Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

De wereld als werkplek: leven als een digital nomad

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
De wereld als werkplek: leven als een digital nomad

Nu de zomerperiode is aangebroken, kijken velen van ons – hoe leuk je werk ook is – reikhalzend uit naar vakantie. Avontuur, zon, exotische culturen. Voor sommigen werkenden is dit gewoon dagelijkse kost. Digital nomads werken wanneer ze maar willen en vooral waar ze maar willen. Bali, Zuid-Amerika of misschien Barcelona? Het enige wat je als digital nomad nodig hebt is een laptop, stroom, en goede internetverbinding. En oh ja, een flexibele en ondernemende houding.
 

Home is where the wifi is

Wat is een digital nomad nu precies? Hoewel deze term veelal wordt geassocieerd met backpackers en de jongere generatie, omvat het eigenlijk veel meer dan dat. Iemand die regelmatig op zakenreis gaat en daar in een hotel of koffiebar werkt, is in feite ook een digital nomad. Het is dus zeker niets nieuws. Het is alleen door de (wereldwijd) verbeterde faciliteiten op het gebied van internet en techniek, en de opkomst van handige communicatie-apps een stuk populairder geworden in de afgelopen jaren.

Daarnaast zijn er veel ‘nieuwe banen’ ontstaan op het gebied van bloggen, online marketing en social media, die erg goed aansluiten bij dit nomadenbestaan. De voorwaarde is namelijk dat je je werk online – digitaal – kunt uitvoeren.

Een digital nomad kan dus een ondernemer of freelancer zijn die geen vaste werkplek nodig heeft. Eigenlijk heeft het Nieuwe Werken er al voor gezorgd dat we meer zijn gaan flexwerken en thuiswerken. De 9-tot-5 kantoorcultuur is bij veel (jonge) bedrijven hierdoor allang van de baan. Maar de digital nomad gaat nóg een stukje verder. Want als je thuis kunt werken op flexibele tijdstippen, dan kun je toch ook op andere plekken ter wereld werken? En zo sla je twee vliegen (en misschien zelfs meer) in één klap, want je ontvangt inkomsten terwijl je de wereld ontdekt. Bovendien kunnen je maandelijkse kosten (afhankelijk van je aanpak) een stuk lager uitvallen. Je kunt bijvoorbeeld je huis verhuren of verkopen en landen bezoeken waar de kosten een stuk lager liggen, zoals in Azië.

Hoe word je een digital nomad?

Klinkt goed? Goed nieuws: in principe kan iedereen die het graag wil een digital nomad worden. Zowel freelancers en ondernemers als ‘gewone werknemers’ met een baan waarmee ze overal vandaan kunnen werken. Toch zie je dat met name de creatieve, online beroepen ideaal zijn voor het nomadenbestaan. Denk aan journalisten en andere tekstschrijvers, social media specialisten, online marketeers en developers. Zodra je vaardigheden hebt op het gebied van content marketing, online adverteren, video, SEO, het bouwen van websites en het creëren of online verkopen van je eigen producten of diensten (bijvoorbeeld e-boeken, online seminars, vormgeving) zit je gebakken.

Naast het soort werk wat je doet, is je instelling belangrijk. Je moet flexibel zijn en tegen onzekerheid kunnen. Bovendien moet je wel iemand zijn die zelfstandig kan werken en ook de discipline heeft om productief te blijven. Zorg voor een duidelijke structuur en routine voor jezelf. Daarnaast ga je vrienden en familie minder vaak zien. Natuurlijk heb je handige tools om met het thuisfront te communiceren, zowel zakelijk als privé. Denk aan Skype, Whatsapp, Slack en Trello. Wees je er ook van bewust dat je daadwerkelijk gaat reizen én werken en zie het dus niet als vakantie. Dit betekent dat je waarschijnlijk langer (weken/maanden) ergens verblijft om de omgeving en cultuur te leren kennen. Slow travel luidt het credo onder digital nomads.

Leer van de experts

Er bestaan veel online communities voor digital nomads, die je kunt raadplegen voor tips en advies. Bijvoorbeeld over handige benodigdheden, zoals een lokale simkaart, mifi router en powerbank. Je hoeft het wiel echt niet opnieuw uit te vinden, want duizenden digital nomads gingen je voor en delen hun ervaringen. Dat is nu net de kracht van online. Overal ter wereld zijn er plekken waar digital nomads samenkomen. Er is zelfs zoiets als een Nomad Cruise, van Spanje naar Brazilië. Op Nomad List kom je er gemakkelijk achter wat jouw perfecte land is op basis van kosten, klimaat, ligging, veiligheid, snelheid van het internet etc. Door dit soort platformen te raadplegen heb je al een goede basis. Lees je ook goed in over de regelgeving voor werken in het buitenland zonder vast adres en over de nodige verzekeringen. Op die regelgeving lopen veel mensen vast, omdat die nog niet is aangepast op deze nieuwe vorm van werken en wonen.

Eén van de grotere voordelen van reizend werken is dat je uit je routine komt. Dit is voor veel creatieven belangrijk. Wellicht herken je het wel dat je op kantoor achter je computer soms compleet vastloopt, terwijl je op de vreemde locaties ineens inspiratie krijgt. Dat kan al tijdens een avondwandeling door de stad zijn. Op reis ben je in een andere omgeving, spreek je andere mensen, zie je andere culturen, trends en verhalen. Dit kun je weer gebruiken in je werk.

Een goede tip: geef jezelf een proeftijd. Je kunt bijvoorbeeld eerst een ‘national nomad’ worden. Begin met een paar keer per week op verschillende locaties in Nederland te werken in plaats van direct grote stappen te nemen.

Hoe zit dat met ergonomie?

In een letterlijk werelds kantoor is er niemand die de ergonomie controleert. Een goede werkplek betekent voor digital nomads een locatie met wifi en stroom. En vooruit: goede koffie. Vrijwel iedereen werkt met een laptop, wat hier en daar toch wel voor wat lichamelijke ongemakken kan zorgen. Zo staat het scherm niet op ooghoogte en zit je waarschijnlijk dagelijks voorovergebogen. Bovendien zijn veel laptopschermen kleiner dan computerschermen, waardoor je minder afstand neemt en automatisch ook meer van je ogen vraagt. Probeer hier zo veel mogelijk rekening mee te houden bij het uitkiezen van je werkplek. Zijn stoelen of banken hoog genoeg om je voeten plat op de grond te zetten en je knieën in een hoek van 90 graden te buigen? En staat de tafel op gelijke hoogte met de armleuningen?

Zit je in een ruimte met veel ramen? Kies dan het liefst voor een plek waar je haaks ten opzichte van het raam zit, zo reflecteert het licht niet in je scherm en kijk je zelf niet tegen het licht in. Probeer daarnaast wat vaker staand te werken aan een bar of statafel. Dit is beter voor je houding en rug. Schaf tot slot een noise-cancelling koptelefoon aan tegen geluidsoverlast en je bent al een heel eind!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels