Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

De ontwikkelingen van digitalisering in het onderwijs

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
De ontwikkelingen van digitalisering in het onderwijs

Met het nieuwe jaar voor de deur is het goed om ook weer even stil te staan bij de digitale ontwikkelingen in het onderwijs. In dit blog zetten wij de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rij.

Het onderwijs digitaliseert steeds verder. Het aantal apparaten per leerling is sinds 2014 gestegen tot 1 op 4 op basisscholen en middelbare scholen. In het middelbaar beroepsonderwijs is dit zelfs 1 op 3. Dit blijkt uit een onderzoek van Kennisnet. Leren op maat is tegenwoordig een belangrijk onderdeel binnen het onderwijs. Met ICT kan dit steeds verder worden doorgevoerd. Door gebruik te maken van ICT kun je namelijk voor iedere leerling een gepersonaliseerde route door de lesstof aanbieden. Deze route past precies bij het tempo en niveau van de leerling. Leerkrachten kunnen bovendien de studievoortgang van leerlingen eenvoudig volgen. Alle leerkrachten zijn bezig met deze digitalisering, maar wat zijn nu de belangrijkste ontwikkelingen?

Massaal digitaal leren

In 2014 en 2015 zagen we dat scholen aan het experimenteren waren met elektrische apparaten, maar in 2016 maken veel scholen pas echt de overgang naar het digitale leren. Hierdoor verandert de werkwijze op scholen en moeten leerkrachten zich buigen over vraagstukken die eerder niet aan de orde waren. Zo moet de betaalbaarheid van laptops, tablets en computers aangekaart worden, maar ook moeten er speciale, toegankelijke systemen worden aangeschaft. Dit kan financiële risico’s met zich meebrengen. Daarnaast professionaliseert ook de bedrijfsvoering in het onderwijs. Dit resulteert in hogere eisen met betrekking tot inkoop en transparantie.

Bekostiging devices

Op dit moment is er een trend gaande waarbij scholen de kosten voor de aanschaf van IT-middelen doorberekenen aan ouders. Dit heeft te maken met het standpunt dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen inneemt over de bekostiging hiervan. Vanuit de overheid is er namelijk niet genoeg geld om deze devices aan te schaffen. De apparatuur valt (nog) niet onder het lesmateriaal, maar valt in de categorie overige schoolkosten. Bij de omschakeling naar massaal digitaal leren dienen leerlingen te beschikken over een device om onderwijs ook daadwerkelijk digitaal te kunnen volgen. De bekostiging van een dergelijk device zal echter voor een groot aantal gezinnen een grote – zo niet onmogelijke – opgave zijn.

ICT-infrastructuur

Om gebruik te maken van ICT, is het belangrijk om een goede en passende ICT-infrastructuur te hebben. In het afgelopen jaar was er een stijging te zien in de aanwezige ICT-infrastructuur op scholen. Vooral het aantal apparaten en de aanwezigheid van WiFi steeg volgens het onderzoek van Kennisnet. De populairste devices zijn nog steeds desktopcomputers, maar op alle scholen is er een verschuiving te zien naar draagbare apparaten, zoals laptops en tablets. De verwachting is dat tablets een nog grotere rol gaan spelen, vooral in het basisonderwijs. Op het middelbaar- en beroepsonderwijs gaat de voorkeur uit naar laptops.

ICT-tafel Inofec Kantoormeubelen

ICT-tafels

Digitalisering in het onderwijs groeit steeds verder en verder. Er komen steeds meer elektrische apparaten, zoals laptops en tablets. Om de ICT-infrastructuur goed op orde te krijgen op school, zijn goede ICT-tafels van belang. Inofec Kantoormeubelen heeft deze in haar assortiment en adviseert je graag over de juiste tafels en stoelen voor bij jou op school.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels