Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Ergonomische inrichting van balies en recepties

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Ergonomische inrichting van balies en recepties

In bijna ieder kantoor en op iedere school is wel een balie te vinden. Deze doet veelal dienst als receptie om bezoekers op te vangen of van informatie te voorzien. Naast deze werkzaamheden, wordt er vaak ook computerwerk vanachter de balie verricht. Om te zorgen dat deze werkzaamheden niet te belastend zijn voor bijvoorbeeld de rug en schouders, is een ergonomische inrichting van balies en recepties van belang. In dit blog lichten we toe hoe je dit kunt bewerkstelligen.
 

Zittend of staand werken achter een balie

Wanneer er enkele uren per dag aan een balie gewerkt wordt, is het belangrijk dat degene achter de balie op gelijke ooghoogte staat als de bezoeker. Dit kan door zowel de bezoeker als de werknemer te laten staan of beiden juist te laten zitten. Wanneer wordt gekozen om staand te werken, biedt een hoge stoel of stahulp een fijne afwisseling. Zo kan het langdurige staan worden onderbroken door af en toe te rusten. Wanneer wordt gekozen om zittend te werken, moeten zowel de baliemedewerker als de bezoeker volgens de arboregels op een hoogte van ongeveer 75 centimeter zitten. Soms zie je ook balies waarachter de medewerker zit en de bezoeker staat. Dit is ook een mogelijkheid, mits de medewerker op een vlonder van ten minste 20 centimeter hoogte zit. De voorzijde balie is dan ongeveer 100 centimeter hoog.

Het belang van een ergonomische stoel

Zoals op iedere werkplek, is ook achter balies een goede stoel heel belangrijk. Of er nou voornamelijk staand of enkel zittend wordt gewerkt: ergonomisch zitmeubilair is een must. Kies voor een hoge stoel of stahulp als voornamelijk staand wordt gewerkt. De voorkeur gaat uit naar een stahulp, omdat de spieren dan tijdens het zitten nog steeds worden aangespannen. Dit zorgt voor een sterkere houding en verkleint de kans op klachten aan de nek, rug en schouders. Voor zittend werk dient een goede ergonomische bureaustoel beschikbaar te zijn voor de baliemedewerker. Deze stoel moet aan alle eisen voldoen die aan de bureaustoelen van andere medewerkers die computerwerkzaamheden uitvoeren worden gesteld. Denk hierbij aan een hoge rugleuning, verstelbare zithoogte, zitting, breedte, armsteunen et cetera. Ook een voetensteun kan nodig zijn voor medewerkers aan een balie.

De plaatsing van computers en andere benodigdheden

Let erop dat baliemedewerkers benodigdheden waar veel naar gereikt wordt op korte afstand moeten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een printer, toetsenbord of agenda. Hebben ze deze zaken haast bij iedere bezoeker nodig? Zorg dan dat ze binnen 30 tot 45 centimeter van de medewerker vandaan liggen. De afstand hangt af van hoe vaak ze de benodigdheden nodig hebben. Ook de reikhoogte omhoog of omlaag mag niet groter zijn dan 10 centimeter hoger of lager dan het werkblad. Daarnaast zijn er regels voor de afstand tot het beeldscherm van de computer. De bovenrand van het beeldscherm moet precies op of net iets onder ooghoogte staan. Werknemers moeten in ieder geval recht op beeldscherm kunnen kijken. Ook de afstand tot het beeldscherm mag niet minder dan 50 centimeter zijn.

Ergonomische inrichting van balies

Naast de balie en de stoel, zijn ook de andere benodigdheden van baliemedewerkers aan bepaalde arboregels gebonden. Houd hier rekening mee bij het inrichten van een balie. Voor meer informatie over de ergonomische inrichting van balies en recepties kun je contact opnemen met een van onze vertegenwoordigers.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels