Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Een op de vijf Nederlanders luncht achter bureau

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Een op de vijf Nederlanders luncht achter bureau

Ruim een vijfde van de Nederlandse werknemers luncht regelmatig achter zijn bureau. Slechts iets meer dan de helft van de werknemers legt dagelijks zijn werk neer om te pauzeren. Dit is het laagste percentage van alle onderzochte landen in Europa, zo blijkt uit het European Eating at Work-onderzoek van Eurest. Vooral Zuid-Europese werknemers eten niet achter hun bureau. Het onderzoek van Eurest is uitgevoerd door TNS onder 7.900 werknemers in tien Europese landen.

Behalve de vraag waar werknemers lunchen, is ook gevraagd hoe lang ze lunchen. Ook hierin staat Nederland onderaan in de lijst. Nederlandse werknemers lunchen gemiddeld slechts 26 minuten. Dit is niet alleen het laagst van de Europese landen, maar deze tijd is ook nog eens 2 minuten korter dan in 2012 werd aangegeven. In buurland Duitsland wordt 5 minuten langer geluncht dan in Nederland. In Ierland en Zweden luncht men ongeveer 10 minuten langer. In Portugal lunchen werknemers het langst: gemiddeld 56 minuten.

Flexibele lunchtijden

Sommige werknemers hebben geen invloed op de tijd die ze lunchen. 29 procent van de werknemers geeft aan geen invloed te hebben op hun lunchtijd. Zo moeten veel fabrieksmedewerkers een werkrooster volgen. Ook hun lunchtijd ligt vast. Er zijn ook werknemers die aangeven helemaal geen regels rondom lunchtijd te hebben (35 procent). Het merendeel van de werknemers zit tussen deze twee uitersten in: 71 procent van de werknemers geeft aan redelijk flexibel te zijn in het bepalen van wanneer ze willen lunchen.

Boterham populairste gerecht

De belegde boterham staat in Nederland met stip op nummer 1 als favoriete lunchgerecht. Daarna volgt fruit, een warme snack en een kom soep. Opvallend is dat ook in andere Europese landen de sandwich als populairste gerecht uit de bus komt. Slechts 17 procent van de Nederlandse werknemers koopt zijn lunch in het bedrijfsrestaurant. Het grootste deel van de werknemers neemt zelfgesmeerd brood mee voor de lunch.

Samen lunchen

65 procent van de Nederlandse werknemers luncht meestal samen met collega’s. Hoewel 21 procent van de Nederlandse werknemers regelmatig alleen achter hun bureau eten, geeft een kwart van de werknemers aan dat ze vaker met collega’s zouden willen lunchen. Ruim twee derde van de werknemers denkt dat dit goed is voor de teambuilding.

Om de relatie tussen collega’s te versterken, is samen lunchen dus belangrijk. Hoe zorg je er als werkgever voor dat werknemers toch samen lunchen? Wij geven drie tips:

1. Lunch in een andere ruimte

Richt een aparte lunchruimte in waar medewerkers met elkaar kunnen eten. Dit kan ook een algemene ontspanningsruimte zijn waar werknemers bijvoorbeeld een potje kunnen tafelvoetballen. In deze ruimte kan de onderlinge band tussen collega’s worden versterkt, ook buiten de lunch om. Hierdoor zullen de teamprestaties verbeteren.

2. Creëer meer ontmoetingsplekken

De lunch is niet het enige moment dat medewerkers elkaar tegen kunnen komen. Ook het koffiezetapparaat kan een leuke ontmoetingsplek zijn voor werknemers. Faciliteer ’s middags ook eens een power boost met kannen water met verse munt of citroen of een powershake. Zo haal je meer uit je koffiehoek en creëer je eigenlijk een tweede ontspanningsruimte voor werknemers.

3. Bied een lunch to go aan

Soms kunnen werknemers echt niet mee lunchen. Ze moeten rond lunchtijd bijvoorbeeld op pad voor hun werk. Ook deze medewerkers verdienen echter een goede lunch. Wil je voorkomen dat ze zich bij een tankstation of snackketen volproppen? Bied ze dan zelf een gezonde lunch to go aan! Als je het helemaal goed wil doen, zorg je ervoor dat deze bij hen op locatie wordt bezorgd!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels