Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Geluidsoverlast op kantoor heeft grote impact op productiviteit

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Geluidsoverlast op kantoor heeft grote impact op productiviteit

De uitstraling van veel Nederlandse kantoorruimten is de afgelopen jaren flink veranderd. Veel bedrijven kennen een open cultuur en dit wordt doorvertaald naar grote open werkruimten en kantoortuinen. Kantoren zien er een stuk creatiever, hipper en innovatiever uit, maar dit blijkt het werk niet altijd ten goede te komen. Zo ervaren veel werknemers geluidsoverlast op het werk waardoor hun productiviteit daalt. Tijd voor een “lesje” akoestiek!
 

Fact checking

Dat akoestiek en geluidsoverlast een probleem vormt op veel werkvloeren, blijkt uit een (internationaal) onderzoek door No Ties voor Plantronics. Ruim 40 procent van de werknemers geeft aan minder productief te zijn door afleiding van geluiden van collega’s. Met name in de gebouwen die grotendeels uit beton en glas bestaan, neemt de productiviteit van werknemers in rap tempo af.

Respondenten van hetzelfde onderzoek geven aan dat ze verwachten 35 procent minder fouten te maken wanneer ze niet zouden worden afgeleid. 33 procent geeft aan dat een kantoor met verschillende ruimten voor verschillende activiteiten (bellen, vergaderen, stilte werkplekken) de werkprestaties ten goede zou komen. Lees hier meer over de voordelen van deels besloten werkplekken.

Uit de Leesman Index blijkt slechts 28% van de werknemers tevreden over akoestiek in een open kantoorruimte. Leesman is marktleider in het meten van de effectiviteit van werkplek. Akoestiek staat op nummer 2 in de top 3 klachten van werknemers over hun werkomgeving.

86 verloren minuten per dag

Werknemers die continu uit hun concentratie worden gehaald door geluidsoverlast, kunnen voor de werkgever uiteindelijk een dure kostenpost zijn. Een slechte akoestiek zorgt voor concentratieverlies, vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn en stress omdat de werkzaamheden niet af komen. Op den duur resulteert dit in een verlaagde productiviteit en het maken van fouten.

Wanneer de akoestiek in een ruimte slecht is, gaan mensen zich verplaatsen om een goed telefoongesprek te kunnen voeren. Ze gaan bijvoorbeeld in een andere ruimte zitten of lopen naar buiten. Zo’n onderbreking heeft effect op de concentratie. Per auditieve of visuele onderbreking is er gemiddeld een concentratieverlies van maar liefst 10-15 minuten. Dit verlaagt de productiviteit op een dag met 10-15%. Volgens marktonderzoek door IPSOS verliezen kantoormedewerkers dagelijks tot wel 86 minuten per dag (!) door afleiding en onderbrekingen. Beetje zonde, toch?

Natuurlijk kun je afleiding en onderbreking nooit helemaal tegengaan, omdat dit ook door mails en telefoons komt. Maar door rekening te houden met de akoestiek in een ruimte en bepaalde middelen te bieden zoals noise-cancelling koptelefoons, kun je dit wel deels voorkomen.

Harde en zachte materialen

Tijdens het stukje kantoorinrichting en -ontwerp blijkt akoestiek vaak een ondergeschoven kindje. Alles moet er vooral mooi uitzien. Zo zien we momenteel in veel bedrijfspanden (maar ook bijvoorbeeld in retail- en horecazaken) materialen als staal, beton, glas en hout terug. Helemaal volgens de interieurtrends van nu, maar barslecht voor de akoestiek van de ruimte.

Harde materialen weerkaatsen meer geluid, waardoor je een langere nagalmtijd hebt. De werkomgeving wordt dan als te rumoerig ervaren. Zachte materialen zoals vloerkleden, tapijt, speciale systeemplafonds en stoffen materialen absorberen het geluid. Dit zorgt voor een kortere nagalmtijd.

Akoestische oplossingen voor op kantoor

Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het slim om akoestiek al mee te nemen in het ontwerp van het kantoorgebouw. Zo kunnen plafonds, vloeren en wanden worden voorzien van materialen die de akoestiek bevorderen. Andere mogelijke oplossingen wanneer je last hebt van veel ‘galm’ in de ruimte zijn bijvoorbeeld gestoffeerde akoestische opzetwanden voor bureaus en scheidingswanden. Benieuwd of er in jouw werkruimte sprake is van teveel galm? Je kunt een indicatie van de nagalmtijd van je kantoorruimte berekenen met onze online Inofec Akoestiekwijzer.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels