Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Bureaustoel instellen

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Bureaustoel instellen

Alles wat je moet weten over het instellen van je bureaustoel voor een goede werkhouding.

Alles wat je moet weten over het instellen van je bureaustoel voor een goede werkhouding.

NPR 1813 bureaustoel kopen

Allereerst wat over normen en keurmerken. Als het over bureaustoelen gaat kom je regelmatig de NPR 1813 bureaustoel tegen. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? 

NPR 1813 is het Nederlandse keurmerk voor bureaustoelen waarin is vastgesteld welke verstelmogelijkheden een bureaustoel moet hebben. 
Voor 95% van de beroepsbevolking is een bureaustoel met zo’n keurmerk goed in te stellen, gezien we met die keurmerk aan de eisen van de norm te voldoen.
Naast de NPR 1813 norm is er ook een Europese norm, en die heet de NEN EN 1335. De Nederlandse norm is strenger dan de Europese. De NPR 1813 norm zegt iets over de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Zonder persoonlijk proefzitten is het mogelijk een bureaustoel te kiezen die zorgt voor een goede en veilige ondersteuning.

Concreet moet een ergonomische bureaustoel met het NPR 1813 keurmerk aan de volgende Arbonormen voldoen:

* Zithoogte
:
De bureaustoel heeft een instelbare zithoogte van 41 tot 55 cm.

* Zitdiepte
:
De bureaustoel heeft een verstelbare zitdiepte van 38 tot 48 cm.

* Zitting
:
De zitting dient vlak te zijn met een minimale breedte van 40 cm en minimale diepte van 44 cm. Voorzien van een verstelbare hellingshoek van -7 tot +3 graden.

* Armleuning: 

De armsteun heeft een verstelbare hoogte van 20 tot 30 cm, is minimaal 20 cm lang en 5 cm breed. De afstand tussen beide armleuningen is instelbaar tussen de 36 en 51 cm.

* Lendensteun
:
De ergonomische bureaustoel is voorzien van een lendensteun die in hoogte verstelbaar is. Vanuit het midden van de lendensteun gezien tussen de 17 en 23 cm vanaf de zitting.

* Rugleuning
:
De rugleuning van de bureaustoel dient tussen de 36 en 46 cm breed te zijn met een minimale hoogte van 37 cm.

 
­Omdat de NPR-norm ervoor zorgt dat veel mensen de bureaustoel juist kunnen instellen, is deze populair bij facilitair managers, Arbo adviseurs en ergonomische therapeuten. Want als een kantoor ingericht moet worden is het wel zo prettig dat een bureaustoel door iedere werknemer in te stellen is. 
Maar een bureaustoel met een NPR-keurmerk is ook voor een zzp-er of particulier die thuis werkt aan te raden. Ook is een bureaustoel met dit keurmerk prima online aan te schaffen gezien er gelijk een stuk minder risico’s aan zitten waardoor je dus minder snel een verkeerde bureaustoel bestelt.

Bekijk onze Arbo-bureaustoelen

Functies en verstellingen van de bureaustoel

Iedere bureaustoel heeft een mechanisme met verstelfuncties die enorm verschillen van het verstellen van je zithoogte tot de rugleuning of zitting.
 Welke verstelfuncties en mechanismes er allemaal zijn zie je hieronder:

Zithoogte-verstelling

Met deze functie pas je de zithoogte aan, aan de lengte van je onderbenen.
 Iedere bureaustoel is in hoogte verstelbaar en de hendel waarmee je dit bedient zit rechtsonder de zitting van de stoel.

Rugleuning-hoogteverstelling

Om uw rug gedurende de dag goed te ondersteunen, kunt u gebruikmaken van de rugleuning-hoogteverstelling. U kunt de rugleuning bedienen door middel van een draaiknop of hendel. 

Armsteunen, 2D-, 3D- en 4D-armleggers


Armsteunen zijn belangrijk voor een goede zithouding. Wanneer ze goed zijn ingesteld, voorkomen ze nek- en schouderklachten. Armleuningen ondersteunen een correcte zithouding en helpen u om goed rechtop te blijven zitten. 2D-armsteunen kunnen in hoogte en breedte worden versteld. Van 3D-armsteunen kunnen de armleggers (ook wel opdekjes genoemd) naar voren en achteren schuiven en 30 graden roteren. Van de 4D-armsteunen kunnen de armleggers (opdekjes) bovendien in de breedte worden versteld.

Verstelbare lendensteun


Een verstelbare lendensteun in de rugleuning maakt het mogelijk de kromming van de rugleuning aan te passen. Dit helpt rugklachten voorkomen, omdat de vorm van de rugleuning zo beter aansluit bij uw rug.
Een lendensteun kan in hoogte en/of diepte versteld worden.

Zitdiepte-verstelling


De zittingdiepte wordt meestal aangepast door middel van een verschuifbare zitting.Welke soorten mechanismes en technieken zijn er grofweg?

Zitneig-mechanisme


Met het zitneig-mechanisme kan de zitting worden gekanteld. Hierdoor wordt de openingshoek tussen rug en zitting vergroot, wat uiteindelijk ʻactief zittenʼ mogelijk maakt. 

Permanentcontact-mechanisme


Dankzij deze functie wordt uw rug goed ondersteund wanneer u van zithouding verandert. Het mechanisme zorgt ervoor dat de rugleuning naar voren en naar achteren kan bewegen. Hierdoor is de zitting niet afzonderlijk kantelbaar.

Synchroon-mechanisme/Synchroonmechaniek


Wat is dit hoor ik je denken! De synchroon-functie ondersteunt het lichaam optimaal in elke zitpositie. Het combineert een beweging van de rugleuning met een daarop afgestemde beweging van de zitting. De stoel volgt hierdoor uw natuurlijke lichaamsbewegingen. Uw rug en bovenbenen worden daarbij goed ondersteund. De weerstand van het mechanisme kan worden aangepast aan het lichaamsgewicht van de gebruiker.

Neig-mechanisme


Bij een klassiek neig-mechanisme vormen de zitting en rugleuning van de stoel één geheel. Wanneer u naar achteren beweegt, kiept de stoel comfortabel achterwaarts. Uw bovenbenen en voeten worden enigszins opgetild.
Wat zijn NPR-armleggers?

In de meeste gevallen staat het aantal functies van armleuningen beschreven bij een ergonomische bureaustoel. Zo kennen we de 2-, 3-, en 4D armleuning. 
We kijken naar de maatvoering om te zien of de bureaustoel binnen de NPR 1813 norm valt.

Waar we bij de NEN 1335 bureaustoelen nog wel eens een 2D armlegger tegenkomen is dit bij de NPR-bureaustoelen niet mogelijk. In de praktijk komt bovenstaande richtlijn erop uit dat NPR-bureaustoelen een 3D, 4D of 5D armleuning hebben.

Verschil in armleggers NPR 1813 en NEN 1335

* Afstand tussen de armleggers
 NEN 1335: van 45 tot 51 cm
 NPR 1813: van 36 tot 51 cm
* Breedte van de armlegger 
NEN 1335: minimaal 4 cm
 NPR 1813: minimaal 5 cm
* Hoogteverstelling van de armleggers
 NEN 1335: van 20 tot 25 cm 
NPR 1813: van 20 tot 30 cm
* Plaatsing armlegger van voorzijde zitting
 NEN 1335: minimaal 10 cm 
NPR 1813: minimaal 20 cm
* Lengte van de armlegger
 NEN 1335: minimaal 20 cm
 NPR 1813: minimaal 20 cm
 
Bekijk onze NPR-bureaustoelen.

Is NEN EN 1335 verplicht?

Het volgen van de NEN EN 1335 is niet verplicht. Als je echter wel aan te raden om hiervoor te kiezen, want de verstelbare bureaustoelen die voldoen aan de norm zorgen voor een groter publiek wat hiervan gebruik kan maken en worden ook nog eens fysieke klachten voorkomen doordat hij op de lichaamsmaten van de gebruiker instelbaar is. Als je er zeker van wilt zijn dat de bureaustoel ook voor Nederlandse kantoormedewerkers geschikt is (Nederlanders zijn groter dan de rest van Europa) dan kan je beter kijken naar een NPR 1813 bureaustoel die zich richt op de Nederlandse situatie.
 

Staat een NEN 1335 bureaustoel gelijk aan een goede zithouding?

In principe zegt de NEN 1335 alleen iets over de maten van bureaustoelen om geschikt te zijn voor het gros van de Europeanen. De norm beschrijft niet aan welke eisen de bureaustoelen moeten voldoen om een goede zithouding of gezond zitgedrag te realiseren. Het ergonomisch kunnen instellen draagt weliswaar bij aan een goede zithouding, echter zijn de maatvoering van de bureaustoel en het verstelbereik niet de enige aspecten die hierin meespelen.

Lees in onze ergonomiegids meer informatie over de juiste zithouding.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels