Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Hoe kleuren invloed hebben op creativiteit op kantoor

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Hoe kleuren invloed hebben op creativiteit op kantoor

Je staat er wellicht niet bij stil, maar de kleuren om je heen van de ruimte waarin je je begeeft, hebben onbewust invloed op jou. De hersenen zijn in staat die kleuren via de ogen waar te nemen, en jouw gemoedstoestand te beïnvloeden, en dat gebeurt helemaal zonder dat jij het door hebt. Eén van de goede dingen die kleuren met je kunnen doen is het opwekken van creativiteit, een werking die zeker tijdens je werk weleens goed van pas kan komen. TNO heeft onderzoek gedaan naar hoe dat precies werkt, wat is het effect van kleur op de hoeveelheid en originaliteit van ideeën? Daarbij spelen de soorten kleuren, het soort licht, de gebruikte materialen en het toegepaste kantoormeubilair allemaal een positieve dan wel negatieve invloed op de creativiteit van mensen.

Het onderzoek

TNO gebruikte voor het onderzoek kamers in drie kleuren: rood, blauw en groen. De blauwe kamer was in dit onderzoek de neutrale kamer en diende ter controle, het verschil moest namelijk gemaakt worden in de groene en rode kamer. Rood moest activeren en prikkelen, mensen hadden in deze kamer geen mogelijkheid om te zitten. Een actieve houding werd dus gestimuleerd, met daarbij als verwachting dat het mensen ook zou aansporen tot een creatievere houding. De groene kamer moest een ruimte zijn waar mensen zich op hun gemak voelen, een veilige omgeving waar je durft te zeggen wat je echt vindt.

Aan de mensen in de ruimte de uitdaging om een voorgeschoteld probleem op te lossen. En je voelt het misschien al aankomen, maar de mensen in de rode ruimte bleken vele malen actiever en kwamen met meer originele oplossingen voor het genoemde probleem. De groene kamer leverde ook ideeën op, mensen voelden zich op hun gemak en waren dus niet geremd in het aandragen van oplossingen, maar het waren er minder en ze waren ook minder creatief.

Voor de inrichting van bijvoorbeeld een vergaderruimte is dit dus belangrijk om te weten, want wil je juist dat mensen creatief zijn of vanuit een veilige omgeving met oplossingen komen? De insteek van iedere meeting kan natuurlijk steeds weer anders zijn, en in het meest gunstige geval zijn de kleuren van de ruimte dat dan dus ook. En wat dacht je van een beoordelings- of functioneringsgesprek, dat kan natuurlijk beter in een ‘groene kamer’ plaatsvinden dan in een rode.

Onze experts op gebied van kantoorinrichting kunnen je helpen met het inrichting in de juiste kleuren. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels