Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Dag chronische rugpijn en concentratieproblemen, welkom ergonomische bureaustoel!

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Dag chronische rugpijn en concentratieproblemen, welkom ergonomische bureaustoel!

Hoe een ergonomische bureaustoel mijn klachten als sneeuw voor de zon liet verdwijnen. Maandenlang ging het me al niet zo lekker. Hoofdpijn, een matige concentratie en een blijvend zeurend gevoel in mijn onderrug. Zelfs na het afvallen van de nodige kilo’s hielden de klachten aan. Na het derde bezoek aan mijn huisarts en het eenentwintigste aan mijn fysiotherapeut (nee, dat werd inmiddels niet meer vergoed door mijn zorgverzekeraar) was ik het beu en ging ik op het internet op zoek naar mogelijke oorzaken. Nog geen tien minuten later leek ik het antwoord definitief te hebben gevonden………koop een ergonomische bureaustoel.

Rugklachten door onjuiste zithouding 

Zelf weet ik mijn klachten altijd aan stress. Als directeur van een school binnen het speciaal onderwijs heb ik nu eenmaal te maken met de hectiek van de dag en dan gaat dat vaak gepaard met werkdruk die zich bij mij uiten in lage rugpijn en concentratieproblemen. Pijn openbaart zich immers altijd op de wat kwetsbare en zwakke plekken in een menselijk lichaam.…. zo redeneerde ik althans. Logisch toch?  Maar na een aantal online testjes en het goed bestuderen van een paar gezondheidfora wezen de signalen een andere richting op: pijn en concentratieproblemen worden vaak veroorzaakt door een onjuiste zithouding en een verkeerde bureaustoel! En dat viel bij mij niet uit te sluiten, want ik heb een grotendeels zittend beroep en de bureaustoel waaraan ik werkte was nog van mijn voorgangster. Er zaten wel wat knoppen en hendels aan, maar verder kwam ik daar niet of nauwelijks aan.

Een ergonomische bureaustoel

Waar ik ook las, overal werd een ergonomische bureaustoel aanbevolen die aangepast kan worden naar ieders lichaam. Ik kon me er best wat bij voorstellen, maar het bleef nog wel wat vaag wat dat ‘’ergonomisch’’ nu precies betekende. Ik kwam terecht op een online website en snuffelde er wat rond, via de online chat kreeg ik al snel een advies wat betrokken en betrouwbaar op me overkwam. Dat zorgde ervoor dat ik de stoel via het wereldwijde web durfde te bestellen, zonder deze eerst persoonlijk te testen. Mijn bureaustoel moest met name ergonomisch verantwoord zijn, zoveel was me wel duidelijk. Nadat ik de stoel besteld had en de bezorger me enkele dagen later deskundig hielp met het in elkaar zetten en instellen van mijn bureaustoel, werd ik me meer en meer bewust van mijn zithouding en wat het belang is van een goede bureaustoel.

Drie onmisbare adviezen 

Een bureaustoel moet afgesteld kunnen worden qua hoogte, rugleuning en armleuning. Zelf weet ik nu hoe te controleren of ik de juiste houding aanneem.

Dit zijn de belangrijkste zaken waar ik in ieder geval rekening mee houd.

1. Afstellen van de hoogte

De stoel moet verstelbaar zijn in hoogte. De hoogte van de bureaustoel moet zo ingesteld zijn dat mijn voeten vlak op de grond staan. De hoogte van de bureaustoel moet zo ingesteld staan dat mijn benen tevens kunnen ontspannen. Als ik nog net een hand tussen mijn knieholtes en mijn zitvlak kan steken, dan weet ik dat ik de juiste zithoogte heb. Mijn benen zijn dan ontspannen en raken niet afgekneld.

2. Rugleuning instellen

Mijn rugleuning staat zo afgesteld dat het genoeg ondersteuning biedt aan mijn onderrug. Op mijn ergonomische bureaustoel zit een lumbaalsteun die ik strakker en losser kan draaien. Ik ga in mijn stoel zitten en draai de lumbaalsteun langzaam aan tot ik genoeg ondersteuning voel in mijn onderrug.

3. Armleuning afstellen

De armleuning zorgt voor ondersteuning tijdens het werken. Als ik de steunen te laag zet, dan met ik dat ik te ver voorovergebogen zit en dat ik veel te veel ingezakt zit. Zodra ik ze te hoog zet, dan til ik mijn armen en schouders te ver omhoog en krijg ik last. Het allerbelangrijkste is dat mijn armen een hoek maken van 90 graden.

Klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon

Aanvankelijk was ik nog erg sceptisch, maar na twee weken merkte ik dat mijn concentratie beter werd en dat ik zonder hoofdpijn de pauze of het einde van de dag bereikte. De zeurende pijn in mijn onderrug werd na twee weken iets minder, maar het duurde tot ongeveer zes weken voordat ook die volledig was verdwenen. Voor mij was m’n nieuwe bureaustoel een fantastische boost die ik echt nodig had. Ik voel me nu energieker dan ooit en pijnvrij zijn is echt het mooiste wat ik alle mensen kan toewensen.

Totaalplaatje

Natuurlijk realiseer ik me dat er meerdere factoren bij mijn wonderbaarlijk herstel hebben meegespeeld. Mijn werkplek heb ik echt kritisch bekeken en hier dingen aangepast. De juiste hoogte van mijn bureau en ladekasten, de afstand tot het beeldscherm en het regelmatig zelf lopen naar het Nespresso-apparaat -in plaats van dit te laten verzorgen door mijn secretaresse- waren allemaal eyeopeners.

Ik hoop dat de lezers van dit artikel ook zo goed voor zichzelf en collega’s gaan zorgen. Schroom zeker niet om uw werkgever te attenderen op de belangen van een goede werkplek. Iedereen heeft namelijk baat bij een goed toegeruste -en uitgeruste- werknemer! Een goede bureaustoel op maat is hierbij het hoofdingrediënt.

Mark Braat

april 2015

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels