Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Checklist werkplek – deel 2

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Checklist werkplek – deel 2

Vorige week heb je deel 1 van de werkplek checklist al kunnen lezen, waarin inrichtingscriteria 1 t/m 6 aan bod kwamen. De checklist is samengesteld door OfficeMagazine.nl. Zij geven een aantal richtlijnen met betrekking tot de inrichting van je werkplek en de problemen die je daarbij kunt ondervinden met mogelijke oplossingen. Hier volgen inrichtingscriteria 7 t/m 11.

Inrichtingscriterium 7
Supplies die vaak worden gebruikt, evenals het beeldscherm, zijn centraal in het gezichtsveld geplaatst, zodat ongemakkelijke bewegingen en houdingen worden voorkomen.

- Probleem: Ik krijg pijn in mijn nek van het naar links kijken op het beeldscherm en het naar rechts reiken naar de telefoon.

- Oplossing: Stel/hang de monitor recht voor de stoel, haaks op de lengterichting van het werkblad. Zorg dat het werkblad voldoende diep is om in één lijn de monitor (speciale arm), de documenthouder en het toetsenbord te faciliteren. Zet de telefoon en andere vaak gebruikte zaken binnen reikwijdte.

Inrichtingscriterium 8
De afstand tussen de ogen van de gebruiker en de monitor, het toetsenbord en de documenthouder is ongeveer gelijk en bedraagt minimaal 50cm.

- Probleem: Ik heb hoofdpijn van het turen naar het scherm.

- Oplossing: Zet het scherm dichterbij dan wel verder weg, of stel de weergavegrootte hoger/lager in; orden het werkblad zodanig dat bovengenoemde criteria worden gerealiseerd. Helpt dit nog niet, vraag dan naar een speciale computerbril.

Inrichtingscriterium 9
De bovenste regel van het document op het beeldscherm bevindt zich op ooghoogte of lager.

- Probleem: Ik heb pijn in mijn nek van het omhoogkijken naar het scherm.

- Oplossing: Zet het beeldscherm lager, bijvoorbeeld door het van desktop-pc-kast af te halen. Met name voor mensen met varifocus-brilglazen of met een leesgedeelte onderin het glas staat het scherm bij voorkeur wat lager.

Inrichtingscriterium 10
Het toetsenbord is gescheiden van het beeldscherm en kan variabel worden geplaats. Vóór het toetsenbord s voldoende plaats om de handen op het werkblad te laten rusten.

- Probleem: Ik heb alleen een laptop waar ik langere tijd op moet werken.

- Oplossing: Vraag om een laptopstandaard met een apart toetsenbord en muis. Eventueel ook om een apart numeriek gedeelte via usb aan de laptop kan worden aangesloten.

Inrichtingscriterium 11
De bekabeling van de apparatuur is niet hinderend bij het werk en kan ook geen hinder opleveren bij het veranderen van houding.

- Probleem: De kabels van muis en toetsenbord zijn lastig over het werkblad, af en toe gooi ik zelfs mijn koffie om. Tevens raak ik met mijn voeten verstrikt in de kabels van de pc en de monitor.

- Oplossing: Neem draadloos werkende invoerapparatuur of orden het werkblad beter. Zorg ook voor een afdoende – en veilig – kabelmanagement met klemmen, goten en dergelijke.

Inrichtingscriterium 12
De verlichting is adequaat: biedt voldoende licht en verblindt niet.

- Probleem: Ik heb alleen plafondverlichting en die is weliswaar sterk genoeg, maar geeft ook schaduwvorming op mijn werkblad.

- Oplossing: Zorg voor een individuele verlichting door middel van een bureaulamp, liefst een met LED-lampen. Zorg dat de lamp niet verblindt of zorgt voor weerkaatsing in het beeldscherm.

Inrichtingscriterium 13
De elektriciteitsvoorziening is voldoende qua aansluitingen en is veilig verzorgd.

- Probleem: Ik heb onvoldoende stopcontacten voor mijn vaste apparatuur en mijn eigen spullen, zoals opladers. Daarom heb ik zelf stekkerdozen meegenomen en die ingeplugd.

- Oplossing: Vraag bij de facilitair manager om meer stopcontacten aan of direct naast de werkplek. Het aansluiten van losse stekkerdozen op vaste stopcontacten kan veiligheidsrisico’s opleveren.

Loop je tegen andere problemen aan die hier niet zijn behandeld? Aarzel dan niet om een specialist in te schakelen. Zij geven je (over het algemeen) geheel kosteloos en vrijblijvend een passend werkplekadvies.

Bron: OfficeMagazine.nl

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels