Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Creatieve inrichting, ook van het klaslokaal? Jazeker!

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Creatieve inrichting, ook van het klaslokaal? Jazeker!

De behoefte van de leerling is veranderd en zo ook die van het klaslokaal. Het statische klaslokaal is inmiddels achterhaald en het flexibele klaslokaal is dé oplossing! Hiermee bent u in staat om de omgeving aan te passen aan het leerdoel. Prestaties van de leerlingen verbeteren, omdat de betrokkenheid en passie van de leerling verhoogd wordt.

“Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het flexibele klaslokaal bijdraagt aan betere prestaties én een beter zelfbeeld onder de leerlingen.”

Ook u kunt als leerkracht baat hebben met wendbaar meubilair. Bijvoorbeeld na het geven van een instructie, gemakkelijk switchen naar (werk-)groepjes. Een flexibel klaslokaal, wat door Inofec ingericht is, biedt structuur en de flexibiliteit die de leerling nodig heeft, maar daarnaast ook de persoonlijke stijl van de leerkracht behoudt.

Want laten we ook de leerkracht niet vergeten! De tijd dat de leraar de volledige dag vóór de klas stond is voorbij. Bij het inrichten van een flexibel klaslokaal dient u niet alleen rekening te houden met de wensen van de leerling maar ook met de wensen van de leerkracht.

Inefficiënte klaslokalen

Er bestaan veel inefficiënte klaslokalen, waar geen enkele docent met plezier les kan geven.
Deze ruimtes schreeuwen om een flexibel interieur dat door vakmensen onder handen wordt genomen en mensen die door de moeilijke barrières heen kijken en creatief ontwerpen. Want in het ideale klaslokaal vindt ieder kind en iedere leerkracht zijn of haar eigen plek. Zittend aan een tafel, staand of op de grond. De prestaties gaan omhoog als iedereen zich op zijn plek voelt. Maar wat is dan een ideaal klaslokaal?

Hoe kan het anders?

De inrichting van een school en de klaslokalen kan van grote invloed zijn op het leerproces van leerlingen. Volgens architecten moet een schoolgebouw aan twee tegenstrijdige voorwaarden voldoen: enerzijds moet het een veilige omgeving bieden maar anderzijds moet het spannend, uitdagend en prikkelend zijn. Dit kan! We noemen een paar voorbeelden:

1. Beweegklas

Stilzitten wordt ons van jongs af aangeleerd. Vooral op school. Terwijl stilzitten helemaal niet goed voor je is! Maar gelukkig kan het anders. Dat is fietsend een spreekbeurt aanhoren. Staand de topografie van Griekenland leren en ga zo maar door. Spannend, uitdagend en sportief lesgeven en lesstof tot je nemen.

2. Vrij door de ruimte bewegen

De mate van interactie zal aanzienlijk verbeteren als docenten vrij door een ruimte kunnen bewegen en zo gemakkelijk contact kunnen leggen als een student ergens mee worstelt.
Men kan zelfs stellen dat een regelmatige interactie sterk bijdraagt aan de tevredenheid over het onderwijs! Een veilige omgeving met interactie en hulp van je docent, maar toch ook prikkelend gezien er een dynamische verhouding ontstaat tussen docent en student/leraar en leerling.

3. Comfortabele inrichting, ook psychologisch

Comfort is niet altijd meetbaar. Dat maakt het soms moeilijk. Maar bij het inrichten van een ruimte kunnen we wel rekening houden dat mensen snel afgeleid zijn als ze zich ongemakkelijk voelen. Temperatuur, verlichting en soort meubilair spelen allemaal een rol bij een comfortabel gevoel. Ook omgevingen die intimiderend of niet uitnodigend zijn, zullen de leerverdieping beperken. Psychologisch comfort noemt met dit.

Tot slot… Verandering

Waarom worden leslokalen dan niet veranderd? Er voor zorgen dat ze actief & collaboratief leren en lesgeven ondersteunen, want dit is stukken effectiever dan individueel leren!
Inefficiënte omgevingen leiden tot lagere scores en hoger uitval. Waarom blijven studenten dan zitten aan onbeweegbare tafels!? Waarom zijn klaslokalen niet ontwikkeld om kinetisch lesgeven en dynamisch leren te ondersteunen?

Lastig te beantwoorden, want de moeilijkheid van deze vragen ligt in het feit dat onderwijsinstellingen rekening moeten houden met verschillende elementen én deze op elkaar moeten afstemmen. Bijvoorbeeld het onderzoeken van leer- & lesmethoden en culturele & sociologische trends, het begrijpen van de behoeften van docenten, studenten en bestuurders en het bepalen van hoe de gedeelde doelen van deze groepen het beste gerealiseerd kunnen worden.

De docenten gaven aan dat “het creëren van een forum voor een open en vrije dialoog tussen studenten en docenten” de meest voorkomende lesstijl was. Daarna kwam “het voorzien in educatieve stimulansen en het faciliteren van ontdekking.”

Dit wil niet zeggen, dat het niet kan! Het succesvol aangaan van deze uitdaging en het creëren van boeiende & actieve leeromgevingen, vereist een gezamenlijke visie, ontwerp en uiteindelijke implementatie. Inofec heeft een toegewijd team, dat diverse talenten en specialiteiten aan het werk kan zetten voor het bereiken hiervan. Dit doen we samen met de visie van de school, docenten, medewerkers en zelfs studenten.
Want we hebben met zijn allen één ding gemeen: de wens om verder te denken dan het conventionele denken over het ontwerp van een klaslokaal, en daarmee het geluk van student en docent.

Meer weten? Hier kunt u meer informatie vinden.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels