Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Hoe moet ik een bureaustoel instellen?

Hoe moet ik een bureaustoel instellen?

Iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld om er dagelijks een te gebruiken en er op te zitten. Maar hoe stel je zo'n bureaustoel het beste in?

Iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld om er dagelijks een te gebruiken en er op te zitten. Wat ook iedereen nog wel weet is dat de rugleuning te kantelen is en de hoogte van de zitting is in te stellen, maar hoe stelt u nu uw bureaustoel het beste in? BureauStoelen.nl geeft u hieronder de meest praktische tips voor het goed instellen van uw bureaustoel.

Ideale zithouding

De zithoogte van uw bureaustoel is optimaal ingesteld wanneer uw knieën een hoek van 90° hebben (dijbenen en voeten blijven recht). Let er op dat u aan de onderzijde van de dijbenen geen druk voelt (dit belemmert de bloedsomloop). U heeft de juiste werkhoogte wanneer ook uw armen ongeveer een hoek van 90° hebben, waarbij de onderarmen recht op het tafelblad moeten kunnen liggen.

De zithoogte

De juiste zithoogte is in te stellen door gebruik te maken van een hendel of een knop onder de zitting van uw bureaustoel. Wat hier belangrijk is, is dat uw voeten recht op de vloer staan en uw knieën een hoek van 90° hebben. Is in die desbetreffende houding uw bureau te hoog of te laag? Stel dan het bureau in op de juiste hoogte, zodat u de juiste zithouding kunt aannemen.

De zitdiepte

Het kunnen instellen van de zitdiepte is geen standaard optie bij alle modellen bureaustoelen. Wanneer dit wel tot de mogelijkheden behoort van uw bureaustoel, zal dat d.m.v. een drukknop onder je zitting mogelijk zijn. Druk deze in en schuif de zitting naar voren of naar achteren om de juiste zitdiepte te bereiken. Het beoordelen van de juiste zitdiepte kunt u gemakkelijk doen door met uw rug recht tegen de leuning te gaan zitten. In de meest ideale positie zou uw vuist tussen de voorkant van de zitting en uw onderbenen moeten passen.

Zithoek en een actieve zithouding

De gewichtsinstelling gebruikt u wanneer u gebruik maakt van een actieve zithouding en u dus lichaamssynchroon werkt. U kunt dan de tegendruk regelen die u krijgt bij het kantelen. Deze is exact in te stellen op uw gewenste tegendruk. Deze stelt u in door gebruik te maken van een hendel of een draaiknop onder de zitting. De gewichtsinstelling blijft op het juiste gewicht ingesteld wanneer u tussendoor besluit toch even de zithoek te fixeren.

Rughoogte verstelling

Het instellen van de juiste hoogte van uw rugleuning is van groot belang om geen vermoeide rug of schouder te krijgen. De meeste bureaustoelen hebben een voorgevormde rugleuning, waardoor er een lendensteun in zit. Door deze op hoogte te zetten van de holling in uw onderrug geeft u die steun en bereikt u een S-vorm in uw rug i.p.v. een C-vorm. Door een S-vorm neemt de druk af op uw tussenwervelschijven. Bij luxere modellen bureaustoelen zit er soms zelfs een lendensteun in de rugleuning die u nog extra kunt verstellen (dit principe wordt ook al lang gebruikt bij autostoelen). Dit kan soms via een draaiknop of met een pompje.

Tegenwoordig wordt er ook vaak gewerkt met bureaustoelen met netbespanning als bekleding van de rugleuning. Hierbij is het vaak een extra optie die besteld moet worden wanneer u daar een lendensteunverstelling op wilt hebben. Het is raadzaam om eerst te informeren of dit eventueel nog achteraf kan worden gemonteerd. Bij veel leveranciers wordt de lendensteun ook wel lumbaalsteun genoemd.

Armleuningen

U heeft de juiste werkhoogte wanneer uw armen ongeveer een hoek van 90° hebben, waarbij de onderarmen recht op het tafelblad moeten kunnen liggen. Indien nodig is het dus verstandig uw armleuning op de juiste hoogte in te stellen. Ook is de breedte-instelling van groot belang. Wanneer ze te breed of te smal zijn, zal het erg ongemakkelijk werken, waardoor uw spieren zullen verkrampen. Het is enigszins afhankelijk hoe de stand van uw handen is tijdens het typen of tijdens het gebruiken van uw muis. Tegenwoordig worden er ook steeds meer armleggers gebruikt op bureaustoelen waarvan de pads van de armlegger draaibaar zijn. Dit kunt u overwegen wanneer u dat prettiger vindt werken.

Contact

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels