Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Het kantoor van de toekomst

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Het kantoor van de toekomst

Kijk je een willekeurige futuristische film waarin iemand naar zijn werk gaat, dan zie je een modern kantoorpand, waarin werknemers worden gescand bij binnenkomst en vervolgens een persoonlijke begroeting krijgen door een computerstem. Maar is dit over 10 tot 20 jaar ook de realiteit? Een kijkje in de toekomst!
 

De komende jaren zullen een aantal begrippen een grote(re) rol gaan spelen op kantoorgebied. Een hele belangrijke is de toenemende digitalisering, waardoor we minder plaatsgebonden zijn. Hierdoor gaan we steeds meer decentraal werken. Ook verdwijnen er in de toekomst bepaalde beroepen door automatisering, terwijl er aan creativiteit en digitale kennis steeds meer behoefte komt. Dit alles doet een beroep op onze flexibiliteit en die van onze werkomgeving. De kantoortijger raakt langzaam uitgestorven. Er zijn straks een stuk minder banen van 9 tot 5 in een kantoorruimte met troosteloze tl-verlichting en grijze vloerbedekking. De tijd van de digital nomads is aangebroken!

Digital Nomads

De generatie Y (millenials) en Z zijn opgegroeid met alle digitale ontwikkelingen en zullen zich achter een bureau met desktop snel afvragen: waarom zit ik hier? Want werken kan met de opkomst van smart devices in principe anyplace, anywhere en anytime. Het enige wat je nodig hebt, is een goede internetverbinding en een laptop. Slimme apps en software regelen de rest.

Generatie Z is de generatie vanaf 1992 tot nu, en staat dus vanaf nu in de startblokken als het gaat om een vaste baan. Voor bedrijven kan het erg interessant zijn om deze multigetalenteerde digital natives in de toekomst aan te trekken. Laat (jong) personeel daarom meepraten als het gaat om de inrichting van kantoorruimten. En sta er niet raar van te kijken als deze generaties de voorkeur geven aan het (parttime of freelance) werken op afstand. Hierdoor kan de invulling van het kantoor weleens erg gaan afwijken van de traditionelere setting.

Werk en privé

De combinatie van jongere generaties én digitalisering zorgen ervoor dat de grens tussen werk en privé steeds meer vervaagt. De “nieuwe” werknemer is gewend om de hele dag online en bereikbaar te zijn en overal mails te kunnen beantwoorden. Social media kanalen werden voorheen met name privé werden gebruikt. Nu zien we dat we deze kanalen ook steeds vaker in de gaten houden voor werk.

Working 9 to 5

Daarnaast worden we langzaamaan steeds soepeler als het gaat om werktijden. Het Nieuwe Werken heeft al bij veel organisaties zijn intrede gedaan. Toch zijn er bedrijven en werknemers waarbij het idee leeft dat je je uren van 9 tot 5 moet maken. Mensen voelen zich al snel schuldig als ze om kwart over vijf hun computer afsluiten, terwijl er nog andere collega’s zitten te werken. Uiteindelijk moeten we beseffen dat je niet 8 uren achter je bureau hoeft te zitten om je werk goed te doen. Het gaat niet om het aantal uren of wanneer deze uren gemaakt worden, maar om de productiviteit. Wat heb je deze week bereikt? Voor sommige werknemers kan het bijvoorbeeld juist prettig zijn om ’s middags eerder naar huis te gaan en ’s avonds of in het weekend te werken. Hierdoor gaan werk en privé meer in elkaar overlopen, maar voelt werk wel minder aan als ‘werk’.

Digitalisering

Digitalisering en automatisering zijn onontkoombaar, dit hebben we de afgelopen jaren al gemerkt. Gelukkig maakt het ons er op veel vlakken een stuk gemakkelijker op. In de toekomst gaan we zien dat dergelijke technische snufjes steeds meer in het kantoormeubilair zijn geïntegreerd. Je ziet nu al in veel kantoren flatscreens hangen die real time dashboards weergeven. Op sommige plekken zie je ook al touch screen overlegtafels waar je samen creatieve sessies op kunt doen. Wie weet wat de toekomst nog meer in petto heeft.

Daarnaast zorgt verdere digitalisering ervoor dat we minder plaats- en tijdonafhankelijk zijn. We kunnen overal ter wereld met elkaar communiceren. Hierdoor zullen kantoren uiteindelijk steeds vaker fungeren als ontmoetingsplek dan echt als werkplek.

Effect op de kantoorinrichting

De ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt op het gebied van de behoefte en visie van jongere generaties en de digitalisering zorgen er ook voor dat de kantoorinrichting de komende jaren gaat veranderen. Dat futuristische kantoorpand uit de sciencefiction? Het is maar de vraag of daar in de toekomst wel echt behoefte aan is.

Het lijkt erop dat we – afhankelijk van de branche – steeds minder op kantoor aanwezig zullen zijn en geen vaste werkplekken meer nodig hebben. We pluggen onze laptops in een willekeurig stopcontact, loggen in op de wifi en zijn good to go.

Andere invulling

Deze veranderingen vragen om een andere invulling van het kantoor. Denk aan open ruimten met flexplekken. De vernieuwde werkplek moet vooral een prettige, bijna huiselijke sfeer hebben. Zo verleid je werknemers om toch naar kantoor te komen. Het krijgt meer de functie van een ontmoetingsruimte voor meetings met statafels, banken en een goede koffiebar. Zorg wel voor een goede balans met concentratieruimten voor wie behoefte heeft om even rustig te bellen of vertrouwelijke mails te sturen. Aan dit soort ruimtes komt mogelijk alleen maar meer behoefte wanneer je altijd en overal je werk kunt uitvoeren. Houd tot slot bij de inrichting natuurlijk altijd ergonomie en akoestiek in de gaten!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels