Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Bureauhoogte bepalend voor een goede houding

Bureauhoogte bepalend voor een goede houding

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar de hoogte van je bureau is van groot belang voor een goede werkhouding. In dit blog vertellen we alles over de juiste hoogte en houding.

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar de hoogte van je bureau is van groot belang voor een goede werkhouding. Wie zijn bureau niet op de juiste werkhoogte instelt, krijgt vroeg of laat te maken met nek- en rugklachten. Dat wil natuurlijk niemand! Vandaar dat we alle informatie over de juiste bureau hoogte voor je verzameld hebben in dit blog.

Klachten bij een te hoog of te laag bureau

Het te hoog of te laag instellen van je bureau, leidt vaak tot nek- en rugklachten. Wanneer je bureau namelijk te hoog staat ingesteld, trek je automatisch je schouders op. Dit zorgt op den duur niet alleen voor pijn in je schouders, maar ook in je nek en rug.

Een te laag ingesteld bureau is echter ook niet goed. Achter een te laag bureau zit je namelijk voorovergebogen om goed bij je toetsenbord en muis te kunnen. Ook daar zullen nek- en rugklachten door ontstaan.

De juiste bureauhoogte

Om nek- en rugklachten te voorkomen moet je bureau dus op de juiste hoogte worden ingesteld. Er is een hele makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je achter je bureau de juiste houding aanneemt. Dit is het afstellen van de bureau hoogte op je lengte. Hieronder vind je een tabel waar je jouw lichaamslengte in centimeters kunt opzoeken. Daarnaast staat de juiste bureauhoogte in centimeters weergeven. Dit is een mooie richtlijn voor het instellen van de juiste bureauhoogte.

Lichaamslengte

Hoogte bureaublad

150

62

155

64

160

66

165

68

170

70

175

72

180

74

185

76

190

78

195

80

200

82

 

Zo stel je een bureau op de juiste hoogte in

Een goed instelbaar bureau moet tussen de 62 en 85 centimeter hoogte kunnen worden ingesteld. Zo zou bijna iedere werknemer in de juiste houding achter het bureau moeten kunnen werken.

Maar hoe zit je nou precies in de juiste werkhouding achter je bureau? Je lichaamslengte geeft een goede richtlijn voor het instellen van je bureauhoogte, maar het is goed om te controleren of je dan ook echt goed achter je bureau zit.

Wanneer je goed achter je bureau zit, is de hoek tussen je boven- en onderbenen minimaal 90°. Zo zorg je voor een goede doorbloeding tijdens het zitten. Daarnaast zou je met ontspannen, afhangende schouders en je ellenbogen op het werkblad moeten kunnen werken.

Zoals je zult merken, heeft niet alleen je bureauhoogte invloed op de juiste werkhouding. Ook de hoogte van je bureaustoel speelt hierbij een rol. Lees hier meer over de juiste bureaustoelhoogte.

Tips en tricks voor juiste werkhouding

Het lukt niet altijd om de juiste zithouding te bereiken achter je bureau. Wat doe je bijvoorbeeld als je regelmatig wisselt van schoenen en hakhoogte? Zorg dan dat je je hoogste hakken aanhebt wanneer je de werkhoogte van je bureau instelt. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende beenruimte hebt onder je bureau.

Kom je een keer op platte schoenen naar kantoor? Zet je voeten dan op een voetensteun om de juiste hoek tussen de boven- en onderbenen te bereiken.

Geen in hoogte verstelbaar bureau?

Heb je geen in hoogte verstelbaar bureau om aan te werken? Kies dan voor een exemplaar dat tussen de 74 en 76 centimeter hoog is. Dit is een standaardhoogte die voor de meeste mensen goed werkt.

Ben je echter kleiner dan 1 meter 70? Maak dan gebruik van een voetensteun tijdens bureauwerkzaamheden. Als je langer dan 1 meter 85 bent, moet er ook de mogelijkheid zijn om het bureau te verhogen. Een instelbaar bureau heeft daarom altijd de voorkeur.

Vergeet het juiste bureaublad niet

Niet alleen de bureauhoogte is belangrijk, ook het bureaublad moet aan bepaalde eisen voldoen en op een bepaalde manier zijn ingericht. Hieronder vind je de belangrijkste punten omtrent het werkblad op een rij:

  • Het bureaublad moet minimaal 120 cm breed en 80 cm diep zijn;
  • Het werkblad mag geen licht reflecteren en moet dus mat en lichtgekleurd zijn;
  • Zorg dat alle spullen die je vaak gebruikt binnen handbereik staan.

Het beste bureau voor jou

Staat jouw bureau al zo ingesteld dat je er in de juiste houding achter kunt werken? En maak je ook gebruik van het juiste werkblad dat goed is ingericht? Als dit niet het geval is, is er werk aan de winkel. Hier helpen wij je natuurlijk graag bij. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.

Contact

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels