Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

De invloed van kleur op de creativiteit van mensen

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
De invloed van kleur op de creativiteit van mensen

De kleur en inrichting van een kamer heeft veel invloed op de creativiteit van mensen. Zo blijkt uit een onderzoek dat TNO heeft uitgevoerd. Onderzocht werd wat het effect van kleur was op de hoeveelheid en de originaliteit van ideeën. De kleuren, het soort licht, de gebruikte materialen en het toegepaste kantoormeubilair zijn allemaal factoren die een positieve dan wel negatieve invloed kunnen hebben op de creativiteit van mensen.

Voor het onderzoek richtte TNO 3 verschillende kamers in: een rode, blauwe en groene kamer. De blauwe kamer leek op een normale en neutrale kantoorkamer en diende als controlekamer. De rode kamer moest mensen juist activeren en prikkelen. Deze kamer was enkel ingericht met diverse sta- en hangelementen. Er was geen mogelijkheid om te gaan zitten. Hiermee werd een actieve houding gestimuleerd. Ook het gebruik van de kleur rood was bedoeld om mensen aan te zetten tot creativiteit. De groene kamer tenslotte heeft door de inrichting de uitstraling van een veilige omgeving waar mensen zich op hun gemak voelen en durven te zeggen wat ze echt vinden.

In iedere kamer werd vervolgens een groep mensen geplaatst die een probleem voorgelegd kregen dat ze binnen een bepaalde tijd op moesten lossen. Wat bleek? Mensen in de rode kamer waren inderdaad actiever, waardoor er ook creatieve en originele oplossingen werden aangedragen. In de groene kamer waren de mensen zoals verwacht erg op hun gemak en voelden zij zich niet geremd in het aandragen van oplossingen. Al waren deze oplossingen minder creatief dan uit de rode kamer kwamen. Het resultaat van de blauwe kamer komt helaas niet naar voren uit het onderzoek.

Alvorens je een overleg of vergadering plant, dien je vooraf dus goed na te denken en te bepalen wat het gewenste resultaat moet zijn. Is het de bedoeling om een hoop leuke en creatieve ideeën op tafel te krijgen? Dan zou het overleg volgens het onderzoek dus het beste in een rode kamer plaats moeten vinden. Bij een beoordelings- of functioneringsgesprek kun je beter plaats nemen in een groene kamer. Stem hier ook je kantoorinrichting op af. Zo krijg je het beste resultaat boven water.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels