Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

De voordelen en nadelen van de zomertijd

De voordelen en nadelen van de zomertijd

26 maart gaat de zomertijd weer in. Vergeet je klok niet een uur vooruit te zetten, anders kom je te laat op je werk! In dit blog lees je alles over de voor en de nadelen van de zomertijd.

26 maart gaat de zomertijd weer in. Vergeet je klok niet een uur vooruit te zetten, anders kom je te laat op je werk! In dit blog lees je alles over de voordelen en de nadelen die de zomertijd met zich meebrengt.

Ontstaan van de zomertijd

De eerste keer dat de zomertijd werd toegepast, was in de Eerste Wereldoorlog. De Duitse regering voerde zomertijd in, omdat het goedkoper en praktischer was. Het was langer licht, dus hoefden de lantaarnpalen niet zo vroeg aan. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog bestond de zomertijd in verschillende Europese landen. In 1946 werd het afgeschaft en na 30 jaar werd het weer ingevoerd vanwege de oliecrisis. Toen was het belangrijk om energie te besparen. In Nederland kennen we sinds 1977 zomertijd.

Meer ongevallen op het werk

De maandag na de omschakeling naar zomertijd is de dag van het jaar dat mensen het minst uitgeslapen zijn. Dat toont onderzoek gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Applied Psychology aan. Er werd onderzoek gedaan naar bedrijfsongevallen in de mijnbouw en op de maandag na het inschakelen van de zomertijd steeg het aantal blessures met 5,7 procent. Tevens nam de ernst van het letsel toe. Als de klok vooruit wordt gezet, vallen mensen niet in slaap rond hun normale bedtijd, maar blijven ze vaker op tot ze moe zijn. En als je wekker gewoon weer op dezelfde tijd afgaat, heb je dus minder geslapen dan normaal.

Minder productiviteit op het werk

Door de inschakeling van de zomertijd, wordt de productiviteit van werknemers ook een stuk lager. Als je namelijk minder lang hebt geslapen, kun je aan het eind van de dag merken dat niet alles even vlot gaat. Werknemers zullen er langer over doen om taken af te maken en kunnen zich vermoeider voelen aan het einde van de dag. Maar hoe voorkom je al deze nadelige gevolgen van de zomertijd? Voor werkplekken waar gevaarlijk werk verricht wordt: stel de moeilijke werkzaamheden uit voor later in de week, zodat werknemers even in het nieuwe ritme kunnen komen. Wil je zeker weten dat er niets misgaat? Neem dan een lekker dagje vrij!

Voordelen van de klok verzetten

Ondanks dat het verzetten van de klok een aantal nadelen met zich meebrengt (onder meer dat je een uur korter kunt slapen) zijn er ook een heleboel voordelen. In de maanden maart tot en met oktober maken we namelijk optimaal gebruik van het daglicht. Het is vroeg licht en het blijft ook langer licht. De zomertijd is daarnaast ook goed voor het milieu, omdat we energie besparen. Straatlantaarns gaan later aan en ook binnenshuis worden de lampen later ingeschakeld. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd weer in, en dat is weer een voordeel. We kunnen dan namelijk een uurtje langer slapen. Ook is het ’s ochtends weer eerder licht, waardoor je niet tot half 10 ’s ochtends nog in het donker zit te werken.

Ezelsbruggetje klok verzetten

Iedere keer als de klok verzet moet worden, ontstaat er verwarring of je hem nu een uur vooruit of achteruit moet zetten. Een handig ezelsbruggetje kan zijn: in het voorjaar gaat de klok vooruit en in het najaar gaat de klok achteruit. Maar als je logisch nadenkt, kom je ook al een heel eind. Als je je bedenkt dat het verzetten van de klok is uitgevonden om energie te besparen en je weet dat het langer licht blijft in het voorjaar als de klok verzet wordt, is het logisch dat de klok vooruit moet. Want waar het in wintertijd bijvoorbeeld om 6 uur donker werd, wordt het tijdens zomertijd om 7 uur donker.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels