Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Goed gebruik van ergonomie voorkomt blessures

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Goed gebruik van ergonomie voorkomt blessures

Het merendeel van de gezondheidsklachten dat op kantoor ontstaat, wordt veroorzaakt doordat de ergonomie niet op orde is. Veel kantoormedewerkers brengen nu eenmaal het grootste deel van de werkdag zittend achter een bureautafel door. Hierdoor kan een starre of verkeerde werkhouding ontstaan. Ook repeterende bewegingen kunnen de oorzaak zijn van diverse lichamelijke klachten. De meeste mensen zijn een leek op dit gebied, enkel ergonomische specialisten zullen de gevaren herkennen. Daarom is het goed om de juiste maatregelen te treffen, om zodoende ergonomische blessures te voorkomen.

Kijk naar het individu
Om ergonomische maatregelen te treffen, is het goed om naar het individu te kijken. ‘One size fits all’ is dan ook zeker niet van toepassing op kantoor. Items als bureaustoelen, bureautafels en monitorarmen dienen allemaal op het individu afgesteld te worden, zodat voor iedere kantoormedewerker een ideale en ergonomische werkhouding ontstaat en gezondheidsklachten voorkomen worden. Dit geldt ook wanneer een standaard voorziening niet afdoende is, maar een speciale aanpassing is vereist. De kosten als gevolg van een claim van een medewerker met chronische gezondheidsklachten door slechte voorzieningen op de werkplek zijn immers vele malen hoger dan de investering in bijvoorbeeld een aangepaste bureaustoel of computermuis.

Goede instructie over het juiste gebruik
Een werkgever kan haar medewerkers in goede ergonomische producten voorzien, maar wanneer de gebruiker niet weet hoe deze producten in te stellen, dan zet dit nog geen zoden aan de dijk. Een goede instructie over het juiste gebruik is dan ook funest voor een gezonde werkomgeving. Zorg dat u als werkgever een ARBO deskundige in de hand neemt die een dergelijke instructie kan verzorgen.

Voeten plat op de vloer
Wanneer u aan uw bureau zit dienen uw voeten plat op de vloer te staan, maar in de praktijk zien we helaas dat dit lang niet altijd mogelijk is. De bureaustoel staat dan te hoog, doordat of de bureautafel te hoog staat ingesteld of het toetsenbord te ver weg staat. Met als gevolg ook hier weer ergonomische blessures. U dient altijd eerst uw bureaustoel op de juiste manier in te stellen en vervolgens stelt u hier de hoogte van uw bureautafel op af.

Gebruik een documenthouder bij veel typewerk
Bij veel typewerk is het aan te raden om gebruik te maken van een documenthouder. Zodoende hoeft u minder op en neer te kijken en voorkomt u nekklachten en bovendien is het beter voor uw ogen. Het is dan uiteraard wel zaak dat u de documenthouder in lijn met het toetsenbord en het scherm plaatst. Zorg er tot slot ook voor dat uw muis zo dicht mogelijk bij uw toetsenbord staat.

Conclusie, zorg er als werkgever voor dat u uw medewerkers van ergonomische middelen voorziet en hen instrueert over het juiste gebruik hiervan en zorg er als werknemer voor dat u deze middelen op een verantwoorde manier gebruikt.

Bron: www.officemagazine.nl

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels