Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Databeveiliging mobiele apparaten

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Databeveiliging mobiele apparaten

Gezien de enorme opkomst van het flexwerken wordt het ook steeds belangrijker om je mobiele apparaten, zoals laptops en smartphones, goed te beveiligen. Deze apparaten bevatten vaak gevoelige en vertrouwelijke informatie en je wilt niet dat deze in handen valt van criminelen. Gebeurt dit wel, dan bestaat de mogelijkheid dat je grootste concurrenten over jouw bedrijfsinformatie komen te beschikken. Daarnaast bestaat de kans dat je omzet misloopt, doordat klanten niet willen wachten tot je alles weer op orde hebt en ergens anders gaan shoppen. Graag geven we je een aantal tips hoe je jouw apparaten goed kunt beveiligen. Bovendien ben je wettelijk verplicht om beveiligingsmaatregelen te nemen als je apparatuur privacygevoelige informatie bevat.

Versleutelen van gegevens
Er zijn een aantal mogelijkheden om te voorkomen dat informatie voor iedereen leesbaar is. Er bestaat namelijk software waarmee je bestanden of zelfs de hele harde schijf kunt versleutelen. Deze beveiligingssoftware is zowel betaald als gratis voorhanden. De software van Truecrypt bijvoorbeeld is gratis. Daarnaast zijn er USB geheugensticks te koop waarmee je gegevens versleuteld kunt opslaan.

Beveiligen van de toegang
Naast het versleutelen van gegevens zijn er uiteraard ook diverse mogelijkheden om de toegang tot je apparaten te beveiligen. Een simpele oplossing is door gebruik te maken van een wachtwoord, maar er bestaan nog veiligere opties.

- Tokens

Eén van deze mogelijkheden zijn tokens. Het bekendste voorbeeld van een persoonlijk token is de pinpas in combinatie met een 4-cijferige pincode. Om toegang te krijgen tot gegevens heeft de gebruiker zowel een code of wachtwoord nodig, als het token. Het gebruik van token wordt dan ook veel toegepast bij het toegang verschaffen tot computersystemen en netwerken. De kosten voor het gebruik van tokens bedragen circa € 100,- per gebruiker.

- Smartcards

Een andere optie is het gebruik van een smartcard. Een smartcard bevat een microchip waarop de beveiligingscode is opgeslagen. Een bankpas bijvoorbeeld, die voorzien is van een chipknip, is een smartcard. Het nadeel van een smartcard is echter dat je ook een smartcardlezer nodig hebt. Om toegang te krijgen tot computers wordt deze vaak in het toetsenbord geïntegreerd. De prijzen voor smartcards variëren van € 35,- tot € 100,-.

- Biometrie

Misschien wel de veiligste manier van beveiligen is biometrische toegangsbeveiliging. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van unieke menselijke kenmerken, zoals de iris en vingerafdrukken, om de gebruiker te identificeren. De kosten van een vingerafdruk scanner bedragen ongeveer € 100,-.

- Externe beveiliging

Tot slot kun je er natuurlijk voor zorgen dat er zo min mogelijk gegevens op je apparatuur staan. Met een breedband mobiele verbinding kun je vanaf een externe werkplek contact leggen met de computer van de zaak. Deze verbinding dient dan uiteraard wel beveiligd te zijn met een VPN verbinding. Er wordt dan enkel toetsenbord- en beeldscherminformatie verzonden. De gegevens zelf blijven op de centrale computer staan. Je hebt hiervoor enkel een dongel nodig. Deze schaf je al aan voor een paar tientjes.

Bron: De Zaak

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels