de alertheid verhoogt, is er ook een keerzijde. De hoeveelheid beeldschermen die we gebruiken is door tablets, smartphones en laptops in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarnaast gebruiken we deze apparaten gedurende de dag steeds langer. Langer dan twee uur onafgebroken naar een beeldscherm kijken, is vermoeiend voor de ogen.

Beeldschermen geven namelijk ook blauw licht af, maar dit kan juist zorgen voor overprikkeling. Na een lange dag kun je hoofdpijn en vermoeidheid ervaren. Doordat blauw licht het ochtendlicht simuleert, verstoort het bovendien de productie van het slaaphormoon melatonine in de avond. Hierdoor wordt het dus ook afgeraden om twee uur voor het slapen nog intensief met telefoons en tablets bezig te zijn, ook omdat we de schermen vaak dichtbij ons gezicht houden.

Als oplossing hiervoor kun je verschillende apps installeren die de blauwe kleur filteren, zoals f.lux. Daarnaast bestaan er brillen met glazen die een deel van de straling van het blauw lichtspectrum blokkeren.

Ontwerp een goed lichtplan

Het moge duidelijk zijn: verlichting heeft veel effect op de gezondheid. Deze wetenschap kun je gebruiken om aandacht te besteden aan een goed lichtplan. Zorg dat de werkplekken beschikken over voldoende lampen, eventueel met een blauwe ondertoon, zodat het daglicht als het ware wordt nagebootst. Er bestaan vaste normen voor werkplekverlichting waar je minimaal aan moet voldoen.

Het is nog beter als je een ruimte kiest of ontwerpt waar zo veel mogelijk toegang is tot daglicht. Denk aan grote ramen of een glazen aanbouw, zodat er ook in de winter voldoende licht naar binnen kan. Goed voor de productiviteit en alertheid maar ook voor een vermindering van de energiekosten. Twee vliegen in één klap dus!

Licht feitjes

- In een donkere omgeving maakt ons lichaam melatonine aan om zich voor te bereiden op de ‘slaapstand’. Dit resulteert in concentratieproblemen en verlaging van de productiviteit.

- De Technische Universiteit Eindhoven toonde met hun onderzoek Gezond Licht op Kantoor aan dat te zwak verlichte kantoren in Nederland jaarlijks een productiviteitsverlies veroorzaken van 2 miljoen euro.

- De Universiteit van Twente experimenteerde met verschillende kleuren en lichtsterkte in klaslokalen en ontdekten dat dit effect heeft op de concentratie van basisschoolleerlingen.

- NEN-EN 12464-1 is een norm voor werkplekverlichting. Een goed verlichte werkplek heeft een licht-output van 500 LUX met een Color Rendering Index (CRI) van minimaal 80.

- Te weinig licht kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratiestoornissen en vormen van onbehagen of zelfs depressie.

- De kleur wit op de muren geeft energie, omdat deze kleur het daglicht weerkaatst en beter door het kantoorpand verspreidt. Er bestaan ook speciale systeemplafonds die daglicht extra goed weerkaatsen.

- Blauw licht van beeldschermen kan juist klachten veroorzaken, hiervoor bestaan speciale apps en brillenglazen die de blauwe kleur filteren.

- Dimbaar licht is ook een goede optie voor op kantoor. Voor concentratie en productiviteit heb je behoefte aan veel licht, terwijl verlichting met een zachte ondertoon de creativiteit juist bevordert. Tijdens een brainstormsessie is het dus fijn als je de lampen kunt dimmen.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels