Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

De evolutie van de bureaustoel

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
De evolutie van de bureaustoel

Zitten. Je kent het wel. Dat wat we bijna allemaal zo’n 8 uur per dag doen op kantoor. We zitten al zo lang als mensen bestaan. Het is dan ook geen wonder dat de stoel een eeuwenoud meubelstuk is, misschien wel het oudste meubelstuk ter wereld! De evolutie begon duizenden jaren geleden. In dit blog nemen we je mee door de tijd en de evolutie van de bureaustoel.

Zitten. Je kent het wel. Dat wat we bijna allemaal zo’n 8 uur per dag doen op kantoor. We zitten al zo lang als mensen bestaan. Het is dan ook geen wonder dat de stoel een eeuwenoud meubelstuk is, misschien wel het oudste meubelstuk ter wereld! De evolutie begon duizenden jaren geleden. In dit blog nemen we je mee door de tijd en de evolutie van de bureaustoel.

Het ontstaan van de stoel: een echt statussymbool

Het begon dus allemaal duizenden jaren geleden. In de tijd van het Oude Egypte was een stoel niet voor iedereen weggelegd. Als je in die tijd een stoel bezat, was dat echt een statussymbool. De rijken konden het zich veroorloven om een stoel te bezitten die vaak gemaakt was van de duurste materialen. 

Zo hadden de elite Egyptenaren stoelen met bladgoud en ivoor. Hiermee toonden zij hun superieure status aan. Ondertussen zaten de ‘gewone’ mensen op de vloer.

Een speciale ambachtsstoel was geboren

Naarmate de eeuwen vorderden, verschenen er ook eenvoudigere stoelen. Deze waren bedoeld voor de ‘gewone’ mensen. Toen konden dus ook ambachtslieden hun werk doen vanuit een stoel. Rond 1900 v.Chr. kwam er zelfs een aparte stoel voor de ambachtslieden. De rugleuning van deze stoel was iets naar voren gezet, zodat de werkzaamheden makkelijker uitgevoerd konden worden. 

Deze ambachtsstoel had nog geen wielen en het zou nog duizenden jaren duren voor dit wel het geval was. 

De eerste bureaustoel ontstond in 1800

Het eerste exemplaar van de bureaustoel met wielen zou gemaakt zijn door Charles Darwin. Dé man van de evolutietheorie! Charles werkte rond 1800 in zijn familiewoning op het Engelse platteland maar vond het vervelend steeds te moeten opstaan uit zijn stoel, als hij iets nodig had. Toen besloot hij zijn stoel aan te passen en heeft hij de vier metalen poten van zijn bed met wielen onder de stoel gezet. Zo kon hij zich al zittend verplaatsen. 

De echte bureaustoel voor op kantoor zoals we die nu kennen is begin 1900 ontstaan. Frank Lloyd Wright kreeg opdracht een gebouw te ontwerpen voor Larkin Company Building. Daarbij hoorde natuurlijk ook passend meubilair. Zo bedacht hij de bureaustoel met een model met een vierpoots-onderstel op wielen, die ook draaibaar was. Dát klinkt bekend in de oren! De eerste echte bureaustoel was geboren.

Vervolgens begon de echte evolutie van de bureaustoel

Uiteraard zijn er in de periode daarna verschillende varianten op dit model op de markt verschenen. De eerstvolgende spraakmakende ontwikkeling was de lancering van model 71. Dit was een ontwerp van de beroemde vormgevers Eero Saarinen en Charles Eames. Zij bedachten een bureaustoel met een gestoffeerde zitschaal op een vijfpoots-onderstel. 

Vervolgens werd het vierpoots-onderstel verboden in verband met de kantelveiligheid.

Ook de rugleuningen werden vervolgens in hoogte en diepte verstelbaar en modellen met kantelbare schaal zagen het levenslicht. Vanaf 1970 verschenen er bureaustoelen waarbij de neighoek tussen zitting en rug onafhankelijk in te stellen waren. 

Ook op gebied van materiaal ging de evolutie door: in 1992 werd de netspanning bedacht en kwamen er kunststof-frames. Zitten werd een compleet nieuwe ervaring. 

De stoel werd een echt alledaags product

Door de jaren heen is de stoel een echt product voor alledaags gebruik geworden. Zo ontstonden ook steeds meer verschillende toepassingen. Waar er vroeger één soort stoel in huis stond, hebben we tegenwoordig een aantal verschillende soorten stoelen. Zo zijn de stoelen aan de eettafel hele andere stoelen dan we in de zithoek hebben staan. De bureaustoel waar we op zitten als we werken, is ook weer compleet anders.

De laatste jaren zijn er geen grote ontwikkelingen meer geweest, maar worden technieken verfijnd en doorontwikkeld. Designers zitten echter niet stil, want nog steeds verschijnen er stijlvolle varianten op de eeuwenoude bureaustoel.

Bron: Girsberger

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels