Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Hoe stel ik een bureaustoel in?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Hoe stel ik een bureaustoel in?

Maar liefst 80-90% van de Nederlanders zit verkeerd. Veel mensen hangen in een stoel of bank in plaats van er op te zitten. Hierdoor wordt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet optimaal ondersteunt en wordt de rug langdurig plaatselijk belast. In eerste instantie geeft deze verkeerde zithouding de spieren rust, maar op den duur kan men behoorlijk wat lichamelijke klachten krijgen. Klachten als zenuw- of aderafknellingen, rugklachten, weefselirritatie, ademhalingsmoeilijkheden en problemen met opstaan. Kortom, genoeg redenen om te zorgen voor een gezonde zithouding. Daarom de vraag ‘hoe stel ik een bureaustoel in?’.

Vijf basisvoorwaarden voor een gezonde zithouding

Er zijn vijf basisvoorwaarden die bijdragen aan een gezonde zithouding, namelijk:

- Juiste zithoogte

- Juiste zithoek

- Juiste zitdiepte

- Juiste hoogte van de armleggers

- Juiste ondersteuning van de lende

Het instellen van de juiste zithoogte

Wanneer u de zitting te hoog heeft ingesteld, kan dit slapende benen veroorzaken, doordat de zenuwen worden afgekneld. Een te lage zitting kan weer afknelling van de darmen veroorzaken. Daarom is een juiste zithoogte zo belangrijk. Dit bereikt u wanneer uw benen in een hoek van 90° op de grond staan. Daarbij moet een vuist tussen de bovenkant van uw knieholte en de zitting geschoven kunnen worden. 

Het instellen van de juiste zithoek

Naast de juiste zithoogte is ook een juiste zithoek erg belangrijk. Wanneer er sprake is van een te schuine hoek tussen de rugleuning en de zitting, gaat men onderuit zakken en is de ondersteuning niet meer optimaal. Een juiste zithoek heeft een vaste waarde van 95°-105°.

Het instellen van de juiste zitdiepte

Ook bij een te diepe zitting gaat men onderuit gezakt zitten. Een juiste zitdiepte realiseert u door uw lichaam goed op de onderkant van de rugleuning aan te laten sluiten, met daarbij vrije ruimte tussen de zitting en de rug. Ook hiervoor geldt dat er een vuist tussen de binnenkant van uw knieholte en de zitting geschoven kan worden.

Het instellen van de juiste hoogte van de armleggers

Wanneer de armleggers te laag zijn ingesteld, gaat men automatisch onderuit gezakt zitten om zo toch de armen op de armleggers te laten steunen. Ook gaat men dan vaak op één van de armleggers leunen, waardoor een scheve zithouding ontstaat. Wanneer de armleggers juist te hoog staan ingesteld, kan dit krampen in de hals en nek veroorzaken. U bereikt een juiste hoogte van de armleggers wanneer uw schouders recht staan en uw armen in een hoek van 90° op de armleggers leunen.

Het instellen van de juiste ondersteuning van uw lende

Indien de lende geen juiste ondersteuning krijgt, komen vooral de lendenwervels onder grote druk te staan wat weer rugklachten tot gevolg kan hebben. Zowel de hoogte als de dikte van de lendensteun dient instelbaar te zijn om zodoende de holling van de lende voldoende te ondersteunen.

Kortom, let er op dat u uw bureaustoel instelt volgens bovenstaande voorschriften. Zodoende zit u prettig en voorkomt u gezondheidsklachten. Ook wanneer u op het punt staat een nieuwe bureaustoel te kopen. Zorg er dan voor dat de bureaustoel voorzien is van de nodige instelopties, zodat u optimaal zitcomfort kunt ervaren.

Bron: www.ergonomiespecialist.nl

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels