Gratis verzending
Inclusief montage en installatie
5 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

De evolutie van de bureaustoel

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
De evolutie van de bureaustoel

Zitten doen we al zo lang als mensen bestaan. Het is dan ook geen wonder dat de stoel een eeuwenoud meubelstuk is, misschien wel het oudste meubelstuk ter wereld. De evolutie van zitten en van de stoel brengt ons terug naar duizenden jaren geleden, naar de tijd van het Oude Egypte. Een stoel was vroeger niet voor iedereen weggelegd, het was eerder een statussymbool. De rijken konden het zich veroorloven om een stoel te bezitten, die vaak gemaakt was van de duurste materialen.

Daarna is het snel gegaan met de evolutie van de stoel, en werd het een product voor alledaags gebruik. Zo ontstonden ook steeds meer verschillende toepassingen. Waar er vroeger één soort stoel in huis stond, hebben we tegenwoordig een aantal verschillende soorten stoelen. Zo zijn de stoelen aan de eettafel hele andere stoelen dan we in de zithoek hebben staan. De stoel waar we op zitten als we werken, is ook weer compleet anders.

De eerste bureaustoel, of wat daar voor door mocht gaan, is begin 1900 ontstaan. Frank Lloyd Wright kreeg opdracht een gebouw te ontwerpen voor Larkin Company Building. Daarbij hoorde ook passend meubilair. Zo bedacht hij de bureaustoel met een model met een vierpoots-onderstel op wielen, die ook draaibaar was. Uiteraard zijn er in de periode daarna verschillende varianten op dit model op de markt verschenen. De eerstvolgende spraakmakende ontwikkeling was de lancering van model 71, een ontwerp van de beroemde vormgevers Eero Saarinen en Charles Eames. Zij bedachten een model bureaustoel met een gestoffeerde zitschaal op een vijfpoots-onderstel. En de ontwikkeling ging door: het vierpoots-onderstel werd verboden in verband met de kantelveiligheid, rugleuningen werden in hoogte en diepte verstelbaar en modellen met kantelbare schaal zagen het levenslicht. Ook verschenen er vanaf 1970 bureaustoelen waarbij de neighoek tussen zitting en rug onafhankelijk in te stellen waren. Ook op gebied van materiaal ging de evolutie door: in 1992 werd de netspanning bedacht en kwamen er kunststof-frames. Zitten werd een compleet nieuwe ervaring. De laatste jaren zijn er geen grote ontwikkelingen meer geweest, maar worden technieken verfijnd en doorontwikkeld. Designers zitten echter niet stil, want nog steeds verschijnen er stijlvolle varianten op de eeuwenoude stoel.

Bron: Girsberger

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis verzending

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

en installatie

5 jaar garantie

op ons hele assortiment