Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

De kantoorkoffiecultuur van Nederlandse bedrijven

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
De kantoorkoffiecultuur van Nederlandse bedrijven

Voor de avondmensen onder ons is het pas een ‘goede morgen’ na tien uur en drie bakken koffie. Op sommige werkvloeren is er rond dat tijdstip een vaste koffiepauze met een tussendoortje. En weer andere kantoren hebben een heuse koffiebar met barista. Er is één gemene deler: koffierituelen zijn op elk kantoor aanwezig. Dit blijkt ook uit de jaarlijkse Koffiemonitor, waarvoor werknemers worden ondervraagd naar koffietrends op de werkvloer.
 

Sociale gelegenheid

Wat blijkt? Veel werknemers zien het halen van koffie als een belangrijke sociale gelegenheid. Wanneer ze koffie halen, haalt gemiddeld 59% ook meteen een kopje koffie voor collega’s. Daarin zit wel verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn met 66% toch een stukje socialer naar hun collega’s toe dan de mannen met 55%.

Onderweg naar of bij de koffiemachine, grijpt 61% graag de kans om even bij te praten met collega’s. Door de opkomst van flexplekken en digitalisering communiceren we steeds minder ‘live’ met elkaar. Gesprekken verlopen via communicatietools zoals Slack of via de mail. Een sfeervolle koffiehoek met smaakvolle koffie is in het huidige bedrijfsleven daarom onmisbaar, vindt 46% van de ondervraagden.

Je zou een aantrekkelijke koffiehoek kunnen zien als een vervroegde bedrijfsborrel. Je neemt er even de tijd voor een informeel gesprek. Om te vragen naar hoe het gaat met de kinderen van je collega, of ze nog vakantieplannen hebben of hoe het weekend was. Koffie faciliteert op die manier de verbinding tussen collega’s.

Grappig feitje: je kunt koffie het beste drinken tussen 9:30-11:30 en 13:30-17:00 uur voor het meeste effect. Het cortisolgehalte (stresshormoon) in je lichaam is dan laag. ’s Ochtends tussen 08:00 en 09:00 uur piekt je cortisolgehalte om je lichaam goed wakker te krijgen en heeft koffiedrinken een verminderd effect.

Tevreden werknemers? Goede koffie!

Goede, smaakvolle koffie op de werkvloer is belangrijk om een aantal redenen. Koffie maakt veel werknemers productiever, het brengt collega’s samen, het is een visitekaartje naar klanten en het verhoogt de tevredenheid van werknemers. Uit een eerdere Koffiemonitor bleek al dat 60% van de medewerkers waarde hechten aan de kwaliteit van de koffie op kantoor. Daarnaast denkt meer dan 30% dat het schenken van goede koffie bij kan dragen aan het winnen van een zakendeal.

De belangrijkste meetlat voor kwaliteit is de smaak. Dit ligt in lijn met de koffietrends buiten de werkvloer. Gezellige koffiezaakjes met heerlijke, luxe koffies van goede bonen schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. En ook thuis hebben we steeds vaker een espressomachine met verse koffiebonen staan in plaats van de ‘makkelijke’ koffiepad machines. We drinken onze koffies steeds sterker en rijker qua smaak. Dit blijkt ook uit het feit dat 85% van de ondervraagden graag zelf de sterkte van de koffie zou willen bepalen. Ook variëren we graag met cappuccino, espresso of een latte macchiato. Terwijl deze variaties nog lang niet op alle kantoren worden aangeboden. Zo beschikt 70% over een machine met cappuccino, 64% kan espresso zetten en 25% van de werknemers kan genieten van latte’s.

Kantoorkoffievariaties

Nu de zomerperiode is aangebroken en we af en toe met bloedhete dagen te maken hebben, kan het soms heel lekker zijn om verkoelende koffie te maken. Verras je collega’s met je koude kantoorkoffiekunsten. Het enige wat je nodig hebt is een koelkast met diepvrieslade voor ijs(blokjes) en een cocktailshaker (die natuurlijk ook handig is voor de vrijdagmiddagborrel).

Affogato

De affogato is ontzettend simpel en heel erg lekker. Je hebt er slechts een bak met roomijs voor nodig. Doe in elk glas een bol van het ijs, zet onder het espressoapparaat en laat de espresso over het ijs lopen. Hierna ben je sowieso favoriete medewerker (of baas) van de maand.

Vietnamese ijskoffie

Laat per glas twee koppen espresso afkoelen. Doe er ongeveer 1 eetlepel (meer of minder naar smaak, het is erg zoet) gecondenseerde melk bij. Serveer met ijsblokjes en je Vietnamese ijskoffie is klaar.

Espresso Martini

Dit is er eentje voor de vrijdagmiddagborrel. Doe per glas 30 ml espresso met 30 ml koffielikeur, 50 ml vodka en ijsblokjes in een cocktailshaker. Even flink shaken (tot je condens op de cocktailshaker ziet en het ijs kapot is). Giet de Espresso Martini door een speciaal zeefje in het glas. Een kantoorkoffievariatie waar je punten mee scoort!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels