Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Brainfood: het effect van eten op je concentratievermogen

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Brainfood: het effect van eten op je concentratievermogen

Bestaan taken voor jou niet als ze niet érgens op een lijstje staan? Ben jij nergens zonder je agenda en heb je thuis iemand zitten die jou continu aan alle verjaardagen herinnert? Goed nieuws! Je kunt jezelf namelijk deels slim eten. Voeg een aantal ingrediënten toe aan je dagelijkse menu en je loopt in no time weer fris en gefocust over de werkvloer. Maak kennis met brainfood!
 

Verbeter je concentratie en geheugen met brainfood

Dwaal jij regelmatig af bij een vergadering en heb je het idee dat je geheugen af en toe echt gatenkaas is? Vanaf nu kun je de sudoku’s en Dr. Kawashima’s Brain Training laten voor wat het is. Er zijn veel smakelijkere trucjes om je geheugen een boost te geven. Bepaalde ingrediënten bevatten juist díe vitamines en vetzuren die je brainpower bezorgen. Denk daarbij aan de B-vitamines, vitamine C en E. Combineer brainfood met buitenlucht (vitamine D!), voldoende beweging (minimaal 30-60 minuten per dag), ontspanning en slaap en je zou zelfs het risico op Alzheimer kunnen verminderen.

Eet jezelf slim door slim te eten

Maar wat moet je nu precies eten en welke stofjes doen hun werk? Je hersenen hebben energie nodig, die ze halen uit koolhydraten. Een te lage bloedsuikerspiegel vermindert de activiteit van je brein (en bovendien kun je daar behoorlijk hangry van worden). En dat wil je voorkomen.

Nou zit er veel verschil in koolhydraten. Dit heeft te maken met de glycemische index (GI). Veel volkorenproducten hebben bijvoorbeeld een lage GI. Dit betekent dat de koolhydraten langzamer worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Je hebt daar dus langer profijt van en voorkomt ‘een snelle shot’, wat je soms na het eten van een stuk taart of een koek bijvoorbeeld merkt. Je voelt je dan heel even goed, maar komt daarna al snel in de suikerdip. Probeer dus voor de langzame koolhydraten te kiezen, ook wel complexe koolhydraten genoemd. Beter voor jou en je brein!

Lage en hoge GI

Een lage GI is onder de 55 en vind je in peulvruchten, (volkoren) pasta, zuivel en sommige fruitsoorten. Een matige GI (55 tot 70) zit in fruitsoorten als mango en ananas, muesli en couscous. Een hoge GI (boven de 70) vind je in aardappelen, wit/bruin tarwebrood, bewerkte graanproducten (krokante muesli, beschuit) en rijst. Deze producten geven dus snel energie af. Soms is dat een voordeel (bijvoorbeeld een kommetje rijstepap na het sporten). Je kunt er alleen beter niet te veel van eten in vergelijking met groenten, volkoren granen (havermout) en noten.

Vitamines en vetten

Naast de complexe koolhydraten zijn vitamines heel belangrijk. Vitamines C en E zijn anti-oxidanten, die de cellen beschermen tegen schadelijke invloeden. Veel B-vitaminen zijn nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de aanmaak van witte en rode bloedcellen, de aanmaak van vetzuren in het lichaam, de opbouw en afbraak van aminozuren (bouwstenen van eiwitten), eiwitten en vetten en de stofwisseling.

Tot slot zijn goede vetzuren belangrijk voor het beschermen van de cellen van het brein. Denk bij goede vetten aan omega-3. Deze vind je bijvoorbeeld in vette vis zoals zalm, avocado, noten en zaden (walnoten, chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten), eieren, olijf- en kokosolie.

Op de boodschappenlijst

Welk brainfood kan voortaan op de boodschappenlijst?

1. Koffie (ja, écht! Wel met mate)
2. Rode wijn (met mate)
3. Water
4. Groene thee
5. Olijfolie
6. Avocado
7. Vette vissoorten
8. Noten en zaden (ook notenpasta)
9. Volkoren granen (bijvoorbeeld havermout, zilvervliesrijst)
10. Donkere bladgroenten
11. Peulvruchten
12. Bosvruchten (blauwe bessen, kersen, frambozen, bramen)
13. Citrusvruchten en granaatappel
14. Eieren
15. Pure chocolade

Daar valt genoeg mee te variëren toch? Denk aan havermout met bosvruchten en pure chocoladesnippers als ontbijt, een lekkere omelet met zalm en bieslook of een poké bowl (de food trend van het moment uit Hawaï) met blokjes zalm, avocado, zeewier, edamame boontjes en sesamzaad. Aangevuld met koffie, groene thee, water, rode wijn en een handje noten. Niets mis mee!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels