Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Hoe werkt geluid?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Hoe werkt geluid?

Geluid is altijd en overal om ons heen. Vaak zijn wij er ons niet bewust van en merken we er helemaal niets van, omdat we gewend raken aan geluid. Dat geldt ook voor onze werkplek. Ervaren we wel geluid, dan is dit vaak negatief. De rinkelende telefoon van de directe collega, een collega die te hard zit te telefoneren, de printer die onnodig veel herrie maakt of de radio die nét even te hard staat. Op dat moment ontstaat de vraag naar goede akoestiek in je kantoorruimte.

Wat is geluid?
Geluid is niet meer dan trillende lucht. De trilling start bij de geluidsbron en vervolgt zijn weg vanuit daar. Met ons gehoor kunnen we verschillende dingen van geluid waarnemen. We horen bijvoorbeeld toonhoogte en volume. Toonhoogte wordt bepaald door de frequentie van de trilling: hoe vaak veroorzaakt een geluidsbron een trilling in een bepaalde tijdsperiode? Hoe meer trillingen in dezelfde tijd, hoe korter de golflengte wordt en hoe hoger de toon. Andersom geldt dit ook. Frequentie wordt uitgedrukt in Hertz en de hardheid van het geluid drukken we uit in decibel.

Geluid op kantoor
Is het storend dat er hard geluid is op de werkplaats, moet daar iets aan gedaan worden. In kantooromgevingen komt vooral menselijke spraak voor en het is daarom goed om te focussen op het akoestisch dempend vermogen tussen de 100 en 1000 Hz. Binnen deze grenzen ligt de zwaarstwegende geluidsenergie van een mensenstem. De frequentie van een Nederlandse mannenstem ligt rond de 100 Hz, die van een vrouw rond de 200 Hz en een kinderstem ligt rond de 300 Hz. Bij spraakgeluid ligt de meeste geluidsenergie echter in het frequentiebereik waarvoor het menselijk gehoor het gevoeligst is, namelijk rond 1000 Hz.

Geluid is lucht en lucht is vluchtig. Een eenduidige oplossing om geluidshinder te beperken, is dus niet te geven. Er zijn gecertificeerde metingen die het probleem wetenschappelijk in kaart brengen en van daaruit een oplossing genereren. In de praktijk blijkt echter, dat er met enkele tips een hele grote stap in de goede richting gemaakt kan worden op kantoor. Daarnaast zijn er oplossingen zoals akoestische scheidingswanden en opzetwanden voor je bureau. Een koptelefoon kan ook heel handig zijn om je even te kunnen afzonderen en omgevingsgeluid te dempen.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels